Aflossingsvrije HypotheekHypotheken

Aflossingsvrije hypotheek bij overlijden en erven

Wat gebeurt er met de aflossingsvrije hypotheek bij overlijden en erven?

In een aflossingsvrije hypotheek los je niets af gedurende de looptijd. Het kan wel, maar dan in de vorm van extra aflossingen. De hypotheekschuld blijft dus maximaal en wordt vaak pas afgelost bij het verkopen van het huis. Bij overlijden geef je de schuld door aan de nabestaanden. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het afbetalen van de hypotheek. Doordat bij het erven van de schuld, mensen ook vaak het huis erven, is er geen probleem. Als dit wordt verkocht is de schuld zo afgelost.

De aflossingsvrije hypotheek is vaak maar een deel van de hypotheekschuld

In het verleden zijn er vaak hypotheken afgesloten met een aflossingsvrij deel. Je hebt bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek van €150.000 en daarnaast een aflossingsvrije hypotheek van €50.000. Op de annuïteitenhypotheek wordt maandelijks afbetaald en voor de aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente. Aanvullend op de annuïteitenhypotheek kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze zorgt voor de aflossing van het annuïteiten deel in het geval je vóór de einddatum van de hypotheek overlijdt. Aan de aflossingsvrije hypotheek zit geen overlijdensrisicoverzekering gekoppeld.

Wat moeten de nabestaanden met de aflossingsvrije hypotheek na overlijden?

Het feit dat je nabestaanden naast het huis ook een schuld erven, is vaak geen probleem. De waarde van het huis is bijvoorbeeld €300.000 en de aflossingsvrije hypotheek bedraagt nog €50.000. Door het verkopen van het huis door de nabestaanden kan de aflossingsvrije hypotheek met gemak worden afbetaald met de verkoopopbrengst. Tot aan de verkoop moeten de nabestaanden wel in staat zijn om de woonlasten door te betalen.

aflossingsvrije hypotheek bij overlijden

Hoe kun je jouw nabestaanden behoeden voor het erven van de aflossingsvrije hypotheek?

Afhankelijk van je leeftijd kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten met een uitkering die gelijk is aan de schuld in de aflossingsvrije hypotheek. Na overlijden erven je nabestaanden nog steeds de schuld in de aflossingsvrije hypotheek, maar ze krijgen ook een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Het kunnen afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet de oplossing voor oudere huiseigenaren. De meeste verzekeraars hanteren namelijk een einddatum voor de overlijdensrisicoverzekering tussen de 70 en 80 jaar. Je kunt bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten tot een leeftijd van 75 jaar. Daarna vervalt de verzekering zonder een uitkering.

Zelf de aflossingsvrije hypotheek aflossen vóór overlijden

Wil je niet dat jouw nabestaanden de aflossingsvrije hypotheek erven? Je kunt door extra aflossingen ervoor zorgen dat deze hypotheek naar nul gaat. Wat je jaarlijks af mag lossen is vaak beperkt tot 10% van de oorspronkelijke schuld. Door jaarlijks een deel af te betalen, betaal je de schuld geleidelijk af.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten bij Oversluiten.nl

Ben je niet zo blij met je aflossingsvrije hypotheek? Onze hypotheekadviseurs kijken vrijblijvend samen met jou naar de oversluitopties van de aflossingsvrije hypotheek naar een andere hypotheekvorm.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*