Hoofdsom hypotheek

Wat is een hoofdsom?

De hoofdsom is het hypotheekbedrag dat bij het afsluiten van de hypotheek is verstrekt. Het is dus het oorspronkelijke hypotheekbedrag dat je leent.

Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je hierop flossen, waardoor de hypotheekschuld lager wordt dan de (oorspronkelijke) hoofdsom. De hoofdsom zelf blijft echter ongewijzigd totdat de hele hypotheek is afgelost.

Hoofdsom hypotheek

De hoofdsom is aanvankelijk het totale bedrag dat je bij het afsluiten van de hypotheek leent, exclusief eventuele rente, kosten of anderen bijkomende bedragen. De hoofdsom dient als referentiepunt voor berekeningen zoals de hoogte van de aflossing en rentebetalingen, en het is belangrijk voor het bepalen van de eventuele boeterente bij het oversluiten of aflossen van de hypotheek.

Wil jij meer weten over de hoofdsom?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze hypotheekadviseurs

Overige informatie over de hoofdsom

Aflossing als percentage van de hoofdsom

Aflossing als percentage van de hoofdsom

Zoals eerder aangegeven krijg je onder meer te maken met de hoofdsom, als je tussentijds wilt aflossen. Het bedrag dat je boetevrij mag aflossen, is meestal een percentage van de hoofdsom. Dit ligt vaak rond de 10% per jaar. Wanneer je meer dan dat bedrag wilt aflossen, krijg je met een boete te maken vanwege rente-inkomsten die de bank door jouw aflossing misloopt.

Hoofdsom vs. hypotheek

Hoofdsom vs. hypotheek

Er zijn situaties waarin de hypotheek de hele looptijd hetzelfde blijft aan de hoofdsom. Dat geldt onder anderen voor een spaarhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek en een bankspaarhypotheek. Hierbij blijf het hypotheekbedrag steeds gelijk aan de hoofdsom. Dit is alleen niet het geval als je zelf besluit om tussentijds af te lossen.

Hoeveel de hoofdsom bedraagt, vind je vaak terug in de hypotheekakte.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*