HypothekenOverwaarde

Overwaarde en een vakantiehuis

Overwaarde en een vakantiehuis

Droom je van het kopen van een vakantiewoning? Met de overwaarde kun je eventueel een deel van de aankoop financieren. De rest van het bedrag kun je financieren met een hypotheek op het vakantiehuis. Hoe kun je de overwaarde inzetten?

Door de hard gestegen huizenprijzen in de afgelopen jaren, heb je als huiseigenaar mogelijkheden die je niet had zonder de overwaarde. Je kunt namelijk een deel van de overwaarde gebruiken voor andere investeringen. Je huidige woning verbouwen is een optie, maar een vakantiewoning kopen kan ook. 

Overwaarde en een vakantiehuis: Met overwaarde een vakantiehuis kopen

Het kopen van een tweede huis (vakantiehuis) is in meerdere opzichten anders dan het kopen van een eigen woning. Het financieren van een vakantiehuis is lastiger en je kunt een vakantiehuis niet volledig financieren met een hypotheek. In plaats van eigen spaargeld, kun je ook de overwaarde uit je eigen woning gebruiken voor het rond krijgen van de financiering. Ook wordt een vakantiehuis fiscaal anders behandeld. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. Voordat je de financiering van een vakantiehuis rond kunt krijgen, moet je eerst weten hoeveel overwaarde je hebt.

Overwaarde en een vakantiehuis: Schat de hoogte van de overwaarde in

Om te bepalen of het kopen van een vakantiehuis gaat lukken, moet je eerst weten hoe hoog de overwaarde is. Voor een indicatie kun je uitgaan van de vraagprijzen van vergelijkbare huizen in jouw eigen buurt. Je kunt het huis ook laten taxeren, maar daar kleven hoge kosten aan. Voordat je kosten maakt, moet je eerst weten of het kopen van een vakantiehuis kan lukken als je de overwaarde gebruikt.

overwaarde en een vakantiehuis

Overwaarde en een vakantiehuis: Hoe krijg je de overwaarde uit jouw huis?

Door het afsluiten van een tweede hypotheek, haal je de overwaarde uit jouw huis. De geldverstrekker leent jou een bedrag als een soort van een voorschot op de overwaarde. Het geleende bedrag wordt vervolgens gebruikt voor een tweede huis. Dit wordt gezien als een consumptief krediet. Dit heeft tot gevolg dat de betaalde hypotheekrente voor deze extra hypotheek niet aftrekbaar is. De notaris zorgt ervoor dat de overwaarde voor jou beschikbaar komt.

Heb je voor het vakantiehuis ook nog een hypotheek nodig?

Het meest ideale is dat je met de extra hypotheek op jouw huis voldoende hebt voor het kopen van een vakantiehuis. In het geval je tekort komt, kun je nog een extra hypotheek nemen op de tweede woning. Voor het afsluiten van deze hypotheek wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen. De maandlasten moeten namelijk voor jou betaalbaar zijn. De vaste lasten uit je eigen woning worden bij het beoordelen van de betaalbaarheid  meegewogen.

Met overwaarde een vakantiehuis kopen maakt je sterk afhankelijk van de huizenprijzen

Houd er rekening mee dat je door het investeren van de overwaarde in een vakantiehuis, nog afhankelijker wordt van de ontwikkeling van de huizenprijzen. Bij een daling van de prijzen, heb je voor beide huizen last van deze ontwikkeling. Dit hoeft geen probleem te zijn. Vooral als je kiest voor een hypotheekvorm waarin je de volledige hypotheek afbetaalt gedurende de looptijd.  Door de aflossingen zakt je hypotheekschuld namelijk geleidelijk.

Vakantiehuis kopen in het buitenland

Ben je op zoek naar een vakantiehuis in het buitenland? Houd er dan rekening mee dat je lastiger een hypotheek kunt krijgen op het vakantiehuis. Voor het opnemen van de overwaarde uit je eigen woning maakt het niet uit waar het vakantiehuis staat. De geldverstrekker gaat het aangevraagde bedrag aan jou uitkeren. Waar je het vervolgens voor gebruikt mag je zelf bepalen.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*