Lees hier over:
Huis verkopen en overwaarde
Door het verkopen van je huis krijg je de overwaarde uitgekeerd. Je kunt de overwaarde gebruiken voor het kopen van een andere woning, maar er zijn meer manieren van besteding mogelijk. Wat zijn de mogelijkheden na het verkopen en hoe kun je de overwaarde in handen krijgen zonder te verkopen?
Huiseigenaren profiteren al jaren van de sterk stijgende huizenprijzen. Sinds 2013 zijn de huizenprijzen aan het stijgen. Als je ook nog afbetaalt op de hypotheekschuld, kunnen de waardestijgingen flink oplopen. De overwaarde komt vrij na verkoop van je huis. Deze waarde kun je vrij besteden, maar het geld niet gebruiken voor het kopen van de volgende koopwoning, kan wel fiscale gevolgen hebben.
Overwaarde weer investeren in een koophuis
Met de overwaarde kun je de volgende woning voor een deel direct betalen. Als je de volgende koopwoning koopt vóór de verkoop van je huidige woning, kun je de overwaarde toch meenemen door middel van een overbruggingshypotheek. Op deze manier schiet een geldverstrekker je als het ware de overwaarde voor.
Overwaarde niet of maar gedeeltelijk investeren in de volgende koopwoning
Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) de overwaarde niet opnieuw te investeren in je volgende koopwoning. Je hebt bijvoorbeeld een overwaarde van €100.000, waarvan je maar €50.000 gebruikt voor het kopen van je volgende woning. Dit heeft gevolgen. Door deze keuze verlies je voor een deel de hypotheekrenteaftrek in je nieuwe hypotheek. De betaalde hypotheekrente voor je volgende huis kun je dus niet meer volledig aftrekken van het inkomen. Deze verplichting om de overwaarde weer te investeren, bestaat bij het kopen van een ander huis binnen drie jaren na het verkopen van je vorige koopwoning.
Overwaarde gebruiken voor het verbouwen van je nieuwe woning
De gerealiseerde overwaarde kun je ook gebruiken voor het verbouwen van de nieuwe woning. In dat geval houd je het recht op hypotheekrenteaftrek. Een voorwaarde is wel dat de overwaarde aantoonbaar gebruikt is voor het verbouwen van het huis. Je hebt ook geen fiscaal nadeel als je een deel van de overwaarde steekt in het kopen van het huis en het resterende deel gebruikt voor het verbouwen van het huis.
Met de overwaarde je nieuwe woning verduurzamen
Wat fiscaal gezien ook een toegestane manier van besteden van de overwaarde is, is het kapitaal gebruiken voor het duurzaam maken van je huis. Deze investering kun je gelijkstellen met het verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Vloerisolatie
- Muurisolatie
- Dakisolatie
- Zonnepanelen op het huis
- Warmtepomp
Door het groener maken van je huis stijgt de waarde van het huis, en je profiteert van een lagere energierekening.
Andere bestedingen met de overwaarde na verkoop
Een andere optie is om de overwaarde te gebruiken ter aanvulling op het pensioeninkomen. Het uitgekeerde geld wordt dan gezien als spaargeld. Je mag zelf kiezen waarvoor je het gebruikt. Je kunt er dus jouw maandelijkse inkomen mee aanvullen. Na het verkopen van het huis kun je zelf beslissen waar je het geld aan gaat uitgeven. Over de hoogte van je spaargeld kan de Belastingdienst een belasting heffen.
Ga je binnen drie jaar nog een huis kopen?
De uitgekeerde overwaarde is vrij besteedbaar, maar wel met een kanttekening. Als je binnen drie jaren toch weer een huis koopt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je de overwaarde alsnog gebruikt voor de volgende koopwoning. Doe je dat niet, dan is de betaalde hypotheekrente voor je nieuwe huis niet volledig aftrekbaar van het inkomen.
Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen over je huis verkopen en overwaarde? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.