Lees hier over:
Overwaarde bij Nationale-Nederlanden
De overwaarde in je huis kun je gebruiken voor het verbouwen van je huis. Bij Nationale-Nederlanden kun je de overwaarde uit je huis opnemen en het geld consumptief besteden. Dit heeft wel gevolgen voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.
Overwaarde in jouw huis bouw je op door het aflossen van je hypotheek en door waardestijgingen van het huis. Door stijgende huizenprijzen in de afgelopen jaren heb je waarschijnlijk een grote overwaarde opgebouwd. Bij Nationale-Nederlanden kun je een extra hypotheek afsluiten als je plannen hebt met de overwaarde.
Waar kun je de overwaarde aan besteden?
Met de overwaarde als onderpand kun je bij Nationale-Nederlanden een tweede hypotheek afsluiten. Je sluit bijvoorbeeld een extra hypotheek van €75.000 af voor het uitbouwen van je woonkamer of voor het verbouwen van de bovenetage. Het energielabel verbeteren door het verduurzamen is ook een populaire besteding van de overwaarde in je huis. Je kunt ook een extra hypotheek nemen en het geld niet besteden aan het huis. Dat is een zogenaamde box 3 lening.
Hoe neem je overwaarde op met een hypotheek bij Nationale-Nederlanden?
Onze hypotheekadviseurs kunnen jou helpen met het afsluiten van een tweede hypotheek bij Nationale-Nederlanden. In eerste instantie rekenen wij voor je uit wat de mogelijkheden zijn en bekijken we samen met jou of het uit kan om een tweede hypotheek af te sluiten. Ook bekijken we of het qua inkomen lukt om een extra lening af te sluiten. Daarna vragen we een offerte aan bij Nationale-Nederlanden. Als de offerte voor jou een verstandige keuze is, onderteken je de offerte en zetten wij de aanvraag van de extra hypotheek in gang.
Een tweede hypotheek voor het verbouwen of het verduurzamen van je huis
Door het gebruiken van de overwaarde voor het verbouwen of het verduurzamen van je huis, kun je ook over de tweede hypotheek recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Nationale-Nederlanden zet het bedrag bestemd voor het verbouwen of het verduurzamen in een bouwdepot. De uitgaven kun je vervolgens betalen uit het bouwdepot. Op deze manier wordt het geld aantoonbaar gebruikt voor het verbeteren van je huis. Nationale-Nederlanden houdt standaard een looptijd aan van één jaar voor een bouwdepot.
Wat is een box 3 lening?
Fiscaal gezien kun je inkomsten hebben in drie boxen. In box één zit de eigen woning. In box twee zit inkomen uit aanmerkelijk belang (voor ondernemers). In box 3 wordt het vermogen belast. Als je een hypotheek afsluit en het geld uit de extra hypotheek niet gebruikt voor de eigen woning, is dit een consumptieve lening. Het gevolg is dat de betaalde hypotheekrente voor deze lening niet aftrekbaar is. Je krijgt een box 3 hypotheek als je het geld uit de extra lening bijvoorbeeld gebruikt voor:
⦁ Het aanvullen van je pensioeninkomen
⦁ Schenken aan de kinderen
⦁ Het kopen van een camper
Bij Nationale-Nederlanden mag de box 3 lening niet meer bedragen dan 50% van de waarde van je huis.
Het bedrag van een box 3 hypotheek krijg je gestort op je bankrekening
Na het formele gedeelte bij de notaris krijg je de opgenomen overwaarde gestort op je bankrekening. Het uitgekeerde bedrag is vrij besteedbaar. De keerzijde is dat de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is. De opgenomen overwaarde kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor het aflossen van leningen.
Of kiezen voor het oversluiten van je hypotheek
In plaats van een tweede hypotheek bij Nationale-Nederlanden kun je er ook voor kiezen om de volledige hypotheek over te sluiten naar een geldverstrekker met een lagere hypotheekrente en betere voorwaarden. De nieuwe geldverstrekker zorgt voor het aflossen van de hypotheek bij Nationale-Nederlanden. Het financieren van bijvoorbeeld een verbouwing kun je gelijk verwerken in de nieuwe hypotheek.
Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.