HypothekenOverwaarde

Overwaarde en een tweede huis

Overwaarde en een tweede huis

Met overwaarde achter de hand kun je investeren in een tweede huis voor eigen gebruik of voor de verhuur. Hiervoor sluit je een extra hypotheek op je eigen woning af. Wat moet je weten over het afsluiten van een extra hypotheek voor het kopen van een tweede huis?

Een tweede huis voor het vieren van de vakanties of voor de verhuur kan een goede besteding zijn van je overwaarde. De overwaarde kun je gebruiken voor het deels betalen van een tweede huis. Daarnaast kun je nog een hypotheek nemen op het tweede huis zelf, maar ook hiervoor gelden weer voorwaarden. Wat je hebt aan de overwaarde in je eigen woning, leggen we graag aan je uit.

Overwaarde en een tweede huis: Hoeveel overwaarde heb je in jouw huis?

Voordat je op zoek kunt naar een tweede huis, moet je eerst weten of het financieel mogelijk is. Het inschatten van de overwaarde is lastig. Je kunt waarschijnlijk wel een inschatting maken op basis van vergelijkbare huizen die onlangs verkocht zijn in jouw buurt. Door het laten uitvoeren van een taxatie kun je de waarde nauwkeuriger laten inschatten. In eerste instantie kun je verder de mogelijkheden verkennen met een ruwe schatting van de overwaarde.

overwaarde en een tweede huis

Overwaarde en een tweede huis: Is het financieren van een tweede huis mogelijk?

Met voldoende overwaarde is een tweede huis volledig te financieren. In andere gevallen heb je ook nog een aanvullende financiering nodig. Bijvoorbeeld een hypotheek op het tweede huis. In ieder geval moet je volgens de geldverstrekkers voldoende verdienen om de maandlasten te betalen. De overwaarde haal je eruit met een extra hypotheek op je huis. Deze extra hypotheek zorgt ook weer voor maandlasten. Ook moet het inkomen voldoende stabiel zijn. Als je ook nog een hypotheek afsluit op het tweede huis, moeten alle lasten als geheel te dragen zijn.

Wat zijn de gevolgen van het overnemen van de overwaarde uit de eigen woning?

Bij het opnemen van overwaarde uit je huis, krijg je eigenlijk een voorschot op de overwaarde. Over het hypotheekbedrag betaal je hypotheekrente. Als je €150.000 aan overwaarde benut, sluit je dus een extra hypotheek af voor €150.000. De betaalde rente over deze hypotheek is niet aftrekbaar van het inkomen. Het uitgekeerde bedrag aan overwaarde ga je vervolgens investeren in een tweede woning. De betaalde rente voor een tweede woning is überhaupt niet aftrekbaar. De waarde van je tweede huis wordt gezien als vermogen. De leningen die je hebt afgesloten voor het kopen van dit huis, mag je weer verrekenen met je vermogen.

Voorbeeld:

Je gebruikt €150.000 aan overwaarde voor een tweede huis. Op de tweede woning zelf sluit je ook nog een hypotheek af van €50.000 en je gebruikt nog €25.000 aan spaargeld. Het tweede huis heeft een waarde van €225.000. De Belastingdienst ziet het tweede huis als een vermogensbestanddeel met een waarde van €225.000 – €150.000 (overwaarde eigen woning) – €50.000 (hypotheek op het tweede huis) = €25.000.

Overwaarde en een tweede huis: De overwaarde op deze manier benutten heeft een groot nadeel

Op deze manier investeren van de overwaarde maakt je extra afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenprijzen. Bij een daling van de huizenprijzen ga je dat dubbel merken na het kopen van een tweede huis. In het slechtste geval dalen de prijzen hard en kan je eigen woning niet meer verkocht worden. Het kan namelijk gebeuren dat de hypotheekschuld op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Als je pech hebt kun je ook je tweede huis niet verkopen doordat de schuld hoger is dan de verkoopwaarde. Investeer je overwaarde dus met beleid.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*