Hypotheek AfsluitenHypothekenLenen

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie gaat per 1 januari 2024 omhoog

De grens van een hypotheek bij de Nationale Hypotheek Garantie gaat vanaf 1 januari 2024 fors omhoog. Dit betekent dat je straks een hypotheek met financiële bescherming kan afsluiten bij de Nationale Hypotheek Garantie tot 435.000 euro.

De Nationale Hypotheek Garantie

De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is blij met de nieuwe grens verhoging. Zo willen ze het risico van een huis kopen kleiner maken. Dit doen ze door onverwachte situaties waarin de hypotheeklasten niet meer gedragen kunnen worden op te vangen. Dit zijn gevallen zoals, gedwongen verkoop, financiële problemen, etc.

Hierbij zegt Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur het volgende:

“We zijn blij dat de NHG grens in 2024 omhoog gaat. Koper kiezen voor de NHG vanwege de bescherming tegen financiële risico’s en omdat ze vaak een lagere hypotheekrente betalen. Wij zijn er voor mensen als zij te maken krijgen met relatie beëindigen, arbeidsongeschiktheid of andere problemen. Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG.”

De NHG grens in 2023

De Nationale Hypotheek Garantie grens bedraagt in 2023, 405.000 euro. Voor het komende jaar gaat deze grens met 30.000 euro omhoog en gaat naar een bedrag van 435.000 euro, dit bedrag kan maximaal uitvallen op 461.100 euro wanneer je investeert in energiebesparende voorzieningen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was in september 2023 422.000 euro en daarmee was het met de huidige NHG grens moeilijk om aan een hypotheek te komen bij de Nationale Hypotheek Garantie.

Bij het vaststellen hoeveel je maximaal mag lenen voor je hypotheek bij de NHG wordt er rekening gehouden met een paar factoren zoals je inkomen en de woningprijs, maar ook de hoogte van de hypotheekrente heeft invloed op het bedrag dat je kan lenen. Door met al deze factoren rekening te houden betaal je over het algemeen een lagere hypotheekrente dan bij een andere bank.

Wie maakt gebruik van de NHG?

De NHG biedt veel services voor mensen die met NHG een hypotheek afsluiten. Zo kan de WEW je ondersteunen met een budgetcoach, jobcoach of een betalingsregeling om zo goed mogelijk met je geld om te gaan en je de maandlasten kan blijven dragen. Zo zoeken de NHG en de geldverstrekker waar de hypotheek is afgesloten een oplossing wanneer iemand in de problemen komt. Onder bepaalde voorwaarden zorgt de NHG voor een terugbetaling van je hypotheek bij de geldverstrekker en worden je schulden dus kwijtgescholden. Deze uitkomst geldt wanneer er iets gebeurd waar je zelf geen invloed op hebt zoals bijvoorbeeld bij het overlijden van je partner of wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Om meer te lezen over NHG en het kwijtschelden van schulden kan je hier meer lezen.

Informatie van deze blog is afkomstig uit de volgende bron:
José,B. (25-10-2023). NU.nl.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*