Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek oversluiten met een BKR-registratie

Kan je een hypotheek oversluiten met een BKR-registratie?

Voor het oversluiten van een hypotheek met een BKR-registratie gelden namelijk exact dezelfde regels als voor het afsluiten van een hypotheek met een registratie. De mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten hangt af van het soort BKR-registratie die jij op je naam hebt staan.

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie krijg je als je een lening afsluit, maar bijvoorbeeld ook door private lease, een telefoonabonnement inclusief een telefoon en door een uitgestelde betaling. Zelfs het rood kunnen staan op je betaalrekening staat geregistreerd. Het krediet wordt geregistreerd als het minimaal om een bedrag gaat van €250. Bijna iedere volwassene heeft daardoor een BKR-registratie. Door de registratie kun je nog steeds je hypotheek oversluiten. Met veel kredieten of door geregistreerde achterstanden op je leningen wordt het een ander verhaal.

Hoeveel invloed heeft een BKR-registratie op het kunnen oversluiten van je hypotheek?

Het BKR is mede ingesteld om Nederlanders te behoeden voor het overkrediteren. Dat wil zeggen dat de schulden te hoog zijn ten opzichte van het inkomen. Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek, zal de geldverstrekker jouw gegevens opvragen bij het BKR. Een lening op je naam zorgt voor een lagere maximale hypotheek. Een lening van bijvoorbeeld €5.000 zal de maximale hypotheek op jouw inkomen in veel gevallen met meer dan €10.000 verlagen. Het verlaagt namelijk het budget dat je maandelijks beschikbaar hebt voor het betalen van de hypotheeklasten.

Een BKR-registratie kan het oversluiten van je hypotheek onmogelijk maken

Geldverstrekkers letten goed op de kredietwaardigheid bij het uitlenen van geld. Aan iemand die in de afgelopen jaren niet heeft voldaan aan de betalingsverplichtingen, verstrekken ze liever geen hypotheek. Banken en andere instellingen laten niet alleen een lening registreren bij het BKR, ook als er sprake is van wanbetalingen kunnen instellingen dit laten registreren. Een achterstand op een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld na twee maanden geregistreerd bij het BKR. Een negatieve codering blijft vijf jaar staan. Het blijft je dus een lange tijd achtervolgen.

Hypotheek oversluiten met een BKR-registratie

Hypotheek oversluiten met een registratie voor wanbetaling is mogelijk

Het hebben van een registratie van wanbetaling op je naam, maakt het oversluiten van je hypotheek niet altijd direct onmogelijk. In het BKR wordt er namelijk gebruikgemaakt van verschillende coderingen om wanbetaling aan te duiden. De ene codering tillen geldverstrekkers zwaarder aan dan aan andere registraties. Bijvoorbeeld de code ‘SR’ zorgt ervoor dat je niet kunt oversluiten. Deze afkorting staat namelijk voor schuldregeling. De coderingen ‘A’ en ‘A1’ duiden ook op een wanbetaling, maar hoeven geen issue te zijn. Als de betreffende lening is afbetaald, valt het probleem vaak weg. Ook als deze registratie hersteld is. Dat is een ‘H-codering’.

Laat je dus niet afschrikken door een BKR-registratie als je je hypotheek wil oversluiten

Ook met een lening op je naam kun je nog steeds je hypotheek oversluiten. Stel het oversluiten dus niet uit omdat je niet zeker weet of het gaat lukken. Nu zijn de hypotheekrentes erg laag, zodra ze stijgen wordt het oversluiten minder interessant. Wij kunnen voor jou uitzoeken of het oversluiten van je hypotheek er voor jou nog in zit ondanks de BKR-registratie.

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten met een BKR-registratie?

Heb je nog vragen over het hypotheek oversluiten met een BKR-registratie? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je een BKR-registratie hebt. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheekadviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten als je een BKR-registratie hebt.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*