HypothekenOverwaarde

Overwaarde bij erfenis

Overwaarde bij erfenis

Na overlijden gaan jouw bezittingen en schulden naar jouw nabestaanden. Een overwaarde in jouw huis zorgt ervoor dat jouw nabestaanden het huis kunnen verkopen en er een bedrag aan overhouden. Hoe wordt overwaarde verrekend met je nabestaanden en welke heffing gaat de Belastingdienst erop inhouden?

Op twee manieren bouw je overwaarde op in jouw huis. Ten eerste door het aflossen van de hypotheekschuld op het huis, en ten tweede door de waardeontwikkeling van het huis. De opbouw van overwaarde gaat met een rap tempo als je aflost op de hypotheek en als de huizenprijzen stijgen. Bij overlijden gaat het huis, en dus ook de overwaarde, naar jouw nabestaanden.

Overwaarde bij erfenis: Wie zijn jouw erfgenamen?

Je kunt in een testament opnemen wie jouw erfgenamen zijn. Zonder een testament geldt de wettelijke verdeling. Het erfrecht is verdeeld in vier groepen. In de eerste groep zitten de volgende nabestaanden:

⦁ echtgenoot

⦁ geregistreerde partner

⦁ kinderen

Als deze erfgenamen er niet zijn, gaat de erfenis naar de erfgenamen in de 2e groep. Dat zijn: ouders, broers en zussen. Pas als er geen erfgenaam in de eerste groep is, komt de tweede groep in aanmerking.

Overwaarde bij erfenis: Hoe hoog is de erfbelasting?

Voordat de Belastingdienst de heffing loslaat op de waarde van de nalatenschap, wordt eerst de vrijstelling verrekend. Voor een partner bedraagt de vrijstelling €680.645 (2022). Kinderen hebben recht op een vrijstelling van €21.559 (2022). Over het meerdere wordt belasting geheven.

De hoogte van de heffing is afhankelijk van de verwantschap en de hoogte van de erfenis. Kinderen en de partner betalen 10% belasting over het bedrag tot €130.424. Over het meerdere bedraagt de heffing 20%. Bijvoorbeeld een broer of zus betaalt 30% of 40% erfbelasting. Ook hebben broers en zussen een kleinere vrijstelling.

Wat zijn de gevolgen voor de overwaarde bij het overlijden van een van de huiseigenaren?

Bij het overlijden van één van de huiseigenaren kunnen de kinderen de overwaarde in het huis niet opeisen bij de overgebleven ouder. De kinderen krijgen in dat geval een vordering, maar kunnen deze vordering niet opeisen. Een notaris kan jou helpen om inzicht te krijgen in hoe het zit met het erfrecht en de rechten op de overwaarde in jouw persoonlijke situatie.

overwaarde bij erfenis

Overwaarde bij erfenis: Overwaarde maakt een huis verkoopbaar voor de erfgenamen

Na overlijden komt zowel het huis als de hypotheekschuld in de erfenis terecht. Met een overwaarde in het huis kunnen de nabestaanden het huis verkopen en de overwaarde incasseren. De opbrengst uit de erfenis bestaat uit de verkoopprijs minus de resterende hypotheek en de gemaakte kosten. Door de overwaarde kunnen de erfgenamen het huis verkopen zonder dat ze er zelf geld aan kwijt zijn.

Als er geen overwaarde is, kunnen de nabestaanden het huis dus niet verkopen met een winst. Mede door de kosten die ze moeten maken, zullen ze zelf bij moeten betalen. Of ze betalen het bijvoorbeeld met spaargeld dat ook nog in de erfenis zit.

Hoe kunnen de erfgenamen de overwaarde incasseren?

Na overlijden van de huiseigenaren, kunnen de nabestaanden het huis verkopen. Na de verkoop wordt de overwaarde uitgekeerd. Deze kan vervolgens verdeeld worden over de erfgenamen. Als er geen testament is opgesteld, heeft ieder recht op een gelijk deel van de erfenis. Als een zoon of dochter al eerder is overleden, kunnen de kinderen van die zoon of dochter de plaats vervullen als de ervende nabestaanden. 

Wat zijn de gevolgen van een tweede hypotheek voor de erfgenamen?

Stel, je neemt nu een deel van de overwaarde op en vervolgens overlijd je. In dat geval erven de nabestaanden het huis, de hypotheek en ook de extra hypotheek. Doordat jij een deel van de overwaarde hebt opgenomen, erven de nabestaanden een kleinere overwaarde. De opgenomen overwaarde is namelijk gewoon een extra hypotheek op het huis.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*