Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek deels oversluiten

Hypotheek deels oversluiten

Veel huizenbezitters hebben achteraf spijt van het afsluiten van een bepaalde hypotheekvorm, waarbij de aflossingsvrije hypotheek en beleggingshypotheek bovenaan staan. Door het oversluiten van je hypotheek los je dit probleem op. Kun je ook alleen het aflossingsvrije hypotheek deel of beleggingshypotheek deel  oversluiten en de rest op de oude voet door laten lopen? In dit artikel leggen we aan je uit wat er mogelijk is.

Kan ik een deel van mijn hypotheek oversluiten?

Mocht je een hypotheek hebben die uit meerdere delen bestaat, zoals bijvoorbeeld deels aflossingsvrij, deels beleggingshypotheek, dan kan je een deel van die hypotheek oversluiten. Het is vaak verstandiger om meteen de hypotheek in zijn geheel te oversluiten, omdat je dan meer overzicht hebt en vaak ook minder hoge maandlasten hoeft te betalen. Je kan dus een deel van je hypotheek oversluiten.

Voor het verzekeren van je auto kun je eenvoudig overstappen van de ene naar de andere verzekeraar. Met een hypotheek ligt het anders. Je huis is het onderpand van de hypotheeklening en de lening wordt via een notaris gekoppeld aan je huis. Het oversluiten van je hypotheek is niet moeilijk, maar er moeten wel een aantal stappen worden gezet voor het oversluiten. Een deel van je hypotheek oversluiten kan in sommige gevallen zonder tussenkomst van een notaris!

Wanneer is het voor een deel oversluiten van je hypotheek mogelijk?

Je kunt bij jouw huidige bank het verzoek neerleggen om een hypotheekvorm om te zetten naar een andere vorm. Door de lage rente wil je bijvoorbeeld graag je spaarhypotheek omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Of je hebt nu een aflossingsvrije hypotheek en deze wil je omruilen voor een annuïteitenhypotheek. Het is aan de geldverstrekker om te bepalen of ze hier aan mee kunnen en willen werken.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om verder te kijken dan je huidige hypotheekverstrekker. Je kan hem namelijk ook volledig oversluiten, waarbij er opties vanuit andere geldverstrekkers bij komen. Dit is vaak voordelig, aangezien huisbanken hun eigen hypotheken aanbevelen, terwijl andere vaak goedkoper of beter zijn. Een onafhankelijk adviseur kan je hierbij helpen. Later in dit artikel meer over het volledig oversluiten.

hypotheek deels oversluiten

Waarom het aflossingsvrije deel van je hypotheek oversluiten?

Vooral vóór 2013 zijn er veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Deze hypotheekvorm werd vaak gecombineerd met bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. Een voordeel van de aflossingsvrije hypotheek zijn de lage maandlasten, maar er zijn ook grote nadelen. Je lost niet af op de schuld en deze blijft dus maximaal. Ook na je pensionering blijft je nog steeds de hypotheekrente betalen. Pas bij verkoop los je de schuld af. Bij overlijden volgt er geen uitkering waarmee de hypotheek geheel of deels wordt afgelost. Er zijn dus veel nadelen om rekening mee te houden.

Gouden tip

Kiezen voor het oversluiten van een deel van je hypotheek is zonde. Je kunt beter niet alleen de hypotheekvorm oversluiten, maar steek ook gelijk de veel lagere hypotheekrente in je zak. Je zorgt op deze manier voor lagere maandlasten en je kiest de hypotheekvormen die je wenst.

Je hypotheek niet voor een deel maar volledig oversluiten

Als je alleen ontevreden bent met de aflossingsvrije hypotheek, kun je besluiten om met je bank in overleg te gaan wat er mogelijk is met deze hypotheekvorm. Besef wel dat je vaak beter de gehele hypotheek over de schutting kunt gooien en kiezen voor een goedkopere hypotheek. Bij het oversluiten betaal je waarschijnlijk wel een boeterente. Als je toch lagere maandlasten krijgt ondanks de boeterente, moet je deze kans niet laten liggen. Je betaalt graag kosten op voorwaarde dat het voordeel groter is dan het nadeel.

Heb je nog vragen over het deels oversluiten van jouw hypotheek? Onze adviseurs hebben ervaring met deels oversluiten en zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je deze deels wil oversluiten. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheekadviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van een deel van de hypotheek, en ook advies geven wanneer het wellicht beter is deze volledig over te sluiten.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*