Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek oversluiten met NHG

Kan je je hypotheek oversluiten met NHG?

Je kan je hypotheek oversluiten met NHG, maar de waarde van je woning moet wel hoger zijn dan je hypotheek. Dit is dus niet mogelijk als je huis onder water staat. Let wel op dat wanneer je je hypotheek oversluit met NHG, de nieuwe voorwaarden voor NHG meteen ingaan.

Hypotheek oversluiten met NHG

Het is mogelijk om je huidige hypotheek over te sluiten naar een NHG (nationale hypotheek garantie) hypotheek, maar er gelden wel voorwaarden. Houd ook rekening met de kosten van het oversluiten naar een NHG hypotheek. Vroeger was deze vorm van oversluiten alleen mogelijk bij het aanbrengen van woningverbeteringen. Tegenwoordig kan het oversluiten naar NHG ook om andere redenen. Wij leggen graag uit wat de mogelijkheden zijn en met welke kosten je rekening moet houden.

Een NHG hypotheek heeft als voordeel dat je een korting krijgt op de hypotheekrente. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico’s. Als het jou niet lukt om de hypotheeklasten te betalen, wordt een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop kwijtgescholden. Door de zeer lage hypotheekrentes van nu, is het voordeel van NHG wel kleiner geworden. De renteverschillen zijn namelijk klein.

Kan je je hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek?

Ja, je kan je hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek. Hier gelden wel enkele voorwaarden voor. De hypotheeksom en waarde van je huis kunnen bijvoorbeeld niet hoger zijn dan €325.000. Zo zijn er nog enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Op het moment dat blijkt dat je aan alle voorwaarden voldoet, kan je je hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek.

Wat zijn de voorwaarden van het oversluiten naar een NHG hypotheek?

De vangnetfunctie van NHG is een voordeel voor de geldverstrekker en voor jou. Helaas kan niet iedereen kiezen voor een hypotheek met NHG. Bij het oversluiten van je hypotheek naar een NHG hypotheek moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  • De hypotheeksom en de waarde van je huis zijn niet hoger dan €325.000
  • Met energiebesparende maatregelen komt de hypotheekschuld maximaal op €344.500
  • Het aflossingsvrije deel is maximaal 50% (als je hypotheek is afgesloten vóór 2013)
  • Je gaat de woning verbeteren of je moet jouw situatie verbeteren door bijvoorbeeld een lagere hypotheekrente
hypotheek oversluiten met NHG

Wat zijn de kosten van het oversluiten van de hypotheek met NHG?

Bij het oversluiten van je hypotheek maak je kosten. Een uitwerking van de oversluit kosten kan je hier vinden. Als je voor de nieuwe hypotheek een hypotheek met NHG kiest krijg je aanvullend ook nog de borgtochtprovisie. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het krijgen van de zekerheid van NHG. Deze kosten bedragen voor nieuwe hypotheken 0,7% van het hypotheekbedrag.

Is NHG ook gekoppeld aan jouw huidige hypotheek? In dat geval betaal je geen 0,7% Borgtochtprovisie over het volledige hypotheekbedrag. Je betaalt alleen de kosten als de nieuwe hypotheekschuld hoger is dan de oude hypotheekschuld als de vorige hypotheek ook is afgesloten met NHG. Je betaalt mogelijk geen kosten als er waarde is opgebouwd in een aan de vorige hypotheek verbonden spaarproduct. Het gaat bijvoorbeeld om een kapitaalverzekering waarin de aflossing van je hypotheek wordt opgebouwd.

Door de sterk gestegen huizenprijzen is NHG vaak niet mogelijk

In het tweede kwartaal van 2021 kostte een huis gemiddeld €410.000, volgens makelaarsvereniging NVM. Vooral in stedelijke gebieden zijn huizen dermate kostbaar, dat een hypotheek met NHG voor steeds meer oversluiters niet meer haalbaar is. Toch kan het oversluiten van je hypotheek zeker uit. Ook zonder NHG kun je namelijk een zeer lage hypotheekrente krijgen. Laat het oversluiten dus niet achterwege om de verkeerde redenen.

Hypotheek oversluiten met NHG, berekenen wat je kan besparen?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek met NHG of naar NHG? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je NHG hypotheek. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van en naar NHG, en ook advies geven wanneer het wellicht beter is om dit niet te doen.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*