HypothekenOverwaarde

Hoe kun je overwaarde gebruiken?

Hoe kun je overwaarde gebruiken?

Voor het kopen van een ander huis kun je de overwaarde uit je woning gebruiken, maar er zijn meer mogelijkheden met de overwaarde. Je kunt ook in het huis blijven wonen en een deel van de overwaarde gebruiken voor het aflossen van schulden. Ook het verbouwen, het kopen van een camper of het geld gebruiken voor een wereldreis is mogelijk. 

Overwaarde zit vast in je huis tot je het huis verkoopt. Ook zonder het verkopen kun je de overwaarde benutten. Met een tweede hypotheek kun je de overwaarde gebruiken en toch in het huis blijven wonen.

De notaris keert de overwaarde aan je uit na het sluiten van een extra hypotheek

Als je jouw huis niet verkoopt, kun je de overwaarde toch benutten door het afsluiten van een hypotheek op het huis. De geldverstrekker waar jij de hypotheek bij afsluit, geeft jou een voorschot op de overwaarde in de vorm van een lening. Na het ondertekenen van de stukken, keert de notaris jou de opgenomen overwaarde uit. Eerst worden de kosten verrekend en de rest krijg je gestort op je bankrekening. Na het overmaken van het bedrag is het vrij besteedbaar. 

Overwaarde gebruiken voor het verbouwen van je huis

Ga je jouw huis verbouwen met de overwaarde? Dan wordt het bedrag aan overwaarde niet uitgekeerd, maar vaak gestort in een bouwdepot. Rekeningen voor de verbouwing kun je vervolgens laten betalen vanuit het depot. Bij deze manier van besteding van de overwaarde kun je onder voorwaarden recht hebben op hypotheekrenteaftrek. 

Overwaarde gebruiken voor het aflossen van lening(en)

Met overwaarde andere leningen aflossen kan voordeel geven. Je betaalt namelijk gemiddeld een lagere rente voor een hypotheek in vergelijking met de rentestanden voor andere vormen van leningen. Met de uitkering van de overwaarde kun je de leningen afbetalen. De extra hypotheek komt hierdoor in plaats van de leningen. Een bijkomend voordeel is dat je één lening hebt in plaats van meerdere leningen bij verschillende schuldeisers. 

hoe kun je overwaarde gebruiken

Met de overwaarde een camper kopen of een wereldreis betalen

Nadat de notaris het geld aan je heeft overgemaakt, wordt de uitgekeerde overwaarde gezien als spaarvermogen. Op deze manier wordt het eventueel ook belast. Waar je het geld aan uit gaat geven, mag je zelf weten. Je kunt er dus een camper voor kopen of een wereldreis betalen. Door deze consumptieve bestedingen heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het extra hypotheekbedrag. 

Dankzij de overwaarde je kinderen helpen op de huizenmarkt

De overwaarde kan ook gebruikt worden voor het op gang helpen van de kinderen op de huizenmarkt. Je schenkt bijvoorbeeld je kinderen een bedrag dat je opneemt via een extra hypotheek uit je eigen huis. In 2022 kun je nog belastingvrij een bedrag schenken van ruim €100.000. In 2023 gaat de schenkingsvrijstelling omlaag, en verdwijnt vermoedelijk per 2024. Het geschonken bedrag moet wel aantoonbaar gebruikt worden voor de eigen woning van de kinderen. Aan het krijgen van de vrijstelling zitten nog voorwaarden. Spreek deze optie eens door met je hypotheekadviseur. 

Aflossen op de extra hypotheek of aflossingsvrij houden?

Na het uitkeren van de overwaarde krijg je extra hypotheeklasten. Je hebt namelijk een tweede hypotheek afgesloten. Hier betaal je rentelasten over en je lost eventueel af op de extra hypotheekschuld. Als je de overwaarde gebruikt voor het verbouwen van je huis, heeft het aflossen op deze hypotheekschuld een voordeel. Door het aflossen voldoe je aan de fiscale voorwaarden voor het krijgen van hypotheekrenteaftrek. Bij andere bestedingen van de overwaarde kun je niet profiteren van het fiscaal voordeel. Kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek heeft in dat geval geen fiscale gevolgen, want je hebt toch al geen recht op fiscaal voordeel.

Met de overwaarde in je huis heb je dus meerdere opties. Wat de financiële gevolgen zijn van het opnemen van een deel van de overwaarde, daar praat een van onze hypotheekadviseurs jou graag over bij.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*