HypothekenOverwaarde

Overwaarde berekenen in 5 stappen

Overwaarde berekenen in 5 stappen

Je kunt zelf jouw overwaarde berekenen. Hiervoor moet je een inschatting maken wat jouw huis op dit moment ongeveer waard is. In een paar stappen leggen wij uit hoe je de overwaarde in jouw huis zelf inschat.

Voor huiseigenaren is het een prettig idee dat ze een vermogen opbouwen in de woning. Dat gebeurt enerzijds door waardestijgingen en anderzijds door aflossingen. Met een hypotheek met een volledige aflossing bouw je op langere termijn altijd waarde op. Ook als de huizenprijzen inzakken. Na 30 jaar heb je namelijk een hypotheekvrij huis. Wat je huis nu aan overwaarde heeft, bereken je zelf. Hiervoor doorloop je de volgende stappen.

Stap 1: Hoeveel overwaarde wil je opnemen?

De overwaarde in jouw huis moet je er alleen uithalen als je een bepaald doel hebt. Het heeft namelijk geen zin om het maximale uit het huis te halen om het bedrag vervolgens op een spaarrekening te zetten. De kosten (hypotheekrente) zijn namelijk hoger dan het rendement (spaarrente). Bepaal voor jezelf het bedrag dat je nodig hebt. Het gaat bijvoorbeeld om €50.000 voor een verbouwing of om €30.000 voor een tweedehands camper.

Stap 2: Schat de huidige waarde van je huis in

Voor deze stap moet je even op de stoel van de makelaar gaan zitten. Zonder diepgaande kennis over de markt kun je niet zelf de waarde van het huis bepalen. Je kunt het wel schatten. Ga bij voorkeur uit van de vraagprijzen van soortgelijke huizen in jouw buurt die onlangs verkocht zijn. Aan de hand van de vraagprijs weet je nog steeds niet waarvoor ze echt verkocht zijn, maar de vraagprijs geeft wel een indruk van de globale waarde.

Stap: 3: Zoek uit hoe hoog de hypotheekschuld nu nog is

Voor deze stap moet je in jouw hypotheek duiken. Je moet namelijk weten hoeveel hypotheek je nog op het huis hebt. De huidige stand van jouw hypotheekschuld kun je nazoeken in de online omgeving van jouw hypotheekbank. Je kunt het ook indicatief inschatten. Pak bijvoorbeeld het jaaroverzicht van 2021 erbij en bereken vervolgens wat er in de afgelopen maanden nog afbetaald is.

overwaarde berekenen

Stap 4: Wat is de fictieve overwaarde?

Nu is het een kwestie van de bedragen uit de vorige stappen verzamelen en uitrekenen of de overwaarde in jouw huis waarschijnlijk voldoende is om jouw wensen te vervullen. In een voorbeeld lichten we de stappen toe.

Voor het aanvullen van je pensioeninkomen heb je een bedrag nodig van €100.000. Met dit bedrag wil je jouw inkomen maandelijks aanvullen. De waarde van je huis schat je in op een bedrag van €450.000 en de hypotheek bedraagt op dit moment nog €175.000.

€450.000 – €175.000 = €275.000. Op basis van deze berekening moet het opnemen van een bedrag van €100.000 aan overwaarde lukken.

Stap 5: Ga het gesprek aan met een onafhankelijk hypotheekadviseur

Nu moet je er nog achter komen of het lukt om op basis van jouw inkomen een extra hypotheek te krijgen. Daarnaast moet je ook nog weten wat het opnemen van de overwaarde jou extra aan hypotheeklasten geeft. In een gesprek met onze hypotheekadviseurs heb je de bedragen nodig die je via bovenstaand stappenplan berekent. De hypotheekadviseur kan specifiek voor jouw situatie inschatten wat er wel en niet mogelijk is.

Een taxatie biedt meer inzicht in de waarde van jouw huis

Voor het benutten van de overwaarde heb je een taxatie nodig. Geldverstrekkers willen jou een lening verstrekken als uit de taxatie blijkt dat jouw huis voldoende waarde heeft. De taxatie laat dus nauwkeuriger zien wat de overwaarde is.

Na het gesprek met een van onze hypotheekadviseurs weet je wat je kunt en wat het jou extra gaat kosten per maand. Als je ervan overtuigd bent dat jij de overwaarde wilt benutten, zet onze hypotheekadviseur alles in gang. Op korte termijn kun je al bij de notaris zitten voor het tekenen van de stukken. Daarna wordt de overwaarde uitgekeerd.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*