HypothekenOverwaarde

Overwaarde bij de ING

Overwaarde bij de ING

Met je hypotheek bij ING kun je de overwaarde opnemen zonder je huis te verkopen. Als je de overwaarde gebruikt voor het verduurzamen of het verbouwen van je huis, heb je ook nog recht op hypotheekrenteaftrek. De overwaarde anders besteden dan aan het huis is toegestaan.

De flink hogere huizenprijzen kun je als huisbezitter van profiteren. Door het afsluiten van een tweede hypotheek kun je dankzij de overwaarde jouw dromen uit laten komen. De tweede hypotheek sluit je af bij ING als de eerste hypotheek ook bij ING loopt. Een andere optie is om de eerste hypotheek over te sluiten en om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten inclusief een extra lening voor het deels opnemen van de overwaarde in het huis. 

Wat is overwaarde?

Zodra de marktwaarde van je huis hoger is dan de hypotheek op het huis, is er sprake van een overwaarde. Het is een fictieve overwaarde. Het geld zit namelijk vast in het huis. Door verkoop van je huis of door het nemen van een tweede hypotheek kun je de overwaarde uit het huis halen. 

Wat zijn de mogelijkheden met de overwaarde?

De ING onderscheidt twee situaties bij het opnemen van de overwaarde, namelijk:

1.       Je sluit een tweede hypotheek af voor het verbouwen of het verduurzamen van je huis

2.       Je sluit een tweede hypotheek af en gaat het geld niet weer investeren in het huis

Bij optie 1 kun je zelfs meer dan de overwaarde opnemen. Als uit een taxatie blijkt dat de waarde van je huis na de geplande verbouwing hoger is dan de huidige waarde, kun je in aanmerking komen voor een hypotheek die de overwaarde overtreft. Uiteraard moet je inkomen hoog genoeg zijn om de extra hypotheeklasten te dragen. De betaalde hypotheekrente is onder voorwaarden aftrekbaar.

Bij optie 2 kun je slechts een deel van de overwaarde uit je huis halen. Bij deze optie keert de notaris jou een bedrag uit. Met het uitgekeerde bedrag vul je bijvoorbeeld je pensioeninkomen aan of je gaat ermee beleggen in bijvoorbeeld een beleggingspand. Uiteraard moet je ook bij deze optie aan de eisen van ING voldoen. Je inkomen moet hoog genoeg zijn voor het dragen van de extra hypotheeklasten. 

overwaarde bij de ING

Hoe bereken je de overwaarde?

Voor het berekenen van de overwaarde heb je twee gegevens nodig. Wat is jouw huis ongeveer waard en hoe hoog is je ING hypotheek op dit moment? Je huis heeft bijvoorbeeld een waarde van €400.000 en je ING hypotheek bedraagt €150.000. De fictieve overwaarde bedraagt in dit geval: €400.000 – €150.000 = €250.000. 

Met de overwaarde je kinderen op de huizenmarkt helpen

Bij ING kun je een deel van de overwaarde in je huis opnemen voor het financieel steunen van je kinderen op de huizenmarkt. Je overwaarde inzetten als hulp kan op twee manieren. Je geeft je kind of je kinderen een schenking voor het kopen van een huis of je verstrekt een zogenaamde familiehypotheek. Je leent een bedrag uit aan je kinderen waar ze ook echt rente over betalen aan jou. Welke voor jou de beste optie is, bespreek je met onze hypotheekadviseurs. 

Je ING hypotheek kun je ook oversluiten

In plaats van een tweede hypotheek afsluiten bij ING, kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Je sluit in dat geval een hypotheek af bij een andere geldverstrekker, en deze zorgt voor het aflossen van de ING hypotheek. In de nieuwe hypotheek financier je dan ook gelijk bijvoorbeeld een verbouwing. 

Onze hypotheekadviseurs kunnen voor jou uitrekenen of het uit kan om een tweede hypotheek af te sluiten of om je volledige hypotheek over te sluiten. Door het bespreken van de voor- en de nadelen van de verschillende opties, kom je tot de beste oplossing tegen de laagste hypotheekrente.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*