Aflossingsvrije HypotheekHypotheken

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek

Wat is de aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd alleen maandelijks rente betaald. De daadwerkelijke aflossing vindt pas plaats aan het einde van de looptijd. Dit zorgt ervoor dat je maandlasten lager zijn dan bij de meeste andere hypotheekvormen.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek, kan ik geld besparen?

Mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek? Ik heb in het verleden toch een weloverwogen keuze gemaakt en bewust gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek? Dat klopt. Maar inmiddels in je persoonlijke financiële situatie waarschijnlijk veranderd, de hypotheekmarkt veranderd en ben je misschien zelf tot nieuwe inzichten gekomen.

Is je hypotheek (deels) aflossingsvrij en heb je achteraf spijt van deze keuze? Dit probleem is op te lossen. Door het omzetten van je hypotheek naar een annuïteitenhypotheek los je in de nieuwe hypotheek de schuld af gedurende de looptijd. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens profiteert van de lage hypotheekrentes van nu. Hierdoor is een aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek vaak voordelig. Je bespaart extreem op je maandlasten én je hebt een veiligere hypotheekvorm.

Een aflossingsvrije hypotheek heeft als nadeel dat de hypotheekschuld maximaal blijft. Iedere maand betaal je alleen maar hypotheekrente en geen aflossingen. De hypotheek wordt pas afbetaald bij verkoop van het huis of als je besluit om extra af te lossen. Op meerdere manieren kan dit een probleem opleveren. Mogelijk kun je de hypotheek in de toekomst niet meer verlengen na het bereiken van de einddatum van de hypotheek, en je weet dat je nog steeds de hypotheeklasten betaalt na jouw pensionering.

Kan je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek?

Je kan een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Hou er wel rekening mee dat je maandlasten er niet op vooruit zullen gaan, omdat je gaat aflossen. Maar het grootste voordeel is dat je gaat beginnen met aflossen van je hypotheek, zodat je je schuldbedrag ziet verminderen, wat voor veel rust zal zorgen!

Waarom zijn veel hypotheken uit het verleden deels aflossingsvrije hypotheken?

De populariteit van de aflossingsvrije hypotheek is te verklaren. Doordat er geen aflossingen verwerkt zitten in de maandlasten, blijven de lasten zeer laag. Stel, je hebt een aflossingsvrije hypotheek van €100.000 en de hypotheekrente in je huidige hypotheek bedraagt 2,4%. Maandelijks betaal je in dat geval maar €200 aan hypotheeklasten. In hypotheken afgesloten vóór 2013 geeft de aflossingsvrije hypotheek ook nog recht op hypotheekrenteaftrek. In nieuw gesloten hypotheken geldt dat niet meer.

aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek

Waarom kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek?

In de annuïteitenhypotheek zit een aflossing verwerkt in de maandlast. De maandlasten zijn zo samengesteld dat je per de einddatum de hypotheek volledig hebt afbetaald. Dat is een zeer groot pluspunt van de annuïteitenhypotheek in vergelijking met de aflossingsvrije hypotheek. Vooral als je een tegenvallend pensioeninkomen verwacht. Door de aflossingen ben je ook beter bestand tegen sterke dalingen van de huizenprijzen.

Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek

Door de zeer lage hypotheekrentes kan het oversluiten van de hypotheek vaak uit. Waarschijnlijk moet je een boeterente betalen, maar als het voordeel groter is dan het nadeel, betaal je natuurlijk graag een boeterente. In je nieuwe hypotheek kun je kiezen voor een annuïteitenhypotheek in plaats van de huidige aflossingsvrije hypotheek. Mogelijk stijgen hierdoor je maandlasten, want je gaat in je nieuwe hypotheek wel aflossen op de hypotheekschuld. Gericht op de toekomst is aflossen echter een verstandige keuze.

Bij overlijden zorgt de aflossingsvrije hypotheek niet voor het aflossen

Je wilt het zo goed mogelijk regelen voor je naasten als je vóór de einddatum van de hypotheek overlijdt. In de aflossingsvrije hypotheek is het overlijdensrisico vaak niet verzekerd. Dat kun je in de nieuwe hypotheek beter regelen.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*