HypothekenOverwaarde

Overwaarde bij overlijden

Overwaarde bij overlijden

Na overlijden gaan het huis, de hypotheek en de overwaarde naar de nabestaanden. De nabestaanden kunnen het huis verkopen en met de verkoopopbrengst de hypotheek aflossen en vervolgens de overwaarde verdelen over de erfgenamen. Hoe gaat de Belastingdienst om met overwaarde bij overlijden?

Jouw bezittingen en schulden gaan na jouw overlijden naar jouw erfgenamen. Wettelijk is vastgelegd wie jouw erfgenamen zijn. In een testament kun je afwijken van de wettelijke verdeling. Afwijken van de wettelijke regeling kan ook met een samenlevingscontract bij samenwonenden en door huwelijkse voorwaarden bij gehuwden. 

Wie zijn jouw erfgenamen?

In de wettelijke verdeling zijn er vier groepen van erfgenamen. In de eerste groep zitten de kinderen en de echtgenoot, echtgenote of de geregistreerde partner. Als er ook maar één persoon in de eerste groep zit, gaat de volledige erfenis naar deze persoon. Zit er niemand in de eerste groep? Dan volgt de tweede groep met daarin de ouders, de broers en de zussen van de overledene. In de groepen drie en vier zitten de grootouders en de overgrootouders. 

Wat gebeurt er met de overwaarde na overlijden van een huiseigenaar?

Na overlijden komen de bezittingen en de schulden van de overledene in de nalatenschap. De partner en de kinderen zijn de meest voorkomende erfgenamen. Ieder ontvangt een gelijk deel volgens de erfenis. De partner van de overledene krijgt levenslang recht op de volledige nalatenschap. Dat betekent dat de partner over de nalatenschap (inclusief de overwaarde) van de kinderen mag beschikken tot diens overlijden. In een voorbeeld leggen we de werkwijze uit.

Voorbeeld – Hoe wordt de overwaarde verdeeld?

Een overledene was gehuwd en had twee kinderen. De eigen woning is een gezamenlijk bezit van de partners en heeft een waarde van €350.000 met nog een hypotheek van €200.000. De overwaarde bedraagt dus €150.000. De helft hiervan valt in de nalatenschap. De rest hoort bij de partner. De te verdelen overwaarde bedraagt dus €75.000. Alle drie de erfgenamen erven €25.000. De gehele erfenis blijft bij de achtergebleven partner. De kinderen krijgen een vordering van €25.000 op de achtergebleven partner. 

overwaarde bij overlijden

Hoe halen de erfgenamen de overwaarde uit het huis?

Na overlijden van een huiseigenaar kunnen de nabestaanden het huis verkopen. De overwaarde die hieruit wordt uitgekeerd, kunnen de nabestaanden vervolgens onderling verdelen. Het is ook mogelijk dat één van de erfgenamen het huis koopt. Deze erfgenaam moet de overige erfgenamen in dat geval uitkopen.

Eerst wordt de hypotheek afbetaald met de verkoopopbrengst

Voordat de notaris de overwaarde uitkeert aan de nabestaanden, wordt eerst de hypotheek op het huis afbetaald. Mogelijk is er een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld. Deze zorgt voor een gehele of een gedeeltelijke afbetaling van de hypotheekschuld. Als de notaris ook de kosten heeft verrekend, wordt de overwaarde uitgekeerd aan de nabestaanden. 

Hoeveel belasting betalen erfgenamen over de overwaarde?

De erfgenamen krijgen de overwaarde uit het huis, maar ook de overige bezittingen en de schulden gaan naar de nabestaanden. De waarde van de erfenis moeten de erfgenamen over afrekenen met de Belastingdienst. Partners hebben een vrijstelling van €680.645 (2022) en kinderen van €21.559 (2022) Andere erfgenamen hebben een lagere vrijstelling. Over het meerdere rekenen de partner en de kinderen 10% erfbelasting af. Het tarief stijgt naar 20% voor een verkrijging hoger dan €130.425 (2022). 

Samenwoners zijn niet elkaars erfgenamen

Voor samenwoners is het belangrijk om een samenlevingscontract en een testament op te stellen. Samenwoners zijn wettelijk gezien namelijk niet elkaars erfgenamen. Met een testament en een samenlevingscontract voorkomen partners dat na het overlijden de overwaarde in het huis deels naar de wettelijke erfgenamen van de overledene gaat. 

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen over overwaarde bij overlijden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*