Hypotheek OversluitenHypotheken

Wat is je hypotheek oversluiten?

Wat is je hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten wil zeggen dat je van hypotheek wisselt. Dit kan betekenen dat je van hypotheek vorm wisselt, of voor dezelfde hypotheekvorm naar een andere bank wisselt. Hypotheek oversluiten kan zowel binnen jouw huidige bank als naar een andere bank geregeld worden.

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten is een populair gespreksonderwerp onder huiseigenaren, want je kunt er veel geld mee besparen. Je kiest voor een andere hypotheek met een veel lagere hypotheekrente en het besparen kan beginnen. Op deze pagina leer je wat het hypotheek oversluiten inhoudt.

De hoogte van de hypotheekrente is de afgelopen jaren sterk gezakt. Eigenlijk kun je wel zeggen dat de rentes gecrasht zijn. Je kunt de hypotheekrente nu voor 20 jaar vastzetten tegen een veel lager percentage dan voorheen. 

Wat houdt je hypotheek oversluiten in?

Met de bank heb je afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheekrente en over de periode waarin de rente vaststaat. Op het moment van afsluiten van de hypotheek wist je natuurlijk niet dat de rentes sterk zouden dalen. Het nadeel van de zogenaamde rentevast periode is dat je niet profiteert van rentedalingen.

Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af, en de nieuwe bank zorgt voor het afbetalen van de huidige hypotheekschuld. Je betaalde bijvoorbeeld 4,5% rente en in de nieuwe hypotheek betaal je 2% rente. Dat geeft een aanzienlijke besparing op de maandlasten.

Waarom kiezen voor het oversluiten van je hypotheek?

De hoofdreden is natuurlijk de besparing in de maandlasten, maar er zijn meer voordelen bij het oversluiten van je hypotheek. Je zorgt namelijk ook voor financiële zekerheid voor de toekomst. In de nieuwe hypotheek kun je de hypotheekrente weer voor 20 jaar vastzetten. Dus 20 jaar lang ben je verzekerd van lage maandlasten.

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een kwalitatief betere hypotheek. Je kunt de aflossingsvrije hypotheek je huis uitzetten en een hypotheekvorm kiezen die jouw hypotheekschuld naar €0 brengt. Lees hier alles over de redenen om over te sluiten.

wat is je hypotheek oversluiten

Met welke kosten moet je rekening houden?

Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af, en daar kleven natuurlijk ook kosten aan. Maar bedenk goed dat de besparing de kosten overtreft, anders sluit je jouw hypotheek namelijk niet over.

Je moet opnieuw naar de notaris en de taxateur moet de waarde van jouw huis schatten. Jouw huidige bank brengt waarschijnlijk een boeterente in rekening, omdat je een contract met de bank verbreekt. En er zijn natuurlijk ook nog advies- en bemiddelingskosten. Maar kosten maken doe je graag, als de besparingen nog veel groter zijn.

De kosten kun je meefinancieren in de nieuwe hypotheek

Je kunt de kosten betalen met spaargeld, maar je kunt ze ook in de hypotheek meefinancieren. De hypotheekschuld wordt hierdoor hoger, maar de maandlasten komen nog steeds lager uit. Anders sluit je de hypotheek namelijk niet over. De hoogste kosten worden vaak veroorzaakt door de boeterente, maar dat maak je weer goed omdat je direct na het oversluiten profiteert van de veel lagere hypotheekrente.

De Belastingdienst betaalt mee in de kosten

Een deel van de gemaakte kosten is aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van het oversluiten van de hypotheek. Je bespaart dus, én je krijgt ook nog een cadeautje van de Belastingdienst.

Niet altijd is het oversluiten voordelig

Nu je de vraag “Wat is je hypotheek oversluiten?” beantwoord hebt gekregen, is er een vervolgvraag. Is de hypotheek oversluiten soms ook niet verstandig? De meeste huiseigenaren kunnen besparen door het oversluiten, maar er zijn uitzonderingen. Maar er is niets aan de hand! Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan namelijk vrijblijvend voor je berekenen of het oversluiten van de hypotheek voor jou voordelig is.

Zijn de kosten hoger dan de besparingen? Dan laat je het gewoon zo en maak je geen kosten. Ook bij een kleine besparing kun je alles onveranderd laten. Maar een grote besparing laat je natuurlijk niet liggen.

Een onafhankelijk adviseur is niet gebonden aan één bank. Deze onafhankelijkheid zorgt ervoor dat je de best passende hypotheek krijgt tegen de laagst mogelijke hypotheekrente.

Wil je alles weten over het oversluiten van je hypotheek? 

Ben je nieuwsgierig wat het oversluiten van je hypotheek voor jou kan betekenen? Download dan onze hypotheek oversluiten gids voor een gedetailleerde uitleg, inclusief handige voorbeeldberekeningen. De basis antwoorden op de vraag: “Wat is je hypotheek oversluiten?” heb je nu op zak!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*