Hypotheek VerhogenHypotheken

Hypotheek oversluiten en verhogen

Kan je een hypotheek oversluiten en verhogen?

Je kan je hypotheek verhogen, maar alleen als je woning overwaarde heeft of er een verbouwing aankomt die de waarde verhoogt. De hoogte van je hypotheek mag nooit meer zijn dan 100% van de waarde. Bij het oversluiten van de hypotheek kun je ook verhogen mocht je hieraan voldoen.

Waarom je hypotheek direct oversluiten bij verhogen?

Je hypotheek oversluiten en verhogen is alleen interessant als de marktrente lager is dan je huidige rente. Wanneer dit niet het geval is dan is het voordeliger om niet te gaan oversluiten en verhogen, maar een tweede hypotheek af te sluiten.  Wanneer de marktrente wél lager ligt dan geeft dit jou de mogelijkheid om hiervan te profiteren. Je kan dan je hypotheek oversluiten naar de lagere rente. Hierdoor krijg je lagere maandlasten en komt er ook meer ruimte vrij om je hypotheek te verhogen. Je hebt hierbij ook maar één keer advies, bemiddel en notaris kosten. Wanneer je dus je hypotheek wil gaan verhogen laat dan altijd vrijblijvend nakijken of oversluiten verstandig is. 

Het kopen van een ander huis is best lastig in de huidige huizenmarkt. Hierdoor kijken huiseigenaren naar de alternatieven, namelijk naar het verbouwen van het huis om deze weer af te stemmen op de wensen. Je hypotheek verhogen voor een verbouwing is interessant door de relatief lage hypotheekrente. Een nadeel is dat je hiervoor wel kosten maakt zoals advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. Je kunt deze kosten dragelijker maken door ook gelijk je huidige hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente.

Wegen de besparingen op tegen de kosten bij hypotheek oversluiten en verhogen?

Je kunt ervan uitgaan dat je een boeterente betaalt bij het oversluiten van je hypotheek. De hoogte van deze boeterente is onder andere afhankelijk van de resterende duur van de rentevast periode, de hoogte van je huidige rente en je hypotheekschuld. Als je rentevast periode nog voor vijf jaar vaststaat, kun je een hoge boeterente tegemoet zien van je huidige bank. Wij kunnen, vrijblijvend, voor je opvragen hoe hoog de boeterente is. Onze hypotheekadviseurs laten middels een persoonlijk bespaaroverzicht dan direct zien wat je kan besparen op je hypotheek bij oversluiten. Alle kosten zijn hier altijd in meegenomen, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

hypotheek oversluiten en verhogen

Hoeveel extra hypotheek kun je krijgen bij hypotheek oversluiten enverhogen?

Wat je extra kunt krijgen aan hypotheek heeft meerdere afhankelijkheden. Na het oversluiten en het verhogen van de hypotheek moeten de maandelijkse hypotheeklasten betaalbaar zijn met je inkomen. Daar gaat de geldverstrekker op toetsen voordat je een nieuwe hypotheek krijgt. Een andere beperking is de waarde van het huis. Je moet voldoende overwaarde hebben voor een extra schuld op jouw huis. De geldverstrekker is ook geïnteresseerd in de besteding van de extra hypotheek. De hypotheekadviseur kan indicatief het maximale bedrag aan extra hypotheek berekenen. Zo krijg je een persoonlijk overzicht met hoeveel je bespaart bij oversluiten én met hoeveel je jouw hypotheek kan verhogen.

Waarom je hypotheek oversluiten en verhogen voor het aflossen van een lening?

Een hypotheek is de goedkoopste vorm van het lenen van geld. Een hypotheek als financieringsvorm heeft namelijk een aanzienlijk lagere rente dan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aflossen via je hypotheek kan je veel geld besparen en is hierdoor aantrekkelijk.

Bij het lenen van geld doe je er verstandig aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als je een persoonlijke lening hebt, betaal je niet te veel door de lening over te sluiten de laagst vergelijkbare rente. Dit is overigens volledig gratis.

Huiseigenaren hebben er echter nog een extra mogelijkheid bij, namelijk de lening opnemen in de hypotheekschuld. Je neemt als het ware een extra hypotheek en profiteert hiermee van de fors lagere rente, waardoor je maandelijks minder betaalt voor je lening. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit artikel.

Aflossingsvrije hypotheek verhogen

Een bestaande hypotheek kun je niet eenvoudig even verhogen. Er zijn wel mogelijkheden, maar hiervoor moet je weer naar de notaris. Aangezien je dus kosten maakt om je aflossingsvrije hypotheek te verhogen is het verstandig om niet alleen te verhogen. In plaats van het verhogen van de aflossingsvrije hypotheek kies je voor het oversluiten of voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Ben je benieuwd hoe dit zit? Lees dan verder in dit artikel.

Hypotheek verhogen voor consumptieve doeleinden

Door de sterk gestegen huizenprijzen heb je als huiseigenaar waarde opgebouwd in de stenen. Je kunt de overwaarde pas gebruiken na verkoop van het huis. Maar je kunt wel een voorschot krijgen op de overwaarde. Je kunt namelijk een bedrag lenen met de overwaarde in je huis als onderpand. Het voordeel van deze constructie is dat je geld kunt lenen tegen een zeer gunstig tarief. Ook als je het geld anders wilt besteden dan aan het huis.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*