Hypotheek AfsluitenVerduurzaming

Als je een goed geïsoleerde woning koopt, dan krijg je meer hypotheek in 2024

Hypotheekverstrekkers willen mensen die een energiezuinig huis kopen, meer geld laten lenen. Dit komt mede omdat de energienota erg laag ligt. Het extra hypotheekbedrag dat mensen kunnen krijgen kan oplopen tot wel €50.000. Dit kan voor splitsing zorgen in de woningmarkt.

Hypotheek-in-2024

Bij een label A of B woning kan je tot €10.000 meer lenen volgend jaar. Bij een zogenoemde nul op de meter woning kan dit zelfs oplopen tot €50.000.

Wat betekent het energielabel voor jouw hypotheek?

Er zal rekening gehouden worden met de energierekening die de woningeigenaar maandelijks gaat krijgen, om de berekening van de hypotheeklast uit te maken. Dus wanneer je energierekening lager is, dan kan je meer hypotheek betalen en vice versa.

Nieuwe richtlijnen hypotheek in 2024

Minister Sigrid Kaag (Financiën) heeft de nieuwe richtlijnen voor hypotheken in 2024 opgesteld. Hierin wordt bepaald wat banken maximaal aan hypotheek mogen verstrekken aan woningkopers. Deze richtlijnen zijn ideaal voor energietransitie, maar is minder positief voor de eigenaren van energieslurpende woningen. Zo is hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft bang dat de verkoopprijs van woningen met een laag energielabel steeds meer uiteenlopen van de huizen met een hoog energielabel.

Hierbij zegt Boelhouwer (2023) het volgende:

“Er gaat hierdoor echt een verdeling plaatsvinden op de woningmarkt tussen duurzame en niet-duurzame huizen. Als de prijzen op de woningmarkt heel licht stijgen zullen huizen met E, F en G in prijs dalen. “

Het zal lastiger worden om woningen met een laag energielabel te verkopen. Rond de 15% van de Nederlandse huizen heeft een erg slecht energielabel. Om de energielabel wat kracht bij te zetten:
Een woning met energielabel G verbruikt tot wel 50% meer gas, dan een woning met energielabel A. Om dit om te rekenen in euro’s, dan kan je zeggen dat dit wel duizenden euro’s per jaar scheelt aan energiekosten.

Het enige nadeel is dat woningen met een hoog energielabel ook duurder worden. Hierdoor zijn deze woningen niet beschikbaar voor een grote groep kopers. Zo wordt verwacht dat dit voor een tweedeling gaat zorgen in de woningmarkt. Deze tweedeling is een beetje te vergelijken met de klushuizen en de huizen die instap klaar zijn.

Energiezuinigheid

Door de nieuwe leennormen krijgt het investeren in de energiezuinigheid een direct verband met de woningwaarde. Hierover zegt Vereniging Eigen Huis dat dit niet geheel terecht is, omdat een label niet alles zegt over het daadwerkelijke energieverbruik. Het energieverbruik van de woning ligt ook erg aan de woningeigenaren. Deze kunnen zuinig zijn met het energieverbruik of er royaal mee omgaan.

Isolatie en zonnepanelen

Verder staat in de hypotheekregels dat de koper van een erg slecht geïsoleerde woning tot wel €20.000 extra mag lenen om de verduurzaming te financieren. Dit wordt ook wel een Energiebespaarlening genoemd. Daarbij mag je als koper ook 106% van de hypotheek krijgen in plaats van 100%, zolang je de overige 6% gebruikt om de woning te verduurzamen.

Dat geld moet dan uitgegeven worden aan bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie. De NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie) zegt dat het bedrag van €20.000 onvoldoende is om de energierekening te verlagen bij een tochtig huis. Het leenbedrag zou eerder bij de €30.000 moeten beginnen.

Verder vertelt Boelhouwer dat er over een paar jaar nog meer regelgevingen over energielabels komen vanuit Europa. Op dit moment is het niet toegestaan kantoorpanden te verhuren met een label lager dan C. Dit kan dadelijk ook doorgetrokken worden naar woningen. Dit betekent dat je deze woningen niet meer mag verhuren of verkopen, als het energielabel onvoldoende is. Het energielabel gaat volgend jaar ook al een rol spelen bij de verhuur van woningen. Zo daalt de huur wanneer de woning slecht geïsoleerd is.

Duurzaamheid

Boelhouwer vertelt dat je vroeg of laat wel moet gaan isoleren. Dit is vooral nodig om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te halen. Er zijn verschillende leningen die afgesloten kunnen worden bij het warmtefonds om de verduurzaming van de woning te financieren.

Bijna 90% van de woningzoekers wil niet een woning kopen met een lager energielabel dan energielabel C. En één op de drie woningkopers wilt label A of hoger. Dit ziet hypotheekverstrekker ING die deze woningzoekers graag wilt helpen met de nieuwe richtlijnen.

Het verduurzamen van de woning heeft ook veel voordelen. Buiten de afname van de vaste maandlasten kan het ook zorgen voor een waardestijging van de woning. Zo heeft makelaarsvereniging NVM een onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat er gemiddeld een waardestijging te zien is van 7%.

Oversluiten.nl houdt alle nieuwe veranderingen in de hypotheekmarkt nauwkeurig in de gaten. Zo trainen wij direct onze adviseurs om up to date te zijn van de nieuwste regels en wetgeving. Oversluiten.nl kijkt vooral naar de wensen van de klant en geeft aansluitend advies op jouw situatie. Zo proberen wij de beste deal te krijgen voor jou! Onze adviseurs zijn onafhankelijk en waarborgen dus niet de belangen van één specifieke hypotheekverstrekker. Neem nu contact op en krijg een vrijblijvend advies gesprek met één van onze specialisten.


Informatie van deze blog is afkomstig uit de volgende bron: Voermans,T. (2023). parool.nl.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*