Lees hier over:
Wat is de aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd alleen maandelijks rente betaald. De daadwerkelijke aflossing vindt pas plaats aan het einde van de looptijd. Dit zorgt ervoor dat je maandlasten lager zijn dan bij de meeste andere hypotheekvormen.
Alles over de Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: Kan ik geld besparen?
Wil je jouw aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Je hebt in het verleden toch een weloverwogen keuze gemaakt en hier bewust voor gekozen, maar inmiddels zijn jouw financiële mogelijkheden misschien wel heel anders geworden. Vaak kan het namelijk nu een stuk voordeliger en kan je honderden of duizenden euro’s besparen op je huidige aflossingsvrije hypotheek. Het enige wat je moet doen is je aflossingsvrije hypotheek oversluiten.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek: Hoeveel kan ik besparen bij oversluiten?
Je kan onze aflossingsvrije hypotheek oversluiten bespaar calculator gebruiken om erachter te komen hoeveel jij ongeveer kan besparen. Vervolgens gaat oversluiten.nl, gratis en geheel vrijblijvend, voor jou op onderzoek uit om hier precies achter te komen. Wij vergelijken de goedkoopste aanbieders die het beste passen bij jouw situatie.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek: Persoonlijk advies
In ons persoonlijk advies geven wij niet alleen aan hoeveel jij precies kan besparen met je aflossingsvrije hypotheek oversluiting. Wij nemen wij je ook mee door het volledige traject. We geven stap voor stap uitleg wat alles inhoudt en of er fiscaal voordeel is voor jouw persoonlijke situatie. Onze klanten geven ons voor dit traject een 9.1.
Kun je oversluiten van of naar een aflossingsvrije hypotheek?
Je kunt je aflossingsvrije hypotheek uiteraard oversluiten. Vaak kan het namelijk nu een stuk voordeliger en kan je honderden of duizenden euro’s besparen op je huidige aflossingsvrije hypotheek. Het enige wat je moet doen is je aflossingsvrije hypotheek oversluiten, dit is bijvoorbeeld een goede keuze als je toch wilt beginnen met maandelijks je hypotheekbedrag aflossen omdat je financiële situatie is veranderd.
Je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek over te sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Wil je wat meer geld overhouden per maand om bijvoorbeeld te sparen, dan kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek te oversluiten, zodat je pas aan het einde van je looptijd hoeft af te lossen.
Waarom je aflossingsvrije hypotheek oversluiten?
De hypotheekrente ligt momenteel veel lager dan jaren geleden. De kans is dus groot dat je door het oversluiten van je huidige hypotheek geld kunt besparen. Hoeveel jij precies kunt besparen kun je uitrekenen door de bovenstaande bespaarcalculator in te vullen.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek oversluiten: Kiezen voor de juiste hypotheek
Bepaalde hypotheekvormen die vroeger vaak gekozen werden, zijn nu absoluut niet meer de beste keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beleggingshypotheek, een levenhypotheek enzovoort. De aflossingsvrije hypotheek is momenteel een populaire keuze, omdat je bespaart op je maandlasten doordat je niet meer maandelijks af hoeft te lossen. Let wel dat er voor het oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen:
- Het moet een ‘zuivere oversluiting’ zijn, dus de oude situatie moet overgenomen worden.
- De nieuwe hypotheek moet passen binnen de huidige hypotheeknormen. Dit betekent dat u niet meer mag lenen dan de woningwaarde. Ook moet de nieuwe hypotheek passen op het inkomen.
- Veel geldverstrekkers hanteren een regel waarbij maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij mag zijn.
- Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013, blijft de fiscale aftrek behouden. De aflosverplichting voor de hypotheekrenteaftrek geldt dus niet voor jou. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.
Annuïteitenhypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek
Je kunt in plaats van je huidige annuïteitenhypotheek willen wisselen naar een aflossingsvrije hypotheek. De aantrekkingskracht hier is dat je maandlasten omlaag gaan, omdat je niet meer maandelijks hoeft af te lossen, je betaalt alléén je rente. Dit is aantrekkelijk als je bijvoorbeeld in een financiële situatie terechtkomt waarbij je niet meer maandelijks kunt aflossen. Ook is deze optie aantrekkelijk als je bijvoorbeeld meer geld wilt overhouden per maand om opzij te zetten zodat je kunt sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto.
Spaarhypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek
Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand een bedrag voor je spaarverzekering. Deze bestaat uit rente en uit een premie. Het bedrag wat je maandelijks betaalt gaat in een spaarpot, waar rente op wordt gevangen. Bij een lage rente wordt je spaarpremie hoger dan bij een hogere rente, aangezien dit invloed heeft op het gespaarde bedrag. Tijdens de looptijd worden er echter geen aflossingen bij de hypotheekverstrekker gedaan. Dit gaat tegelijkertijd aan het eind van de rit. Jij doet echter wel elke maand netjes de betalingen.
Het omzetten van je hypotheek pakt vaak gunstig uit door de zeer lage hypotheekrente. Als je toch al je spaarhypotheek gaat overzetten in verband met de rente, kun je ook gelijk kritisch kijken naar de huidige hypotheekvorm. Het is namelijk mogelijk om je spaarhypotheek om te zetten naar de aflossingsvrije variant. Het omzetten van je hypotheek heeft ook effect op je maandlasten. Wanneer je jouw hypotheek omzet van spaarhypotheek naar aflossingsvrije hypotheek dan kunnen je maandlasten drastisch zakken.
Bankspaarhypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek
De bankspaarhypotheek is een bancaire variant van de spaarhypotheek. Tijdens de looptijd van de hypotheek los je niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan bouw je een kapitaal op in een aan de hypotheekschuld gekoppelde bankrekening. Deze rekening is geblokkeerd en is alleen bestemd voor het opbouwen van een kapitaal voor het op de einddatum aflossen van de hypotheekschuld. Het oversluiten van een bankspaarhypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek is een keuze met voor en nadelen, je bespaart vaak op je maandlasten, maar de zekerheid van het aflossen van je hypotheek neem je weg. Overweeg deze keuze dus goed voordat je de knoop doorhakt.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek: Inruilen bij oversluiten
Omgekeerd kan ook, je kunt de aflossingsvrije hypotheek inruilen voor een andere hypotheekvorm. Je wilt bijvoorbeeld beginnen met het aflossen van je hypotheekbedrag. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je wat meer zekerheid wil wat betreft je aflossing. De aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten, maar het kan zijn dat je hier juist geen behoefte meer aan hebt. Laat je hierover adviseren door onze hypotheekadviseurs.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek heeft als nadeel dat de hypotheekschuld maximaal blijft. Iedere maand betaal je alleen maar hypotheekrente en geen aflossingen. De hypotheek wordt pas afbetaald bij verkoop van het huis of als je besluit om extra af te lossen. Op meerdere manieren kan dit een probleem opleveren. Mogelijk kun je de hypotheek in de toekomst niet meer verlengen na het bereiken van de einddatum van de hypotheek, en je weet dat je nog steeds de hypotheeklasten betaalt na jouw pensionering. Genoeg redenen dus om te overwegen om je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek, omdat deze hypotheekvorm ervoor zorgt dat je wel maandelijks je hypotheekbedrag aflost. Voor meer informatie hierover, kun je terecht bij dit artikel.
ING aflossingsvrije hypotheek oversluiten
Heb je in het verleden bij de ING een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en overweeg je deze over te sluiten naar een andere hypotheekvorm bij een andere bank? Dat kan! Vaak betaal je bij een ING aflossingsvrije hypotheek vaak een hogere rente dan bij andere hypotheek aanbieders, waardoor oversluiten voordeliger is. Zeker als je nog een oude hoge rente betaalt. Vaak kan het namelijk nu een stuk voordeliger en kan je honderden of duizenden euro’s besparen op je huidige ING aflossingsvrije hypotheek. Het enige wat je moet doen is je ING aflossingsvrije hypotheek oversluiten. Voor meer informatie over dit onderwerp, kun je terecht bij dit artikel.
Rabobank aflossingsvrije hypotheek oversluiten
Het kan zijn dat je in het verleden bij de Rabobank een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten. Vaak kun je dan geld besparen bij het oversluiten van die hypotheek. De rente ligt tegenwoordig een stuk lager dan voorheen, en daarbij adviseert de Rabobank alleen hun eigen hypotheken, waardoor je nooit onafhankelijk advies hebt gekregen en vaak niet de beste deal hebt afgesloten. Kortom, je kunt vaak veel geld besparen door je Rabobank aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Voor meer informatie, kun je terecht bij dit artikel.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek oversluiten binnen dezelfde bank/hypotheekverstrekker
Uiteraard is het ook mogelijk om binnen je huidige bank of hypotheekverstrekker je hypotheek over te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je van dezelfde voordelen geniet door de oversluiting, zonder dat je naar een ‘vreemde’ bank of hypotheekverstrekker moet.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek Aegon
Heb je interesse in het omzetten van je Aegon aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek? Of wil je je aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek bij Aegon? Laten we eerst beginnen bij stap 1, waarom heb ik gekozen voor het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek? Dit kunnen meerdere opties zijn. De aflossingsvrije hypotheekvorm was tijdens het afsluiten gunstig voor jouw financiële situatie of je had geen of niet genoeg kennis van andere hypotheekvormen. Door de jaren heen zijn beide opties waarschijnlijk veranderd en ben je nu benieuwd naar andere mogelijkheden. Voor al deze informatie kun je terecht bij dit artikel.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek bij overlijden of erven
In een aflossingsvrije hypotheek los je niets af gedurende de looptijd. Het kan wel, maar dan in de vorm van extra aflossingen. De hypotheekschuld blijft dus maximaal en wordt vaak pas afgelost bij het verkopen van het huis. Bij overlijden geef je de schuld door aan de nabestaanden. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het afbetalen van de hypotheek. Gelukkig is dit niet altijd een probleem. Voor meer informatie en de opties, kun je terecht bij dit artikel.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek: einde looptijd
De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm qua maandlasten. Dat komt doordat je niet afbetaalt op de hypotheekschuld. Je betaalt maandelijks alleen maar rente en geen aflossing. Je kunt wel aflossen op de hypotheekschuld, maar het zit niet ingebouwd in de maandlasten. Lage maandlasten hebben is mooi. De keerzijde is dat de hypotheekschuld op hetzelfde niveau blijft. Ook bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek. Voor alle informatie en de opties, kun je terecht bij dit artikel.
Alles over de aflossingsvrije hypotheek verhogen
Je kan je aflossingsvrije hypotheek verhogen, maar alleen in sommige gevallen. In veel gevallen is het een lastige opgave om je aflossingsvrije hypotheek te verhogen. Je moet hiervoor naar de notaris, en daar ben je kosten aan kwijt. Het is dan nog maar de vraag of het verhogen van je aflossingsvrije hypotheek wel zo voordelig is. In veel gevallen is het voordeliger om in plaats van je aflossingsvrije hypotheek te verhogen, deze over te sluiten. Voor meer informatie en de opties, kun je terecht bij dit artikel.
Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!