LenenLening Oversluiten

Lening oversluiten naar hypotheek

Lening oversluiten naar hypotheek, kan dat?

Je kan je lening meenemen in je hypotheek als je genoeg overwaarde op je hypotheek hebt. Je kan
deze overwaarde opnemen om je lening mee af te lossen. Zo verhoog je wel je hypotheek maar neem
je als het ware de lening mee in je hypotheek. Dit zorgt vaak voor lagere maandlasten.

Lening oversluiten naar hypotheek

Je kunt jouw bestaande lening(en) oversluiten naar je lopende hypotheek. Waarom zou je dat doen? Simpelweg omdat je lening dan overgaat in de hypothecaire lening, en je dan ook voor je lening profiteert van de lagere rente van de hypotheek. Je bespaart zo geld, zowel op de korte als op de lange termijn. Weet jij al hoe je jouw lening kunt oversluiten naar je hypotheek? Hoeveel je kan besparen bij het oversluiten van je lening naar je hypotheek? Welke aandachtspunten er zijn?

Waarom mijn lening oversluiten naar mijn hypotheek?

De rente van de hypotheek is lager dan de rente van de lening. Dit is dan ook de voornaamste reden om je lening over te sluiten naar je hypotheek. De lagere rente komt doordat je huis als onderpand dient voor je hypotheek. Voor de bank is het verstrekken van een hypothecaire lening minder risicovol, omdat je huis als onderpand dient voor je hypotheek.

Wanneer je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan de bank jouw woning gedwongen verkopen. De opbrengsten van jouw woning worden dan toegekend aan de bank. Hierdoor hanteren ze een lagere rente dan op een lening. Gelukkig ontdekken steeds meer consumenten met een lening dat ze deze kunnen oversluiten naar hun hypotheek, en zo kunnen besparen op hun maandlasten.

Waarom is er een hogere rente op een lening?

Met een lening loopt de bank een groter risico. Want wanneer je jouw maandelijkse leninglasten na verloop van tijd niet meer kunt afdragen, kan de bank alleen nog overgaan op loonbeslag. Het hoge rentepercentage van jouw lening is dus in feite het bedrag dat de bank jou laat betalen voor het verhoogde risico dat de bank loopt door jou een lening aan te bieden. 

lening oversluiten naar hypotheek

Lening oversluiten naar hypotheek: een rekenvoorbeeld

Je hebt 10 jaar geleden een woning gekocht met een hypotheek van €230.000 tegen een rente van 1,9%. De kans is groot dat je woning door de jaren heen meer waard is geworden. In dit rekenvoorbeeld gaan we ervan uit dat de waarde van je woning is gestegen naar €250.000. 

Sinds het afsluiten van je hypotheek ben je gaan aflossen op de hypothecaire lening. Na 10 jaar heb je nog een hypotheek met een hoogte van €200.000. Je hebt hierdoor een overwaarde op je huis opgebouwd van €50.000. 

Stel je hebt op dit moment een openstaande lening van €30.000 tegen een rente van 5%. De €30.000 van je openstaande lening past in de overwaarde van €50.000 van je woning. Het is dus interessant om te laten onderzoeken of je jouw lening kunt oversluiten in je hypotheek.

Het openstaande bedrag van je lening wordt opgenomen in de hypothecaire lening, waardoor je hypotheek nu een hoogte heeft van €230.000 met een lage rente. Er is zelfs een mogelijkheid dat je voor je nieuwe hypotheek 0,4% minder rente gaat betalen. Zo bespaar je op jouw bestaande lening én op je huidige hypotheek. 

Uiteraard zijn er meer factoren die een rol spelen wanneer jij jouw lening wilt oversluiten naar je hypotheek. Het is dus verstandig om naar jouw persoonlijke situatie te laten kijken door een onafhankelijk financieel adviseur met expertise in leningen én hypotheken. 

Aandachtspunten lening oversluiten naar hypotheek

Zoals je in het rekenvoorbeeld van het vorige hoofdstuk kan zien valt er veel te besparen wanneer je de lening oversluit naar de hypotheek. In het voorbeeld komen ook wat aandachtspunten naar voren, deze zijn belangrijk voor het wel dan niet kunnen oversluiten van je lening naar je hypotheek.

Je kan alleen je lening oversluiten naar je hypotheek als je overwaarde hebt. Je mag namelijk maar 100% van de waarde van je woning hypothecair lenen. Is de waarde van je hypotheek €200.000 en de waarde van je woning €220.000 dan past een lening van €30.000 niet in je hypotheek. Deze lening kan je dan ook niet volledig oversluiten naar je hypotheek. 

Doordat je je hypotheek moet openbreken wanneer je je lening wil oversluiten naar je hypotheek heb je te maken met kosten. Vanzelfsprekend sluit je alleen je lening over naar je hypotheek wanneer het voordeel opweegt tegen de kosten. Als je jouw hypotheek openbreekt kan je deze meteen oversluiten naar een lagere rente. Met de combinatie overwaarde, een huidige hoge hypotheek rente én een hoge lopende lening kan je vaak duizenden euro’s besparen wanneer je je lening oversluit naar je hypotheek.

Een ander bijkomend voordeel is het belastingvoordeel. Op de betaalde hypotheekrente kan je belastingaftrek krijgen. Bij de meeste leningen (tenzij ze voor woningverbetering zijn) is dit niet het geval. Zo kan je extra besparen!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je vragen over je lening oversluiten naar hypotheek? Neem dan contact met ons op!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*