Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek oversluitkosten aftrekbaar

Zijn de hypotheek oversluitkosten aftrekbaar?

Hypotheek oversluitkosten zijn aftrekbaar als de oude hypotheek voor je eigen woning is. Let wel op! Niet alle hypotheek oversluitkosten zijn aftrekbaar. De oversluitkosten die wel aftrekbaar zijn, trek je af van box 1. De boeterente is wel compleet aftrekbaar.

Hypotheek oversluitkosten aftrekbaar

Wanneer je jouw hypotheek oversluit, heb je helaas altijd te maken met oversluitkosten. Gelukkig kunnen de kosten vaak worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, zodat dit een eventuele oversluiting niet hoeft te belemmeren. Hierdoor kan je toch genieten van een besparing op je hypotheek lasten.

Bij Oversluiten.nl krijgen we vaak vragen over de fiscale voordelen die gepaard gaan met de oversluit kosten. Veel vragen zijn specifiek met betrekking tot het aftrekken van de boeterente. Echter, de kosten en de fiscale voordelen zijn niet uitsluitend voor de boete. De fiscale voordelen bestaan namelijk ook uit notariskosten, taxatiekosten, advieskosten etc. Middels dit artikel leggen we je alles uit.

Zijn de hypotheek oversluitkosten aftrekbaar?

Ja, de kosten van een hypotheek oversluiten zijn aftrekbaar. Dit geldt alleen niet voor de kosten die meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek zoals taxatiekosten, notariskosten en bemiddelingskosten. De kosten van een hypotheek oversluiten zijn gedeeltelijk af te trekken van box 1 en de boeterente is geheel aftrekbaar.

Zijn hypotheek oversluitkosten aftrekbaar?

Zijn de kosten die ontstaan bij het oversluiten van de hypotheek aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting? Ja, deze zijn aftrekbaar. Hieronder vind je alle informatie met betrekking tot het fiscale voordeel van de oversluitkosten, wat het op kan leveren en hoe een voorbeeld eruit ziet.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

Welke oversluitkosten zijn aftrekbaar?

  • De notariskosten
  • De boeterente
  • De advies kosten
  • De taxatiekosten
  • De kosten van de NHG aanvraag

Waarom zijn de oversluitkosten aftrekbaar?  

De belastingdienst ziet de hypotheek oversluit kosten als aftrekbaar omdat het wordt gezien als een extra hypotheekrente betaling. En betaalde hypotheekrente is gelukkig een aftrekpost.

hypotheek oversluitkosten aftrekbaar

Hoe werkt het fiscaal voordeel van de oversluitkosten?

De oversluitkosten die je hebt betaald mag je aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dit betekent dat je over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Wanneer je de oversluit kosten in één keer hebt betaald dan kan je het bedrag van de kosten in één keer van je belastingaangifte halen. Vanzelfsprekend geldt dit voor de belastingaangifte van het jaar dat je de kosten hebt betaald. Op de rente die betaald moet worden bij verhoging van de hypotheek, omdat je bijvoorbeeld de oversluitkosten wil meefinancieren, is geen aftrek mogelijk.

Heb je de kosten niet in één keer betaald, door rentemiddeling? Dan mag je jaarlijks de hogere rente aftrekken in de belastingaangifte.

Wat levert het aftrekken van de oversluitkosten op?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoogte van de kosten en van de hoogte van het bruto jaarinkomen. We kunnen aan de hand van een voorbeeld wel een situatie schetsen zodat je zelf hiervoor een inschatting kan maken.

Voorbeeld aan de hand van de volgende gegevens:

  • Je hebt €15.000 aan oversluitkosten betaald (notaris, taxatie, boeterente en advies)
  • Je hebt in het afgelopen jaar €2.800 aan ‘normale’ hypotheek rente betaald
  • Je bruto inkomen dit jaar was €34.000
  • Je betaalt 40% inkomstenbelasting

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*