Lees hier over:
Hypotheek oversluiten naar beleggingshypotheek, kan dat?
Je hypotheek oversluiten naar een beleggingshypotheek is niet mogelijk. Deze hypotheekvorm wordt namelijk niet meer actief aangeboden door geldverstrekkers. Het omzetten van een beleggingshypotheek naar een andere hypotheekvorm is wel een gebruikelijke omzetting. In de beleggingshypotheek zitten hoge kosten verwerkt die de beleggingshypotheek onaantrekkelijk maken. Vooral in tijden met dalende beurskoersen kan een beleggingshypotheek een zeer ongunstige hypotheek zijn. Hypotheek oversluiten naar beleggingshypotheekvorm is dus niet mogelijk.
Wat is een beleggingshypotheek?
In deze hypotheekvorm los je niet maandelijks af op de hypotheekschuld. Aan de hypotheek zit een beleggingsrekening gekoppeld waar je vermogen in opbouwt. Het is de bedoeling om op de einddatum de schuld af te lossen. Bij lagere rendementen op de beleggingen dan vooraf ingeschat, houd je een hypotheekschuld over op de einddatum. In het verleden werd de beleggingshypotheek vaak gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. Het doel was om bij zeer goede beleggingsresultaten ook de aflossingsvrije hypotheek deels af te betalen. De hypotheek oversluiten naar beleggingshypotheekvorm is echter niet mogelijk.
Is het verstandig om te kiezen voor een beleggingshypotheek?
Ook als deze hypotheekvorm nog wel werd aangeboden, was het waarschijnlijk geen verstandige keuze. Het aflossen van de hypotheekschuld is namelijk onzeker. In periodes met lage rendementen, kunnen de kosten de baten overtreffen. Hierdoor teer je in op het vermogen. Beleggen neemt risico’s met zich mee. Het is voor de meeste huiseigenaren niet verstandig om de financiële toekomst af te laten hangen van beleggingsresultaten.
Wat zijn de nadelen van de beleggingshypotheek?
Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek werd vaak gerekend met hoge rendementen op het kapitaal in de gekoppelde beleggingsrekening. Er werd bijvoorbeeld gerekend met een rendement van 8%. Door lage rendementen of zelfs negatieve rendementen, viel het resultaat van de beleggingshypotheek vaak slechter uit dan voorgerekend bij het afsluiten. Dit kwam mede door de hoge kosten die vaak verwerkt zitten in deze constructies.
Wat zijn de voordelen van de beleggingshypotheek?
Als je hoge rendementen haalt door het beleggen, kun je op de einddatum geld overhouden. Doordat er uit wordt gegaan van een hoog rendement op de beleggingen, zijn de maandlasten relatief laag. Je legt naar verhouding weinig in. Door hoge rendementen moet je toch een groot bedrag opbouwen.
Waarom kun je jouw hypotheek niet omzetten naar een beleggingshypotheek?
Je kunt niet meer kiezen voor een beleggingshypotheek omdat geldverstrekkers deze variant niet meer bieden. Vooral door de hoge kostenstructuur is deze hypotheekvorm in de vergetelheid geraakt. Huiseigenaren met nog een beleggingshypotheek kiezen vaak juist voor het oversluiten om van de beleggingshypotheek af te komen.
Wat zijn de alternatieven voor de beleggingshypotheek?
Heb je nu een beleggingshypotheek en wil je meer zekerheid over het aflossen van de schuld op de einddatum? Je huidige hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek geeft je de garantie dat je op de einddatum van de hypotheek ook echt een volledig afbetaald huis hebt. Of je kiest juist voor lage maandlasten en je sluit de hypotheek over naar een aflossingsvrije hypotheek.
Onze hypotheekadviseurs kunnen de mogelijkheden voor jou toelichten en je ook vertellen wat de voor- en nadelen zijn van jouw keuzes. Op deze manier maak je een weloverwogen keuze. Dat is ook verstandig, want het gaat wel over jouw financiële toekomst.
Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je nog vragen over de hypotheek oversluiten naar beleggingshypotheek? Neem dan vooral contact met ons op.