Aflossingsvrije HypotheekHypotheek VerhogenHypotheken

Aflossingsvrije hypotheek verhogen

Kan je je aflossingsvrije hypotheek verhogen?

Je kan je aflossingsvrije hypotheek verhogen door de overwaarde van je woning op te nemen. Hiervoor geldt wel dat je hypotheek nooit hoger mag zijn dan de waarde van je woning. Ook toetst de bank wel of je nog steeds de aflossing kan dragen wanneer de looptijd voorbij is.

Bestaande aflossingsvrije hypotheek verhogen

Een bestaande hypotheek kun je niet eenvoudig even verhogen. Er zijn wel mogelijkheden, maar hiervoor moet je weer naar de notaris. Aangezien je dus kosten maakt om je aflossingsvrije hypotheek te verhogen is het verstandig om niet alleen te verhogen. In plaats van het verhogen van de aflossingsvrije hypotheek kies je voor het oversluiten of voor het afsluiten van een tweede hypotheek.

Je hebt bij het oversluiten namelijk dezelfde kosten als bij het verhogen van de hypotheek, maar je kan profiteren van de huidige lage hypotheekrentes. Daarom raden wij iedereen aan die zijn hypotheek wil verhogen om deze direct over te sluiten. Zo krijg je jouw gewenste verhoging én dalen je maandlasten.

Benieuwd met hoeveel jij je aflossingsvrije hypotheek kan verhogen én hoeveel je kan besparen? Oversluiten.nl maakt voor alle Nederlanders gratis bespaaroverzichten. Deze zijn volledig gratis en vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet. Wil je graag dat wij de verhoging en oversluiting uitvoeren, maar het lukt ons niet? Dan betaal je ons helemaal niets. No cure, no pay.

Hoe kun je jouw aflossingsvrije hypotheek verhogen?

Bij het financieren van een huis mag je meestal maximaal de helft van de waarde van het huis in de vorm van een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Een huis kopen en kiezen voor een volledige financiering met een aflossingsvrije hypotheek gaat dus waarschijnlijk niet lukken. Een bestaande aflossingsvrije hypotheek kun je verhogen door de huidige hypotheek open te breken. Een verhoging is vergelijkbaar met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Een taxatie kan noodzakelijk zijn, en naar de notaris gaan is in ieder geval noodzakelijk. Een extra bedrag moet namelijk ook weer notarieel worden vastgelegd.

Aflossingsvrije hypotheek verhogen

Je bestaande hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek

Het nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de schuld gedurende de looptijd maximaal blijft. Je lost namelijk niet periodiek af op de hypotheekschuld, zoals bijvoorbeeld bij de annuïteitenhypotheek wel het geval is. Je kunt de huidige aflossingsvrije hypotheek oversluiten en voor de volgende hypotheek kiezen voor een annuïteitenhypotheek hypotheek. Of je ook kunt gaan voor een volledig aflossingsvrije hypotheek, hangt af van de hoogte van je hypotheekschuld en de waarde van je huis. Bepaal in overleg met de hypotheekadviseur wat er mogelijk is.

Met een extra aflossingsvrije hypotheek een verbouwing financieren

Je kunt de overwaarde in je huis gebruiken om een verbouwing te financieren. Na het afsluiten van de aanvullende hypotheek, zet de geldverstrekker een bedrag in depot waaruit je de verbouwing gaat betalen. Er wordt gekozen voor een depot om er zeker van te zijn dat het bedrag ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor de verbouwing. Houd er wel rekening mee dat je niet kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek voor het financieren van de verbouwing.

De hypotheek omzetten voor een hogere aflossingsvrije hypotheek

Door je bestaande hypotheek open te breken, kun je de samenstelling van de hypotheek veranderen. Je hebt bijvoorbeeld €50.000 aflossingsvrij en €150.000 in de vorm van een annuïteitenhypotheek. Je wilt het aflossingsvrije deel verhogen naar bijvoorbeeld €100.000 om zo de maandlasten te verlagen. Door de hoge kosten voor het omzetten van je hypotheek is het de vraag of deze omzetting uit kan. De huidige lage hypotheekrentes zorgen ervoor dat een dergelijke aanpassing vaak wel uit kan. Door het openbreken van je hypotheek kies je ook gelijk weer voor een lange rentevast periode tegen de huidige lage hypotheekrentes.

Met de aflossingsvrije hypotheek is er meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Ga in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs om de mogelijkheden door te nemen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Dit is een hypotheekvorm waarbij je niet direct hoeft af te lossen. Bij deze hypotheek betaal je alleen rente. Hierdoor bestaan je maandlasten vrijwel alleen uit hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd moet je de gehele openstaande hypotheek volledig terugbetalen. Bij een aflossingsvrije hypotheek zorg je dus zelf voor het bedrag waarmee je je hypotheek op de einddatum volledig aflost. Dit kan je doen door bijvoorbeeld tijdens de looptijd zelf te sparen of te beleggen of door je woning te verkopen.

Aflossingsvrije hypotheek verhogen

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je overige vragen, voel je dan altijd vrij om één van onze onafhankelijke adviseurs vrijblijvend te raadplegen.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*