HypothekenOverwaarde

Overwaarde en verduurzamen

Overwaarde en verduurzamen

De energieprijzen stijgen hard. De overwaarde in je huis kan jou helpen met het verlagen van de energierekening. Met overwaarde jouw huis verduurzamen levert steeds meer op door de steeds verder stijgende energiekosten. Met een tweede hypotheek kun je het energiezuiniger maken van je huis betalen.

Stap één naar een duurzamer huis is zorgen voor een goede isolatie van de vloer, muren, het dak en de ramen in het huis. Zodra de isolatie goed geregeld is, is de volgende stap zorgen voor duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Dankzij de overwaarde in jouw huis, kun je tegen lage kosten flink besparen op de energiekosten.

Maak een plan voor het verduurzamen

Het verduurzamen van je huis moet met beleid. De investering met de hoogste besparing aan energie kies je. Nodig daarom een energieadviseur uit om uit te laten zoeken wat de beste investering is. Je wilt de grootst mogelijke besparing voor iedere geïnvesteerde euro. Zonnepanelen leveren een grote besparing op, maar mogelijk is het verstandiger om toch eerst het dak te isoleren. Op deze manier investeer je de overwaarde zo goed mogelijk. 

Zo haal je de overwaarde uit je huis

Door het afsluiten van een extra hypotheek haal je de overwaarde uit je huis. Voor het verbouwen en het verduurzamen van je huis, kun je vaak meer geld krijgen dan de huidige overwaarde. Dat komt doordat de waarde van je huis stijgt door het investeren in het huis zelf. Een energiezuinig huis ligt namelijk beter in de markt en zal gemiddeld meer opleveren bij verkoop. Onze hypotheekadviseurs kunnen de mogelijkheden met jou bespreken, en vervolgens het opnemen van de overwaarde in gang zetten. 

Het verduurzamen bekostigen vanuit een bouwdepot

Om er zeker van te zijn dat de opgenomen overwaarde ook echt wordt gebruikt voor het opgegeven doel, kan de geldverstrekker de overwaarde storten in een bouwdepot. Alle rekeningen voor het verduurzamen kun je vervolgens betalen vanuit het depot. Op deze manier is het geld niet anders te besteden. Zodra je bedragen opneemt uit het depot, betaal je er maandlasten over. 

overwaarde en verduurzamen

Is de betaalde hypotheekrente over de extra hypotheek aftrekbaar?

Het gebruiken van de overwaarde voor het investeren in de eigen woning zorgt voor een aftrekbare hypotheekrente. Het kan gaan om het verbouwen van het huis, maar ook het verduurzamen is een investering in het huis. De betaalde hypotheekrente is alleen aftrekbaar als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dat betekent dat je de hypotheekschuld afbetaalt gedurende de looptijd van de hypotheek.

De besparing is groter dan de extra maandlasten van de hypotheek

Door het investeren in het energiezuiniger maken van je huis, is het de bedoeling dat het jou geld oplevert. De daling van de energielasten moet meer opleveren dan de kosten voor de tweede hypotheek. Zo levert de investering een maandelijks voordeel op. In het geval de besparing kleiner is dan de extra kosten, kan de investering waarschijnlijk nog steeds uit. In de toekomst blijven de energielasten namelijk stijgen. Het is ook een investering voor de langere termijn. 

Het fiscaal voordeel moet je ook meerekenen

Van de betaalde hypotheekrente voor de tweede hypotheek krijg je een deel terug van de Belastingdienst als je aan de voorwaarden voldoet. Hierdoor kan het investeren in verduurzaming nog eerder uit. Het is niet ondenkbaar dat huiseigenaren met een huis met een slecht energielabel in de toekomst met financiële middelen verplicht worden om het huis naar een beter energielabel te brengen. 

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen over overwaarde en verduurzamen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*