Aflossingsvrije HypotheekHypotheken

Aflossingsvrije hypotheek einde looptijd

Aflossingsvrije hypotheek einde looptijd

Aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek betaal je in één keer de schuld terugbetalen. Je lost niet tussentijds af, je hebt alleen maandelijks rente betaald. Het originele geleende bedrag moet je aan het einde van de looptijd geheel terugbetalen.

Aflossingsvrije hypotheek einde looptijd – Wat nu?

In principe verwacht de geldverstrekker dat je de hypotheekschuld per de einddatum afbetaalt. In de praktijk gebeurt dat meestal niet, dus moet de hypotheek verlengd worden. Hier kan een probleem ontstaan. Bij het verlengen gaat de geldverstrekker mogelijk toetsen alsof je een nieuwe hypotheek aanvraagt. Je zult dus weer aan moeten tonen dat je inkomen voldoende is om de maandlasten te dragen. Als hierbij uit wordt gegaan van het pensioeninkomen, kan het inkomen ontoereikend zijn voor het aanvragen van een “nieuwe” hypotheek. In dat geval kan het in het slechtste geval gebeuren dat je de financiering niet rond krijgt.

Aflossingsvrije hypotheek loopt af of einde looptijd

De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm qua maandlasten. Dat komt doordat je niet afbetaalt op de hypotheekschuld. Je betaalt maandelijks alleen maar rente en geen aflossing. Je kunt wel aflossen op de hypotheekschuld, maar het zit niet ingebouwd in de maandlasten. Lage maandlasten hebben is mooi. De keerzijde is dat de hypotheekschuld op hetzelfde niveau blijft. Ook bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek.

Mogelijk kun je de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek gewoon verlengen

Er zijn geldverstrekkers die bereid zijn om bij het bereiken van de einddatum van de aflossingsvrije hypotheek de looptijd te verlengen zonder opnieuw het inkomen te toetsen. Je doet er verstandig aan om dit na te gaan, voordat je besluit om je hypotheek niet te veranderen of over te sluiten. Als een verlenging mogelijk is, zal de einddatum van de hypotheek geen probleem worden.

aflossingsvrije hypotheek einde looptijd

Ga vroegtijdig de aflossingsvrije hypotheek openbreken

Door met een aflossingsvrije hypotheek niet te wachten tot de einddatum kun je lastige situaties op de einddatum van de hypotheek voorkomen. Je hypotheek heeft bijvoorbeeld nog een looptijd van 20 jaar. Door nu al de hypotheek over te sluiten kun je profiteren van de lage hypotheekrente en je kunt de einddatum van de aflossingsvrije hypotheek weer naar een veel latere datum verschuiven.

Op eigen initiatief de aflossingsvrije hypotheek toch aflossen

Het feit dat het een aflossingsvrije hypotheek is, wil niet zeggen dat je niet af mag lossen op de schuld. Jaarlijks kun je in de meeste hypotheken tot 10% per jaar van de hoofdschuld aflossen. Je hebt bijvoorbeeld in het verleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor €100.000. Ieder jaar kun je dus €10.000 extra aflossen. Bij het oversluiten naar een andere hypotheek, kun je meer extra aflossen. Ook per de einddatum van de rentevast periode kun je meer extra aflossen op de hypotheekschuld.

Heb je vragen over je aflossingsvrije hypotheek of heb je een andere vraag over hypotheken? Onze hypotheekadviseurs kunnen jouw vragen beantwoorden en ervoor zorgen dat de aflossingsvrije hypotheek ook in de toekomst geen problemen gaat veroorzaken.

De aflossingsvrije hypotheek einde looptijd is een ingewikkeld onderwerp. Hopelijk heb je nu wat meer kennis over de aflossingsvrije hypotheek einde looptijd! Heb je nog vragen? Neem vooral contact met ons op!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*