HypothekenSpaarhypotheek

Spaarhypotheek oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek

Spaarhypotheek oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek, kan dat?

Sinds 1 april 2017 kun je je spaarhypotheek belastingvrij oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Dit is voordelig omdat de rentes van nu lager liggen dan de rentes toen de spaarhypotheek is afgesloten. Door de oversluiting dalen je maandlasten en kun je flink besparen.

Waarom zou je je spaarhypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek?

Voor een spaarhypotheek is het gunstig als de hypotheekrente hoog is. Met de lage hypotheekrentes van nu is het nieuw afsluiten van een spaarhypotheek niet meer verstandig. Wanneer je jouw hypotheek gaat omzetten (oversluiten) sluit je als het ware een nieuwe hypotheek af. Hierdoor is opnieuw kiezen voor de spaarhypotheek vaak niet gunstig.

Het omzetten van je hypotheek pakt vaak gunstig uit door de zeer lage hypotheekrente. Als je toch al je spaarhypotheek gaat overzetten in verband met de rente, kun je ook gelijk kritisch kijken naar de huidige hypotheekvorm. Het is namelijk mogelijk om je spaarhypotheek om te zetten naar de aflossingsvrije variant. Het omzetten van je hypotheek heeft ook effect op je maandlasten. Wanneer je jouw hypotheek omzet van spaarhypotheek naar aflossingsvrije hypotheek dan kunnen je maandlasten drastisch zakken.

Wat zijn de eigenschappen van de spaarhypotheek?

In een spaarhypotheek los je niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan betaal je maandelijks een premie voor een aan de hypotheek gekoppelde verzekering. Hierin wordt een kapitaal opgebouwd waarmee je op de einddatum de hypotheek in één keer kunt afbetalen. Dit gaat veranderen wanneer je jouw spaarhypotheek omzet naar een aflossingsvrije hypotheek.

Over het opgebouwde kapitaal in de verzekering krijg je een rentevergoeding die gelijk is aan de betaalde hypotheekrente. Bij een hypotheekrente van 2% krijg je dus ook een rentevergoeding van 2% over het opgebouwde kapitaal.

Waarom is een lage hypotheekrente ongunstig voor een spaarhypotheek en is oversluiten naar aflossingsvrij gunstig?

Door een lage hypotheekrente krijg je ook een lage vergoeding op het opgebouwde kapitaal in de aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering. Dit heeft tot gevolg dat je in een nieuwe rentevast periode meer premie moet betalen voor de aan de hypotheek gekoppelde verzekering. Op de einddatum van de hypotheek moet er namelijk wel voldoende waarde in de polis zitten voor het volledig aflossen van de hypotheek. Je betaalt minder aan rente en juist meer aan premie voor de verzekering. Dit betekent dat je maandlasten zullen stijgen wanneer je de hypotheek niet omzet naar bijvoorbeeld een aflossingsvrije vorm. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar, de betaalde premie niet.

Je komt erachter hoeveel je precies kan besparen via een persoonlijk bespaaroverzicht. Dit is bij Oversluiten.nl altijd volledig gratis en vrijblijvend.

spaarhypotheek oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek

Wat zijn de voordelen van het oversluiten spaarhypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek

Laten we beginnen met het uitleggen wat de voordelen zijn van een spaar naar aflossingsvrij omzetting van de hypotheek. In de aflossingsvrije hypotheek heb je lage maandlasten in vergelijking met de spaarhypotheek. Dat is ook logisch, want in de aflossingsvrije hypotheek zitten geen aflossingen verwerkt. Je hypotheek blijft dus maximaal. Ook na jouw pensionering blijf je rente betalen over de nog bestaande schuld. De maandlasten zullen sterk dalen als je jouw spaarhypotheek inruilt voor een aflossingsvrije hypotheek.

Je komt erachter hoeveel je precies kan besparen via een persoonlijk bespaaroverzicht. Dit is bij Oversluiten.nl altijd volledig gratis en vrijblijvend.

Aandachtspunten spaarhypotheek oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek

Maximaal de helft van de waarde van de woning mag als aflossingsvrije variant in de hypotheek. Ook wanneer je jouw spaarhypotheek omzet naar een aflossingsvrije hypotheek. Dit betekent dus dat wanneer je woningwaarde 500.000 euro bedraagt er 250.000 als aflossingsvrije variant gefinancierd kan worden.

Doordat je bij een omzetting van de spaarhypotheek naar de aflossingsvrije hypotheek vorm geen aflossing doet op de einddatum van de hypotheek neem je een stukje zekerheid weg. Hoewel je lagere maandlasten krijgt is dit niet voor iedereen de juiste zet. Wil je graag weten of het in jouw specifieke situatie slim is om je spaarhypotheek om te zetten in een aflossingsvrije hypotheek? Middels een gratis en vrijblijvend spaarhypotheek omzetten adviesgesprek kom je er achter. Je zit vervolgens nergens aan vast.

Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek bij oversluiten van spaar naar aflossingsvrij?

Met een in het verleden afgesloten spaarhypotheek heb je waarschijnlijk recht op hypotheekrenteaftrek. De betaalde rente mag je indienen bij de aangifte inkomstenbelasting. Een deel van de betaalde hypotheekrente krijg je terug. De spaarhypotheek mag je omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de levenshypotheek en de beleggingshypotheek.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*