Hypotheek AfsluitenHypotheken

Hypotheekrentes zijn gestegen tot het hoogste punt in 2024

Afgelopen week hebben de hypotheekrentes een nieuw hoogtepunt bereikt voor het jaar 2024. Bij meer dan de helft van de geldverstrekkers is er een veelzeggende verhoging waargenomen. De gemiddelde rente van een tien jarige hypotheek met NHG garantie is gestegen naar 3,91% terwijl dit een paar weken geleden nog 3,78% was. Zowel korte als langere looptijden ervaren een soortgelijke renteverhoging. Ook belangrijke financiële geldverstrekkers zoals ING, ABN AMRO, Rabobank, NN en Aegon hebben hun tarieven onlangs verhoogd.

hypotheekrentes in 2024 op het hoogste punt

Waar komen de verhogingen vandaan?

De recente stijging van de hypotheekrentes komt na een periode van grote dalingen. In het najaar betaalde je op verschillende momenten rond de 4,5% als je je rente tien jaar vast wilde zetten, bij twintig jaar was dit zelfs ruim 4,7%. In de wintermaanden zagen we de rentes weer fors dalen, sindsdien waren er nauwelijks verhogingen of verlagingen. Om deze reden zien we de afgelopen week als een grote stijging.

Rentemarges en concurrentie hebben invloed op hypotheekrentes

De hypotheekrentes gaan ook vooral omhoog doordat rentes op de financiële markten zijn gestegen. Dit betekent dat banken ook meer rente moeten betalen, als ze een lening aanvragen. Deze hogere kosten worden dan weer doorberekent naar de tarieven van hen klanten, denk hierbij aan de huizenkopers.

Geldverstrekkers hebben een gedeelte van hun marges ingeleverd, hierdoor wordt de komende week dan ook verwacht dat de licht stijgende trend omtrent hypotheekrentes aanhoudt. De rentestijging in de financiële markten is zelfs nog groter dan die in de hypotheekmarkt.


Waarom stijgen de rentes op de financiële markten?

Een belangrijke factor in de ontwikkeling van de rente is de inflatieverwachting. Voorheen waren beleggers en financieel experts positief over de inflatieverwachting. Zo vertelden zij nog dat de inflatie zou dalen en in de loop van volgend jaar uit zou komen op ongeveer 2%.

Helaas blijkt dit nu iets moeizamer te gaan dan verwacht, vooral in de Verenigde Staten zijn de inflatiecijfers nog hoger dan verwacht. Beleggers dachten dat de eerste renteverlaging van de Fed (centrale bank van de Verenigde Staten) rond de zomer zou komen, maar de Fed hield de afgelopen weken de rente ongewijzigd en de kans op een renteverlaging op korte termijn neemt af.

De situatie in Europa is overigens anders. De economie hier draait matig en de inflatie is fors gedaald, maar het tempo van de daling neemt af. De inflatie van april was gelijk aan die van maart, namelijk 2,4%. Het positieve nieuws is wel dat de kerninflatie daalde van 2,9% naar 2,7%. De kans is daarom groot dat de Europese Centrale bank (ECB) haar rente voor de zomer gaat verlagen.

Hou hier de actuele rentepercentages in de gaten.

Hypotheek oversluiten

De hoge hypotheekrentes betekenen niet dat het nadelig is om een hypotheek af te sluiten. Op dit moment klopt het dat de hypotheekrente hoog is, maar hij is eerder zo hoog geweest. Als je kijkt naar het afgelopen jaar, zie je een grote stijging, maar op basis van de afgelopen tien jaar valt het wel mee. Tevens is het onduidelijk wat de toekomst ons brengt; de hypotheekrentes kunnen nog hoger worden.

Daarom moet de rente je niet tegenhouden om je droomhuis te kopen. Onze adviseurs zijn er om je te helpen met een hypotheek op maat. Daarbij kun je je hypotheek in de toekomst altijd oversluiten wanneer de rentes gedaald zijn. Wij van Oversluiten.nl helpen je met het monitoren van jouw hypotheek en de hypotheekrentes wanneer je klant bij ons bent. Daarbij kijken wij naar jouw persoonlijke situatie om je van het beste advies op maat te voorzien.

Financiële situatie van woningbezitters

Uit onderzoek van de Nationale hypotheek garantie blijkt dat de financiële situatie van woningbezitters met een hypotheek steeds zorgelijker wordt. Zo geeft 40% van de woningeigenaren aan net of niet genoeg inkomen te hebben om rond te komen.

De nieuwe Woonlastenmonitor van de NHG geeft inzicht in de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland.

Hypotheekadviseur bij Oversluiten.nl

Bij Oversluiten.nl staat de klant centraal. Dit betekent dat wij er alles aan doen om te zorgen dat jij het hypotheekadvies krijgt dat het beste aansluit op jouw persoonlijke situatie. Onze adviseurs nemen uitgebreid de tijd om naar je te luisteren, jouw wensen en behoeften in kaart te brengen en op basis daarvan een passend advies te geven. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Het resultaat? Een hypotheek die perfect aansluit bij jouw levensstijl en financiële situatie.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*