HypothekenOverwaarde

Overwaarde voor senioren

Overwaarde voor senioren

Het hebben van een overwaarde in de eigen woning biedt mogelijkheden voor senioren. Met de overwaarde kun je eventueel een pensioeninkomen aanvullen. Of je maakt je huis levensloopbestendig door een slaapkamer en een badkamer op de begane grond te maken. Hoe zet je de overwaarde hiervoor in?

Senioren kunnen de eigen woning verkopen speciaal voor het incasseren van de overwaarde. Dat is een optie als het huis niet meer aan de woonwensen voldoet. Een andere optie is om de overwaarde op andere manieren uit het huis te halen. Je neemt bijvoorbeeld een tweede hypotheek op het huis en je laat op deze manier een deel van de overwaarde uitkeren. 

De overwaarde gebruiken voor het aanvullen van je pensioeninkomen

Je hebt bijvoorbeeld een geschatte overwaarde van €100.000 in je woning. Een deel hiervan wil je gebruiken om je pensioeninkomen aan te vullen. Samen met een van onze hypotheekadviseurs kun je berekenen wat het je aan maandlasten oplevert als je met een tweede hypotheek een voorschot krijgt op de overwaarde in het huis. Je neemt bijvoorbeeld €50.000 aan overwaarde op. 

Hoe vul je het pensioeninkomen aan met overwaarde?

Voor de tweede hypotheek moet je naar een notaris voor het vestigen van de extra hypotheek op het huis. Na het ondertekenen van de akte gaat de notaris het opgenomen bedrag aan jou overmaken. Vervolgens ga je naar eigen inzicht het bedrag gebruiken voor het aanvullen van je inkomen. 

Je huis verbouwen met de overwaarde

Wil je graag in je eigen woning blijven, maar zijn er aanpassingen aan het huis noodzakelijk? Een verbouwing kun je betalen met de overwaarde in je huis. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Of je laat een slaapkamer en badkamer op de begane grond aanbouwen. Zo kun je jouw huis geschikt maken voor de toekomst. Bij deze manier van besteding van de overwaarde kun je blijven profiteren van hypotheekrenteaftrek. Bij andere manieren van het besteden van de overwaarde, heb je niet het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. 

Overwaarde voor senioren

Op andere manieren de overwaarde besteden

Met een extra hypotheek kun je ook de overwaarde uit je huis halen voor andere bestedingen. Je gaat bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen een bedrag schenken. Je kunt het geld vrij besteden. Het kopen van een auto, camper of het maken van een wereldreis mag ook gewoon met het geld. Uiteraard heb je over de betaalde hypotheekrente over dit deel van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek. Het uitgekeerde bedrag ziet de Belastingdienst als vermogen. Over de hoogte van het vermogen kun je wel belasting verschuldigd zijn. De uitgekeerde overwaarde wordt gelijkgesteld met spaargeld. 

Huis verkopen en vervolgens je eigen huis huren

Er zijn zogenaamde sale & lease back constructies. Je verkoopt je huis aan een investeerder en huurt vervolgens het huis terug. Dit is een erg kostbare manier om de overwaarde uit je huis te halen. Het bedrijf biedt namelijk een bedrag ver onder de werkelijke waarde van het huis aan. Bespreek de nadelen van deze constructie goed met jouw hypotheekadviseur voordat je met een dergelijk bedrijf in zee gaat. 

Heeft de overwaarde invloed op je AOW?

De hoogte van de AOW is afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. De hoogte van de AOW-uitkering is niet afhankelijk van je vermogen en ook niet van de overwaarde. De overwaarde heeft dus op geen enkele manier invloed op deze uitkering. Ook voor een ouderdomspensioen maakt het niet uit of er in je huis een overwaarde zit. 

Onze hypotheekadviseurs kunnen jou adviseren specifiek gericht op jouw situatie. Samen met de adviseur bespreek je ook wat de gevolgen zijn van het opnemen van een deel van de overwaarde. Ook hoor je gelijk wat de maandlasten worden van de extra hypotheek.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*