HypothekenOverwaarde

Overwaarde bij scheiding

Overwaarde bij scheiding

Na het samen kopen van een huis, ben je gezamenlijk de eigenaar van het huis. De hypotheek is ook gezamenlijk. Partners die uit elkaar gaan, hebben waarschijnlijk ook een overwaarde te verdelen. Hoe gaat het verdelen van de overwaarde in z’n werk en moet het huis verkocht worden door de overwaarde?

Partners die uit elkaar gaan en een gezamenlijke woning hebben, moeten aandacht hebben voor het verdelen van de overwaarde en andere bezittingen en schulden. De overwaarde is het bedrag waar het huis voor te verkopen is minus de hypotheek op het huis. Een huis kan ook zorgen voor schulden. In dat geval is de hypotheekschuld hoger dan de verkoopwaarde van het huis. In beide gevallen moet er een verdeling plaatsvinden over de ex-partners.

Overwaarde bij scheiding: Zijn beide partners voor de helft eigenaar van het huis?

Je kunt beide voor 50% eigenaar van het huis zijn, maar een andere verdeling is ook mogelijk. Het is zelfs mogelijk dat een van beide partners de eigenaar is van het huis. Voordat je de overwaarde kunt verdelen, moet je eerst weten hoe de eigendomsverhouding is. In veel gevallen zullen (ex)partners ieder voor 50% eigenaar zijn van het huis.

Overwaarde bij scheiding: Wie heeft waar recht op?

In huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract kun je vastleggen wie waar recht op heeft bij het uit elkaar gaan of bij een scheiding. Bij een scheiding of het verbreken van een samenleving is het eerst belangrijk om uit te zoeken wie waar recht op heeft. Dit kun je navragen bij de notaris waar je het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden hebt vastgelegd. Bij een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden, spreken we over een gemeenschap van goederen of van een beperkte gemeenschap van goederen. Nadat de verdeling bekend is, kun je kijken naar de verdeling van de overwaarde.

De manieren om de overwaarde te verdelen over de ex-partners

Hoe de overwaarde verdeeld moet worden is afhankelijk van de plannen met het huis. Bij verkoop is de verdeling van de overwaarde eenvoudig. Na verkoop wordt de uitgekeerde overwaarde verdeeld over de beide huiseigenaren. Als een van beide het huis op naam krijgt, moet deze partner de ex uitkopen. De partner die het huis op naam krijgt kan hiervoor een extra hypotheek afsluiten. Het inkomen van de overnemende partner moet wel hoog genoeg zijn voor het betalen van de hypotheeklasten plus de extra hypotheek voor het uitkopen van de ex-partner.

Voorbeeld

Een echtpaar (gehuwd in gemeenschap van goederen) gaat scheiden. De gezamenlijke woning heeft een waarde van €350.000 en nog een hypotheek van €150.000. Als we de kosten voor het verkopen buiten beschouwing laten, bedraagt de overwaarde €200.000. Als een van de partners de ander wil uitkopen, moet de vertrekkende partner dus een bedrag van €100.000 meekrijgen. Hiervoor kan de partner die het huis op naam krijgt een extra hypotheek  afsluiten.

overwaarde bij scheiding

Door een grote overwaarde kan verkoop noodzakelijk zijn bij een scheiding

Bij het verbreken van de samenleving kan verkoop de enige optie zijn door een grote overwaarde. Het uitkopen van de ex-partner kan een te grote financiële belasting zijn om het huis aan een van beide toe te bedelen.

De overwaarde is één van de te verdelen vermogensbestanddelen

Er zijn meer bezittingen die verdeeld moeten worden bij het verbreken van een samenleving, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Partners kunnen ook besluiten om de overwaarde bij één van de partners te laten en het verschil op een andere manier te compenseren. De partner die in het huis wil blijven wonen krijgt de overwaarde en de andere partner krijgt bijvoorbeeld de inboedel, het geld en de gezamenlijke auto. 

Bij het verbreken van een relatie tussen de huiseigenaren kan de eigen woning zorgen voor lastige vraagstukken. Onze hypotheekadviseurs kunnen helpen met het financieren van het bedrag dat nodig is voor het uitkopen van de ex-partner.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen over overwaarde bij scheiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*