Hypotheek oversluiten
Hypotheek Oversluiten Hypotheken

Hypotheek oversluiten met een BKR-registratie

Kan je een hypotheek oversluiten met een BKR-registratie?

Je kan in veel gevallen gewoon een hypotheek oversluiten met een BKR-registratie op je naam. Bijna iedereen staat namelijk geregistreerd bij het BKR. De registratie kan het oversluiten van je hypotheek lastiger maken, maar niet onmogelijk. Het is belangrijk dat je je niet laat afschrikken, je kan namelijk vaak gewoon je hypotheek oversluiten.

Een BKR-registratie krijg je als je een lening afsluit, maar bijvoorbeeld ook door private lease, een telefoonabonnement inclusief een telefoon en door een uitgestelde betaling. Zelfs het rood kunnen staan op je betaalrekening staat geregistreerd. Het krediet wordt geregistreerd als het minimaal om een bedrag gaat van €250. Bijna iedere volwassene heeft daardoor een BKR-registratie. Door de registratie kun je nog steeds je hypotheek oversluiten. Met veel kredieten of door geregistreerde achterstanden op je leningen wordt het een ander verhaal.

Hoeveel invloed heeft een BKR-registratie op het kunnen oversluiten van je hypotheek?

Het BKR is mede ingesteld om Nederlanders te behoeden voor het overkrediteren. Dat wil zeggen dat de schulden te hoog zijn ten opzichte van het inkomen. Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek, zal de geldverstrekker jouw gegevens opvragen bij het BKR. Een lening op je naam zorgt voor een lagere maximale hypotheek. Een lening van bijvoorbeeld €5.000 zal de maximale hypotheek op jouw inkomen in veel gevallen met meer dan €10.000 verlagen. Het verlaagt namelijk het budget dat je maandelijks beschikbaar hebt voor het betalen van de hypotheeklasten.

Een BKR-registratie kan het oversluiten van je hypotheek onmogelijk maken

Geldverstrekkers letten goed op de kredietwaardigheid bij het uitlenen van geld. Aan iemand die in de afgelopen jaren niet heeft voldaan aan de betalingsverplichtingen, verstrekken ze liever geen hypotheek. Banken en andere instellingen laten niet alleen een lening registreren bij het BKR, ook als er sprake is van wanbetalingen kunnen instellingen dit laten registreren. Een achterstand op een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld na twee maanden geregistreerd bij het BKR. Een negatieve codering blijft vijf jaar staan. Het blijft je dus een lange tijd achtervolgen.

Hypotheek Oversluiten Met Een Bkr Registratie

Hypotheek oversluiten met een registratie voor wanbetaling is mogelijk

Het hebben van een registratie van wanbetaling op je naam, maakt het oversluiten van je hypotheek niet altijd direct onmogelijk. In het BKR wordt er namelijk gebruikgemaakt van verschillende coderingen om wanbetaling aan te duiden. De ene codering tillen geldverstrekkers zwaarder aan dan aan andere registraties. Bijvoorbeeld de code ‘SR’ zorgt ervoor dat je niet kunt oversluiten. Deze afkorting staat namelijk voor schuldregeling. De coderingen ‘A’ en ‘A1’ duiden ook op een wanbetaling, maar hoeven geen issue te zijn. Als de betreffende lening is afbetaald, valt het probleem vaak weg. Ook als deze registratie hersteld is. Dat is een ‘H-codering’.

Laat je dus niet afschrikken door een BKR-registratie als je je hypotheek wil oversluiten

Ook met een lening op je naam kun je nog steeds je hypotheek oversluiten. Stel het oversluiten dus niet uit omdat je niet zeker weet of het gaat lukken. Nu zijn de hypotheekrentes erg laag, zodra ze stijgen wordt het oversluiten minder interessant. Wij kunnen voor jou uitzoeken of het oversluiten van je hypotheek er voor jou nog in zit ondanks de BKR-registratie.

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten met een BKR-registratie?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek als je een lopende BKR-registratie hebt? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je een BKR-registratie hebt. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheekadviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten als je een BKR-registratie hebt.

Vragen over de hypotheek oversluiten?

Neem contact op

Lening aanvragen

Bereken de mogelijkheden

Overwaarde opnemen

Bereken de mogelijkheden