Lenen

Interbank compensatie

Interbank compensatie

De Franse bank Crédit Agricole is door een Nederlandse klachteninstituut op de vingers getikt. De bank biedt onder verschillende namen doorlopende kredieten aan in Nederland. Hieronder valt ook de Interbank. Sommige Interbank klanten hebben recht op een compensatie, want de bank heeft teveel rente in rekening gebracht.

Interbank compensatie: Wat is het probleem?

De rente in een doorlopend krediet stijgt als de marktrente stijgt. Door een stijging van de rente hebben banken dus de kans om de rente in een doorlopend krediet te verhogen. Zo ook de Interbank. Een aantal jaren geleden is de rente sterk gezakt. Dit is doorgaans voordelig voor de consumenten met een doorlopend krediet. In dat geval zakt de rente in de lening namelijk ook. En daar is het misgegaan. De Interbank heeft de rente niet met de marktrente mee laten dalen, en in sommige gevallen zelfs verhoogd. Twee klanten van de Interbank hebben hierover een klacht ingediend bij het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (KiFiD), en ze hebben gelijk gekregen. Ze hebben recht op compensatie van de Interbank.

Dit was ook te zien in een aflevering van Kassa, waar het rente probleem en het Interbank compensatie plan werd toegelicht. Dit is overigens niet de eerste keer dat Interbank in Kassa kwam voor compensatie. In 2019 en 2018 was dit ook het geval.

Onder Crédit Agricole vallen naast de Interbank ook de Ribank en de Nederlandse Voorschotbank.

Waardoor ontstaat recht op de Interbank compensatie?

Stel, je hebt in het verleden een doorlopend krediet met een rente van 8% afgesloten. De rente wordt aangepast afhankelijk van de ontwikkeling van de marktrente. In 2012 zakt deze marktrente. Een logisch gevolg is dat de bank de 8% ook moet verlagen. Als de verlaging uitblijft of pas later wordt doorgevoerd, betaal je teveel rente over jouw Interbank doorlopend krediet. Met een compensatie van de Interbank is het nadeel voor de consument weer op te heffen.

Interbank compensatie

Hoe hoog is de Interbank compensatie?

De hoogte van de Interbank compensatie kun je helaas niet zelf berekenen. De consumenten met een doorlopend krediet bij de Interbank moeten zich aanmelden voor de compensatie. Het zou eleganter zijn als de rentecompensatie actief aangeboden werd door de Interbank. Interbank weet als geen ander wie recht heeft op de compensatie, maar helaas hebben ze ervoor gekozen dat klanten zelf aan de bel moeten trekken. Het is een gemiste kans om een fout goed te maken. De hoogte van de Interbank compensatie verschilt per geval. Ook niet iedereen heeft er recht op, volgens de bank.

Tip vanuit Oversluiten.nl

Los van deze zaak wil ik je waarschuwen voor doorlopende kredieten. De rentes zijn nu nog laag, maar ze kunnen ook weer gaan stijgen. Met een doorlopend krediet heb je hier last van, want de banken laten de rente in een doorlopend krediet ook stijgen. Kies liever voor een persoonlijke lening met een vaste (lage) rente. Eis dus de compensatie en stap gelijk over naar de bank met het beste voorstel. 

Hoe nu verder?

Consumenten die teveel betaalden hebben recht op rentecompensatie. Interbank heeft zelf al conclusies getrokken en komt met de website Mijnrentevergoeding.nl. Heb je een doorlopend krediet bij de Interbank? Meld je aan voor de Interbank compensatie. Laat jouw recht op rentecompensatie niet lopen! Wanneer de compensatie van Interbank wordt uitbetaald is nog niet helemaal duidelijk.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*