HypothekenOverwaarde

Overwaarde en verhuizen 

Overwaarde en verhuizen

Door het verhuizen incasseer je de overwaarde in jouw verkochte woning. De geïncasseerde overwaarde kun je gebruiken voor het kopen van een volgende woning. Of je gaat het op een andere manier besteden. Wat zijn de mogelijkheden als je verhuist?

Na het verkopen van je huis, stelt de makelaar een koopcontract op. De daadwerkelijke overdracht gaat via de notaris. Na het overdragen van het huis op de kopers, maakt de notaris de overwaarde aan je over, na het verrekenen van de kosten. Bij het verhuizen heb je over het algemeen twee opties: je koopt een ander huis of je gaat voor een huurhuis. Hoe wordt er bij verhuizen omgegaan met de overwaarde?

Verhuizen naar een huurwoning

Na de verkoop van je huis en een verhuizing naar een huurhuis, ga je de overwaarde dus niet investeren in een koopwoning. Je kunt de uitgekeerde overwaarde vrij besteden. Met het verkoopbedrag wordt de hypotheek op het huis afbetaald en de kosten worden van de overwaarde betaald. Het bedrag dat overblijft, maakt de notaris over aan jou.

Ga je binnen drie jaar nog wel weer een ander huis kopen?

Ga je eerst huren, maar binnen drie jaar na de verkoop van je huis nog wel weer een ander huis kopen? In dat geval gaat de Belastingdienst ervan uit dat je de geïncasseerde overwaarde toch weer investeert in het aan te kopen huis. Doe je dat niet? Dan gaat dit ten koste van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente van de volgende koopwoning.

Voorbeeld

Je verkoopt jouw huis met een overwaarde van €100.000. Na de verkoop ga je in een huurhuis wonen. Binnen drie jaar besluit je om weer een huis te kopen voor €350.000. De eerder geïncasseerde overwaarde heb je al uitgegeven, dus heb je een hypotheek nodig van €350.000. Maximaal kun je profiteren van de hypotheekrenteaftrek over een bedrag van: €350.000 – €100.000 = €250.000. 

overwaarde en verhuizen

Verhuizen naar een koopwoning

De overwaarde die je krijgt na de verkoop, kun je gebruiken voor het financieren van het huis waar je heen verhuist. Als je de overwaarde niet gebruikt voor het financieren of het verbouwen van de volgende koopwoning, kun je niet over het volledige bedrag genieten van hypotheekrenteaftrek. In een voorbeeld leggen we de consequenties van het niet opnieuw investeren van de overwaarde in de nieuwe woning uit.

Voorbeeld – verhuizen naar een andere koopwoning

Met een overwaarde van €100.000 verkoop jij je huis. Je koopt een ander huis voor een bedrag van €375.000. Hiervoor sluit je een hypotheek af voor €375.000 en de overwaarde gebruik je voor het opstarten van een eigen onderneming. Door deze actie heb je maximaal recht op hypotheekrenteaftrek over een bedrag van €375.000 – €100.000 = €275.000. 

De overwaarde gebruiken voor het betalen van de kosten koper

Het gebruiken van de overwaarde voor het betalen van de kosten koper heeft ook tot gevolg dat je over een deel van de hypotheek de hypotheekrenteaftrek verliest. De overwaarde vermindert namelijk het bedrag waarover je hypotheekrenteaftrek hebt. Een deel gebruiken voor het betalen van de kosten koper heeft dus ook fiscale gevolgen. 

Na de verhuizing de overwaarde gebruiken voor een verbouwing

De overwaarde na de verhuizing gebruiken voor het verbouwen van het huis zorgt er niet voor dat jij jouw recht op hypotheekrenteaftrek verliest. Dit mag je dus doen zonder dat het nadelige fiscale consequenties heeft. De overwaarde moet in dat geval wel echt gebruikt worden voor een verbouwing.

Het verhuizen wordt eenvoudiger met een overwaarde achter de hand. Je krijgt extra financiële mogelijkheden en je hoeft bijvoorbeeld minder te lenen voor het kopen van een ander huis. Onze hypotheekadviseurs praten jou graag bij over de opties die je hebt met de overwaarde bij het verhuizen.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*