Hypotheek oversluiten
Bankspaarhypotheek Hypotheken

Bankspaarhypotheek

Het is als starter niet meer mogelijk om een bankspaarhypotheek af te sluiten. Mocht je nog een bankspaarhypotheek hebben lopen en niet goed weten wat je hiermee kan doen, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres! Hieronder geven wij je alle informatie die je nodig hebt over de bankspaarhypotheek, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken over de toekomst van je hypotheek.

Wat is de bankspaarhypotheek?

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je niet aflost tijdens je looptijd, en je rente blijft betalen over het gehele bedrag. Deze rente is wel aftrekbaar bij je inkomstenbelasting aangifte. Deze hypotheek komt met een geblokkeerde spaarrekening, je bouwt gedurende je looptijd spaargeld op in deze spaarpot, die je gebruikt om aan het einde van je looptijd je hypotheek in één keer af te betalen.

Deze hypotheekvorm komt met het nadeel dat de rente vaak hoger is dan die van bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Daarom is het vaak voordeliger om als je nog een bankspaarhypotheek hebt lopen, deze over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

Bankspaarhypotheek oversluiten

Een bankspaarhypotheek oversluiten is absoluut mogelijk. De reden dat veel mensen nog een bankspaarhypotheek hebben lopen, is omdat tot 2013 enorm populair was, maar toen veranderden er regels omtrent de belasting.

De voordelen:

Deze hypotheek biedt veel voordelen wat betreft de belasting. Na een paar jaar sparen heb je namelijk recht op fiscale vrijstelling. Dit betekent dat je geen belasting meer betaald over de rente die je ontvangt over je spaargeld, daarbovenop trek je de betaalde rente af van je inkomsten belasting. Hierdoor vallen je maandlasten vaak laag uit.

De nadelen:

Er zijn beperkte mogelijkheden omdat deze hypotheek niet meer wordt aangeboden door kredietverstrekkers. Daarbij fluctueert de rente ook, omdat die niet vast staat bij deze hypotheekvorm.

Al met al kun je overwegen om de bankspaarhypotheek over te sluiten. Als je wil beginnen met aflossen kun je bijvoorbeeld oversluiten naar een annuïteitenhypotheek.

Bankspaarhypotheek

Bankspaarhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek

Doorgaans zijn er twee redenen om je bankspaarhypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek.

De eerste reden is besparen op de maandlasten. Door de lagere hypotheekrente ontvang je weinig rendement op je spaarpot die is gekoppeld aan je hypotheek. Hierdoor kan het flink voordelig zijn om je bankspaarhypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Hierbij profiteer je juist van deze lagere rente, en draai je de situatie eigenlijk om.

De tweede reden is kiezen voor een kwalitatief betere hypotheek. Veel hypotheekbezitters hebben spijt van de hypotheekvorm die in het verleden gekozen is. Zo ook de bankspaarhypotheek. Met een omzetting kan je van je oude hypotheekvorm afstappen en kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm. Voor meer informatie en alle opties over het oversluiten van je bankspaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek, kun je terecht bij dit artikel.

Vragen over je bankspaarhypotheek?

Neem contact op

Lening aanvragen

Bereken de mogelijkheden

Overwaarde opnemen

Bereken de mogelijkheden