HypothekenOverwaarde

Wat is overwaarde?

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het bedrag waar jouw huis voor verkocht kan worden verminderd met de hypotheek die nog op het huis zit. Met een overwaarde achter de hand heb je financiële mogelijkheden om je huis te verbeteren of te verduurzamen, maar je kunt de overwaarde ook voor andere doeleinden gebruiken.

In de periode van 2008 tot 2013 zijn de huizenprijzen sterk gezakt. Sinds 2013 zijn de huizenprijzen al aan het stijgen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde huizenprijzen bijna verdubbeld zijn. Sinds juni 2013 tot het tweede kwartaal van 2022 gaat het om een gemiddelde stijging van ongeveer 92%. 

Wat is overwaarde: Wat kun je met de overwaarde in je huis?

De waardestijging in je huis betekent dat je vermogen bezit waar je over kunt beschikken na verkoop van je huis. Ook zonder te verkopen kun je er iets mee. Je kunt voor een deel van de overwaarde een tweede hypotheek afsluiten. De geldverstrekker geeft je dan als het ware een voorschot op de overwaarde. Je kunt de overwaarde opnemen voor het verbouwen van je huis. Of je gaat het energielabel van de woning verbeteren door middel van isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. De overwaarde mag je ook gebruiken voor uitgaven die niets met het huis te maken hebben, maar dan is de betaalde hypotheekrente voor de tweede hypotheek niet aftrekbaar.

Wat is overwaarde: Wat zijn de voorwaarden voor het gebruiken van de overwaarde?

De overwaarde opnemen doe je door het afsluiten van een extra (nieuwe) hypotheek. Hierbij gelden ook weer de regels die ook gelden bij het afsluiten van een eerste hypotheek. Je moet dus volgens de richtlijnen voldoende inkomen hebben voor het dragen van de toekomstige maandlasten. Ook moet je voldoende zekerheid bieden dat je inkomen ook in de toekomst toereikend is. Dat betekent dat je met een tijdelijke arbeidsovereenkomst aannemelijk moet maken dat je het inkomen ook na het bereiken van de einddatum van het contract houdt.

Daarnaast moet de overwaarde voldoende zijn voor het krijgen van een tweede hypotheek. Ga je de overwaarde gebruiken voor een verbouwing? Dan kun je laten taxeren wat de waarde van het huis is na de verbouwing. Als je de overwaarde uit wilt laten betalen voor bijvoorbeeld het kopen van een camper, dan kun je maar een beperkter deel van de overwaarde opnemen. Hoe ver geldverstrekkers hierin gaan verschilt.

wat is overwaarde

Wat is overwaarde: Wanneer is de betaalde hypotheekrente voor een extra hypotheek aftrekbaar?

Ook bij het opnemen van de overwaarde kun je profiteren van fiscaal voordeel. De betaalde hypotheekrente voor deze extra hypotheek kun je verrekenen met je brutoloon, als je de overwaarde gebruikt voor het verbeteren van je huis. Je gaat bijvoorbeeld een nieuwe badkamer plaatsen of je huis uitbouwen met een serre. Een tweede vereiste is dat je de schuld aflost gedurende de looptijd. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan deze voorwaarden. Een aflossingsvrije hypotheek voldoet niet aan de voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek.

Wat is overwaarde: Hoe neem je overwaarde uit je huis op?

Het start bij het inwinnen van onafhankelijk advies van een hypotheekadviseur. Je hebt waarschijnlijk wel een indicatie van de hoogte van de overwaarde. Met de hypotheekadviseur kun je vervolgens doorspreken wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn. Wij zorgen ook gelijk voor een indicatie van de maandlast na het opnemen van de overwaarde. Als na het vrijblijvende gesprek blijkt dat je de overwaarde wilt opnemen en als het financieel ook mogelijk is, kan de hypotheekadviseur starten met het opvragen van offertes. Het proces daarna regelt de hypotheekadviseur uiteraard ook voor jou.

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn met de opgebouwde overwaarde? Schakel vrijblijvend met een van onze hypotheekadviseurs. Binnen een half uur weet je wat er mogelijk is en wat de voordelen en de nadelen zijn van het opnemen van een deel van de overwaarde.

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*