HypothekenOverwaarde

Overwaarde en leningen

Overwaarde en leningen

Wist je dat je de overwaarde in jouw huis kunt gebruiken als onderpand voor je leningen? Je sluit een tweede hypotheek af, en met het vrijgekomen bedrag los je de leningen af. Dit heeft grote voordelen. Waarom kies je voor het gebruiken van de overwaarde voor het aflossen van leningen?

De overwaarde in jouw koophuis geeft jou financiële mogelijkheden zonder dat je het huis verkoopt. Overwaarde kun je gebruiken om jouw maandlasten te verlagen. Dat doe je bijvoorbeeld door het verduurzamen van je huis, om zo de energierekening omlaag te brengen. Een andere mogelijkheid om te besparen op je maandlasten is het aflossen van leningen met de overwaarde. 

Leningen aflossen met je huis als onderpand

De rentes voor leningen zijn veel hoger dan de rentes op hypotheken, en dat heeft een belangrijke reden. Bij een hypothecaire lening heeft een geldverstrekker namelijk een extra mogelijkheid om het uitgeleende geld terug te halen. Als een huiseigenaar niet aan de betalingsverplichtingen voldoet, heeft de geldverstrekker de mogelijkheid om het huis gedwongen te verkopen. Door deze zogenaamde verpanding is de hypotheekrente lager dan de rente voor een persoonlijke lening. 

Hoe haal je de overwaarde uit je huis voor het aflossen van leningen?

Door het verkopen van je huis krijg je de overwaarde uitgekeerd. Hiermee kun je leningen aflossen. De overwaarde opnemen lukt ook zonder het verkopen van je huis. Je kunt namelijk een tweede hypotheek op het huis nemen. Je kiest bijvoorbeeld voor een extra hypotheek van €30.000 voor het aflossen van leningen. Na het tekenen van de hypotheekstukken bij de notaris, komt de opgenomen overwaarde beschikbaar voor het aflossen van je leningen. 

Kies het juiste bedrag voor een tweede hypotheek

Het kan verstandig zijn om een extra bedrag op te nemen als dat mogelijk is. Het extra bedrag kun je gebruiken om te voorkomen dat je op korte termijn toch weer schulden moet maken door financiële tekorten. Het afsluiten van een tweede hypotheek zorgt voor hoge kosten die je betaalt voor het krijgen van een tweede hypotheek. Het is dus niet aan te raden om later nog een keer een extra hypotheek af te sluiten. Denk dus goed na over het bedrag dat je nodig hebt. Je moet namelijk ook niet kiezen voor een te groot bedrag. 

overwaarde en leningen

Een tweede hypotheek sluit je af bij dezelfde geldverstrekker

De overwaarde uit je huis halen met een tweede hypotheek doe je bij de geldverstrekker (bank) waar ook de eerste hypotheek loopt. Mogelijk kan het uit om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. In dat geval sluit je gelijk een nieuwe hypotheek af waar ook de leningen in meegefinancierd zijn. 

Door de tweede hypotheek krijg je er vaste en lagere lasten voor terug

Nadat de leningen zijn afbetaald, krijg je een extra hypotheeklast die in de plaats komt van de leningen. Het voordeel moet zitten in een lagere rente. Door de lagere rentelasten kun je eerder de schuld volledig aflossen. De hypotheekrente in de tweede hypotheek kun je gelijk voor een langere periode vastleggen. Je kiest bijvoorbeeld voor een rentevast periode van 10 of 20 jaar.  

De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar

De betaalde hypotheekrente voor het financieren van je eigen woning kun je aftrekken van je inkomen. Deze gunstige fiscale regeling heb je geen recht op voor de tweede hypotheek, als je het hypotheekbedrag gebruikt voor het aflossen van leningen. Als je wel al recht had op hypotheekrenteaftrek voor een persoonlijke lening die je hebt afgesloten voor het verbouwen van de woning, kun je wel recht hebben op hypotheekrenteaftrek voor de tweede hypotheek.

Ben je benieuwd of het mogelijk is om de leningen af te lossen dankzij de overwaarde in je huis? Bel even met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden door te spreken. Er is vaak meer mogelijk dat je vooraf verwacht. Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*