Boot FinancierenWaarvoor kan ik lenen?

Woonboot financieren

Kan je een woonboot financieren?

Je kan een woonboot financieren door een persoonlijke lening af te sluiten. Ook is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een woonboot alleen is deze vaak niet volledig dekkend voor de kosten, waardoor je ook je eigen spaargeld in moet leggen.

Woonboot financieren

Op onze boot financieren pagina kan je alle informatie vinden met betrekking tot het financieren van een boot. Als je een woonboot wil financieren gelden er echter op sommige vlakken andere regels. Op deze pagina leggen we je alles uit over het financieren van een woonboot.

Woonboot financieren: alle opties

Er zijn 6(!) manieren om voor geld lenen voor een (normale) boot. In dit hoofdstuk leggen we uit welke opties er zijn, of beter gezegd over blijven, om een woonboot te financieren. Daarnaast komt er voor de woonboot ook één optie bij!

Laten we beginnen met wat niet mogelijk is om een woonboot mee te financieren. Dat is je woonboot financieren met koop op afbetaling / huurkoop, je woonboot financieren met een scheepshypotheek en je woonboot financieren middels financial lease / zakelijk.

De opties die over blijven zijn als volgt; 1) je woonboot financieren met een doorlopend krediet, 2) je woonboot financieren met een persoonlijke lening, 3) je woonboot financieren met je huidige hypotheek op je woning en de optie, speciaal voor de woonboot, 4) je woonboot financieren met een speciale woonboot hypotheek.

Elke optie heeft zijn voor én nadelen, we leggen ze je allemaal uit. In het volgende hoofdstuk gaan we in op de eerste 2 opties.

Woonboot financieren met een lening

Als je je woonboot wil financieren met een lening heb je twee opties. Een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Op onze boot financieren met een lening pagina kan je hier alle informatie over vinden. We leggen hieronder nog even kort de verschillen uit met betrekking tot een woonboot.

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een persoonlijke lening spreek je met de bank een éénmalig leenbedrag af wat je binnen een bepaalde tijd terug moet betalen. De maandlasten zijn hierbij elke maand gelijk. Dit is gelijk het lening type met de laagste rente, los van de hypotheek natuurlijk, met 3,9%. De 3,9% ga je niet vinden bij je huisbank, maar wij kunnen je daarbij helpen. Hierbij kan je zoveel lenen als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen.

Weet je van te voren hoeveel je nodig gaat hebben om de woonboot te financieren en kom je niet in aanmerking voor een woonboot hypotheek én heb je geen eigen hypotheek op een huis, dan is dit de goedkoopste optie om een woonboot te financieren.

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een doorlopend krediet krijg je van de bank een maximaal limiet tot aan waar je geld op kan nemen. Wanneer je hierop aflost komt er weer ruimte vrij om in de toekomst op te nemen. De maandlasten zijn dus niet altijd gelijk! De rente ligt ook een stukje hoger dan bij een persoonlijke lening. Hierbij is jouw limiet zoveel als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen. Weet je van te voren niet hoeveel je nodig gaat hebben om de woonboot te financieren, omdat je bijvoorbeeld voor langere tijd gaat klussen, dan kan een doorlopend krediet een interessante optie zijn om je woonboot te financieren.

LET OP: wij adviseren dit nooit en een doorlopend krediet wordt gezien als gevaarlijk leenproduct.

woonboot financieren

Woonboot financieren met de hypotheek van je woonhuis

Dit is de allergoedkoopste optie om je woonboot mee te financieren, maar helaas voor veel mensen geen optie. Hiervoor moet je namelijk 1) een hypotheek op je huis hebben én 2) een deel van je hypotheek hebben afgelost of overwaarde hebben. Op onze boot financieren met hypotheek pagina kan je hier alles over lezen. Aangezien veel mensen die op zoek zijn naar een woonboot geen eigen woonhuis hebben gaan we hier slechts kort op in.

Als je een woonhuis hebt met een hypotheek en je wil óók een woonboot financieren is dit de aantrekkelijkste optie. Op je hypotheek rust namelijk een veel lagere rente dan op een lening of de speciale woonboothypotheek. Zeker als je direct je hypotheek oversluit betaal je de allerlaagste rente over je woning en woonboot, de hypotheek rente is namelijk laag.

Woonboot financieren met een speciale woonboot hypotheek

Als je geen hypotheek op een woonhuis hebt dan is, meestal, de een nieuwe hypotheek voor je woonboot de goedkoopste optie om je woonboot te financieren. De speciale woonboot hypotheek. Hoewel de woonboot hypotheek goedkoper is dan je woonboot te financieren middels een lening zitten er wat nadelen aan. We leggen in dit hoofdstuk alles aan je uit.

De woonboot hypotheek heeft slechts twee aanbieders. Waar voorheen ING specialist was in woonboot hypotheken hebben zij dit uit hun assortiment gehaald. Vanaf nu kan je alleen bij de Rabobank terecht voor een woonboot hypotheek én bij Triodos bank voor een woonboot die is gebouwd na 2012. Dit betekent dat de Rabobank geen concurrentie heeft, en hierdoor dus rente percentages kunnen vragen wat ze willen.

Niet alle woonboten komen in aanmerking voor een hypotheek. De woonboot moet een vaste ligplaats hebben én moet een aansluiting hebben voor nutsvoorzieningen. Het is ook niet mogelijk om de woonboot volledig te financieren met de woonboot hypotheek. Vaak kan maximaal 90% gefinancierd worden. Dit is bij een persoonlijke lening niet zo. Er moet ook een onafhankelijke taxatie worden gedaan en de notaris en advies kosten komen erbij. Afhankelijk van de prijs van jouw woonboot is het de vraag wat de goedkoopste optie is. Een van onze financieel adviseurs kan dit gratis en vrijblijvend voor je uitzoeken.

Stappenplan woonboot financieren

  • Lees je in op onze complete boot financieren pagina
  • Onderzoek welke optie het best bij je past om een woonboot te financieren
  • Wil je onderzoeken of je een woonboot kan financieren via de hypotheek op je woonhuis óf wil je onderzoeken of de speciale woonboot hypotheek iets voor jou is? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan
  • Wil je onderzoeken of je een woonboot kan financieren via een normale lening? Bereken dan middels onderstaande tool wat je kan lenen!
  • Vraag vervolgens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan om je mogelijkheden te bespreken met een financieel adviseur. Je kan natuurlijk ook een gratis offerte aanvragen als je liever geen advies wil.
  • De adviseur en jij ronden de woonboot financiering af, waarschijnlijk hoef jij alleen wat documenten aan te leveren. De adviseur doet de rest!
  • Jij kan genieten van je nieuwe woonboot! Gefeliciteerd!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*