Lees hier over:
Beleggingshypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek, kan dat?
Je kan je beleggingshypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Dit wordt ook oversluiten genoemd. Het oversluiten van een beleggingshypotheek zorgt voor meer zekerheid, omdat je niet langer afhankelijk bent van je beleggingssucces voor het aflossen van je hypotheek. Je begint meteen met maandelijks aflossen.
Waarom is het omzetten van je beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek verstandig?
In het verleden zijn er veel beleggingshypotheken afgesloten. Bij goede resultaten van de beleggingen kun je extra waarde opbouwen voor het aflossen van de hypotheek. Er zit echter een hoge kostenstructuur aan de beleggingshypotheek door de gekoppelde beleggingsverzekering. Deze verzekeringen staan ook wel bekend als woekerpolissen.
Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek hebben veel huiseigenaren niet beseft dat ze voor de aflossing volledig afhankelijk zijn van de beleggingsresultaten. Ook waren de hoge kosten die verstopt zitten in deze hypotheekvorm vaak niet bekend. Met een jaarlijks rendement van 8% of meer is dit geen probleem, maar met 1,5% rendement overstijgen de kosten de baten. Hierdoor kunnen veel huisbezitters met een beleggingshypotheek hun hypotheek op de einddatum niet aflossen, waardoor gedwongen verkoop van de woning noodzakelijk is.
De adviseurs van Oversluiten.nl raden iedereen met een beleggingshypotheek ten strengste aan om hun hypotheek na te laten kijken en het risico in kaart te brengen. Oversluiten.nl doet dit gratis en volledig vrijblijvend.
Veel huiseigenaren met een beleggingshypotheek hebben spijt van hun hypotheekvorm keuze en er is een grote vraag naar omzettingen. Gelukkig kan er iets aan gedaan worden! Je kan je beleggingshypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen en waar je goed op moet letten bij het omzetten van je beleggingshypotheek in een annuïteitenhypotheek.
Wat is het verschil tussen de beleggingshypotheek en de annuïteitenhypotheek bij een omzetting?
In de beleggingshypotheek leg je maandelijks een bedrag opzij voor het opbouwen van een kapitaal. Het opgebouwde kapitaal op de einddatum wordt gebruikt voor het in één keer aflossen van de hypotheek of een deel ervan. Hier werd vroeger vaak voor gekozen om de hypotheekschuld zo lang mogelijk maximaal te houden. Dat gebeurde voor het optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.
De grootste onzekerheid is het aflossen van de totale hypotheek op de einddatum. Als je gerekend over de gehele looptijd voldoende rendement hebt gemaakt, kun je een volledige aflossing van de beleggingshypotheek voor elkaar krijgen. Bij tegenvallende rendementen houd je dus een hypotheekschuld over op de einddatum. Helaas heeft het gros van de Nederlanders een ontzettend slecht rendement behaald, waardoor aflossing niet (volledig) mogelijk is. Vaak zitten er naar verhouding ook hoge kosten verwerkt in de beleggingsconstructie.
Tegenwoordig ligt meer de focus op het zo snel mogelijk aflossen van de hypotheekschuld, zodat er meer zekerheid is dat je jouw woning kan blijven behouden.
Met de annuïteitenhypotheek weet je één ding zeker, op de einddatum is de hypotheek afbetaald. Een extra voordeel is dat de hypotheekschuld maandelijks iets lager wordt. Na iedere maandtermijn verlaag je de schuld op jouw huis. Door de steeds verder dalende hypotheekschuld ben je ook beter beschermd tegen toekomstige waardedalingen van je huis. Na het oversluiten van je beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek ben je ook niet meer afhankelijk van de ontwikkeling van de beurskoersen. Je krijgt dus ontzettend veel zekerheid.
Hoe werkt het omzetten van je beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek?
De meeste huisbezitters sluiten hun hypotheek over om te besparen op de maandlasten. Bij de beleggingshypotheek is besparen vaak niet de voornaamste reden om je hypotheek over te sluiten (omzetten). Dit is namelijk ervoor zorgen dat je gaat aflossen zodat je zekerheid gaat creëren en je woning niet gedwongen moet verkopen op de einddatum van je hypotheek. Besparen en zekerheid creëren kan echter wel hand in hand gaan wanneer je jouw beleggingshypotheek omzet naar een annuïteitenhypotheek.
De eerste stap is je situatie door een hypotheekadviseur na te laten kijken. Hier krijg je inzage in je risico’s van je huidige beleggingshypotheek én hoeveel je maandlasten worden bij een omzetting naar een annuïteitenhypotheek. Als er een besparing mogelijk is krijg je dit vaak ook uitgewerkt in een bespaaroverzicht. Oversluiten.nl doet dit gratis en volledig vrijblijvend.
Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!