HypothekenOverwaarde

Overwaarde en verbouwen

Overwaarde en verbouwen

Je kunt de overwaarde gebruiken voor het financieren van een verbouwing aan je huis. Tegen lage maandtarieven kun je het wooncomfort verhogen, extra vierkante meters toevoegen of een slaapkamer en een badkamer realiseren op de begane grond. Wat zijn de mogelijkheden?

Bezit je een huis dat niet meer volledig aan de woonwensen voldoet? Je kunt een ander huis kopen of de huidige woning verbouwen. Kiezen voor verbouwen is de meest logische optie als je met de verbouwing de grootste bezwaren van het huis weg kunt nemen. Dankzij de overwaarde kun je het huis geschikt maken voor de toekomst.

Overwaarde en verbouwn: Kun je de overwaarde opnemen?

Het hebben van overwaarde betekent nog niet dat je deze ook kunt gebruiken voor het verbouwen van je huis. Er zijn namelijk meer voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je inkomen moet hoog genoeg zijn voor het betalen van de maandlasten. De geldverstrekkers hebben hiervoor criteria waar je aan moet voldoen. Als het volgens de normen niet kan, gaat het financieren van een verbouwing met overwaarde niet lukken. Ook niet als je zelf wel van mening bent dat je de maandlasten kunt dragen.

Overwaarde en verbouwen: Voor het verbouwen ben je niet volledig afhankelijk van overwaarde

Je hebt bijvoorbeeld een overwaarde van €50.000. Voor de verbouwing van je huis heb je €65.000 nodig. Geldverstrekkers gaan jou geen geld lenen voor een verbouwing boven de 100% van de waarde van het huis. Toch is het waarschijnlijk mogelijk om de financiering voor de verbouwing rond te krijgen. Als uit taxatie blijkt dat de waarde sterk stijgt door de verbouwing, kun je toch het benodigde bedrag lenen. Voor het verduurzamen van je huis mag je meer lenen dan 100% van de waarde van het huis. Ga hierover dus zeker het gesprek aan met je hypotheekadviseur.

Overwaarde en verbouwen: Het bedrag voor de verbouwing komt in een depot

Voor het financieren van een verbouwing maken geldverstrekkers gebruik van het bouwdepot. Het geleende bedrag voor de verbouwing storten ze op een geblokkeerde rekening. Vanuit dit bouwdepot betaal je rekeningen die betrekking hebben op de verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan de rekening van de aannemer of aan de rekening voor het inrichten van de badkamer. Zodra je betalingen hebt verricht, betaal je ook hypotheekrente over het opgenomen bedrag. Het depot staat maximaal voor een periode van één of twee jaren open. Is er nog geld over na de verbouwing? Met dit bedrag wordt de hypotheekschuld verlaagd.

overwaarde en verbouwen

Overwaarde en verbouwen: Een huis kopen en met de overwaarde verbouwen

Na het kopen van een huis kan er ook nog een flinke verbouwing nodig zijn. Het is mogelijk om de verbouwing te financieren met overwaarde uit de vorige koopwoning. In een voorbeeld leggen we dit uit.

Voorbeeld

Je verkoopt jouw huis met een overwaarde van €100.000. Vervolgens koop je een andere woning voor een bedrag van €300.000. Om recht te blijven houden op hypotheekrenteaftrek, moet je de gerealiseerde overwaarde weer gebruiken voor de volgende koopwoning. De overwaarde van €100.000 kun je gebruiken voor het financieren van de aankoop, maar je kunt het bedrag ook geheel of gedeeltelijk gebruiken voor het verbouwen van je nieuwe woning. Uiteraard met behoud van de hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde en verbouwen: Voor een kleine verbouwing kan een tweede hypotheek niet uit

Het gebruiken van de overwaarde voor een verbouwing gebeurt door middel van een extra hypotheek. Het nadeel van het afsluiten van een tweede hypotheek is dat je hoge kosten maakt. Bijvoorbeeld voor het taxeren, voor de notaris en voor advies- en bemiddelingskosten. Door de hoge kosten kan het niet uit om voor een kleine verbouwing een hypotheek af te sluiten. In dat geval kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening. Ook voor een dergelijke lening kunnen de rentelasten aftrekbaar zijn.

Wil je meer weten over het gebruiken van de overwaarde voor het verbouwen? Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs voor een goed onderbouwd advies. Ben je benieuwd naar de actuele rentes? Klik dan hier.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*