HypothekenOverwaarde

Overwaarde voor een nieuwe auto

Overwaarde voor een nieuwe auto

Met de overwaarde in je huis kun je een nieuwe keuken of een uitbouw plaatsen. Wist je dat je met de overwaarde ook een auto kunt kopen? Wat zijn hierin de mogelijkheden en is het verstandig om overwaarde te gebruiken van een nieuwe auto?

Huiseigenaren hebben de waarde van hun huis hard zien stijgen in de afgelopen jaren. De overwaarde kun je gewoon in je huis laten zitten, maar je kunt er ook iets mee doen. Na het verkopen van je huis krijg je via de notaris de overwaarde uitgekeerd. Met behulp van een tweede hypotheek kun je ook een deel van de overwaarde opnemen zonder te verkopen. Hoe doe je dat en wat zijn de mogelijkheden met de vrijgekomen overwaarde. 

Overwaarde voor een nieuwe auto: Je overwaarde gebruiken voor het kopen van een auto

Een deel van de overwaarde kun je uit laten keren. Hiervoor sluit je een extra hypotheek af, en vervolgens keert de geldverstrekker het aangevraagde bedrag aan overwaarde aan jou uit. Dit wordt gezien als een consumptief krediet. Omdat je het geld niet gebruikt voor het verbeteren van de eigen woning, is de betaalde hypotheekrente voor de extra hypotheek niet aftrekbaar. Je hebt dus geen fiscaal voordeel.

De notaris zorgt ervoor dat de extra hypotheek aan je huis wordt gekoppeld. Na het vestigen van de hypotheek, krijg je de opgenomen overwaarde uitgekeerd. Met dit bedrag kun je vervolgens een (nieuwe) auto kopen. 

Is het kopen van een auto met de overwaarde verstandig?

Een auto wordt na aankoop steeds minder waard. Je koopt bijvoorbeeld een auto voor €30.000. Over twee jaar is de auto mogelijk nog maar €23.000 waard. Je sluit een extra hypotheek af met mogelijk wel een looptijd van 30 jaar, terwijl de auto een veel kortere levensduur heeft. Pas dus op met het kopen van een auto door het lenen van geld. Maar soms kan het gewoon niet anders. 

Of je koopt een auto met een persoonlijke lening

Een alternatief voor het opnemen van de overwaarde voor het kopen van een nieuwe auto, is het afsluiten van een persoonlijke lening. Je kunt met de bank afspreken dat je geld leent voor een auto en het bedrag binnen 5 jaren terugbetaald. Voor een persoonlijke lening betaal je naar verhouding wel een hoge rente. 

overwaarde voor een nieuwe auto

Overwaarde voor een nieuwe auto: Een extra hypotheek of een persoonlijke lening?

Kiezen voor een persoonlijke lening heeft als nadeel dat de rente hoger is dan bij een extra hypotheek. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je niet naar de notaris hoeft, geen taxatiekosten maakt en geen advies- en bemiddelingskosten betaalt. Welke van de twee financieringen het verstandigst is, hangt ook af van de hoogte van de lening. Welk bedrag heb je nodig voor het kopen van de gewenste auto? Onze hypotheekadviseurs kunnen jou erover bijpraten. 

Overwaarde voor een nieuwe auto: Zorg voor aflossing gedurende de looptijd

Voor de extra hypotheek kun je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Voor het financieren van een auto raden we een aflossingsvrije hypotheek af. Na verloop van tijd heb je namelijk weer een andere auto nodig. Door het kiezen van een aflossingsvrije hypotheek blijft de hypotheekschuld maximaal, tenzij je zelf extra afbetaalt op de schuld. Door een aflossing in te bouwen voorkom je dat je in de toekomst nog moet betalen voor een auto die je niet meer hebt. 

Wat gaat een extra hypotheek kosten?

Het opnemen van overwaarde uit je huis zorgt voor extra maandlasten. Wat de extra maandlasten worden, kunnen onze hypotheekadviseurs voor jou uitrekenen. Je sluit een nieuwe hypotheek af bij het opnemen van de overwaarde, dus zullen geldverstrekkers ook kijken of je de extra hypotheek kunt krijgen op basis van het inkomen.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*