HypothekenLevenhypotheek

Levenhypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek

Levenhypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek, kan dat?

Ja, je kan een levenhypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Dit is zelfs de verstandige keuze. De levenhypotheek wordt tegenwoordig afgeraden door adviseurs en je kan geen nieuwe levenhypotheek afsluiten. Bij het omzetten van een levenhypotheek naar een annuïteitenhypotheek dalen je maandlasten vanwege de lagere rente van nu en je begint direct met aflossen. Waardoor je gegarandeerd bent van volledige aflossing op de einddatum. Kortom, je kan absoluut een levenhypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek.

Waarom is het omzetten van je levenhypotheek naar een annuïteitenhypotheek verstandig?

Vroeger was de levenhypotheek een veelvoorkomende hypotheekvorm onder huiseigenaren. Inmiddels wordt de levenhypotheek ten strengste afgeraden door hypotheek adviseurs. Het is dan ook niet meer mogelijk om een nieuwe levenhypotheek af te sluiten. Huisbezitters die nog een levenhypotheek hebben kunnen deze omzetten, naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Maar waarom is het verstandig om je levenhypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek?

Op dit moment zijn de hypotheek rentes lager dan vroeger én aan de levenhypotheek zitten hoge kosten verbonden. Deze combinatie zorgt ervoor dat het omzetten van de levenhypotheek naar een annuïteitenhypotheek bijna altijd voordelig uitpakt. Hierdoor dalen je maandlasten aanzienlijk en hou je meer geld over voor andere zaken.

De meeste huisbezitters zetten niet alleen om voor lagere maandlasten. Er zit namelijk nog een groot nadeel aan de levenhypotheek. Doordat je niet aflost op de hypotheekschuld is er veel onzekerheid of je op einddatum van de hypotheek nog in je woning kan blijven. Op deze pagina gaan we hier verder op in.

De hypotheek adviseurs van Oversluiten.nl raden alle huisbezitters met een levenhypotheek ten strengste aan om hun hypotheek na te laten kijken. Hierbij worden de lagere maandlasten en risico’s in kaart gebracht. Oversluiten.nl doet dit gratis en volledig vrijblijvend.

Veel huiseigenaren met een levenhypotheek hebben spijt en willen deze omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Je hoeft niet lang meer spijt te hebben, een omzetting is mogelijk! In dit artikel gaan we verder in op de voordelen en waar je goed op moet letten bij het omzetten van je levenhypotheek naar een annuïteitenhypotheek.

levenhypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek

Waarom je oude levenhypotheek omzetten in een annuïteitenhypotheek?

De levenhypotheek is niet meer af te sluiten. Dit komt doordat de levenhypotheek wordt gezien als een niet kwalitatieve hypotheek. De annuïteitenhypotheek wordt gezien als kwalitatieve hypotheek. Om deze reden willen veel huisbezitters met een levenhypotheek graag hun hypotheek omzetten in een annuïteitenhypotheek. Maar waarom is de levenhypotheek geen kwalitatieve hypotheek?

Bij de levenhypotheek los je jouw hypotheekschuld af op de einddatum van de hypotheek met het bedrag wat is gespaard in de levensverzekering. Echter is het opgebouwde kapitaal in de levensverzekering vaak niet toereikend om de volledige schuld af te lossen op einddatum van de hypotheek. Dit heeft als gevolg dat gedwongen verkoop noodzakelijk is als er niet aan de volledige aflossing kan worden voldaan.

Er kan niet genoeg kapitaal worden opgebouwd doordat er een hoge kostenstructuur is verbonden aan de levenhypotheek. Dit betekent dat er een groot deel van de premie niet wordt ingezet om kapitaal op te bouwen, maar dit gaat direct naar de verzekeraar en adviseur. We spreken hierbij ook wel van een woekerpolis. Er zijn veel verborgen kosten in de levenhypotheek die ervoor zorgen dat je niet genoeg premie opbouwt om de hypotheek af te lossen.

Daarnaast staat de hypotheek rente momenteel lager dan vroeger. Je kan de hypotheekrente bij een omzetting van de levenhypotheek naar annuïteitenhypotheek vastzetten op een lagere rente dan je huidige hypotheek. Hierdoor kan je aanzienlijk besparen op je maandlasten.

De levensverzekering, waarvoor je nu een maandelijkse premie betaald, is de afgelopen jaren ook significant goedkoper geworden. Hierdoor kan je de hoge kosten van je levenshypotheek drastisch verminderen bij een omzetting naar een annuïteitenhypotheek.

Verschil tussen levenhypotheek en annuïteitenhypotheek bij omzetting?

Bij de levenhypotheek wordt er niet tussentijds afgelost op de hypotheeksom. Wanneer je jouw levenhypotheek omzet naar een annuïteitenhypotheek wordt jouw opgebouwde kapitaal gebruikt om je hypotheekschuld te verlagen. Het bedrag dat overblijft ga je aflossen in annuïteitvorm. Dit betekent dat je maandelijks gaat aflossen op je hypotheek.

Het voornaamste verschil bij een omzetting tussen de levenhypotheek en een annuïteitenhypotheek is dat je maandelijks gaat aflossen op je hypotheek. Hiermee creëer je de zekerheid dat, op einddatum van de hypotheek, de volledige hypotheekschuld gegarandeerd is afgelost. Na iedere maandtermijn verlaag je de schuld op jouw huis. Door de steeds verder dalende hypotheekschuld ben je ook beter beschermd tegen toekomstige waardedalingen van je huis.

Bij de levenshypotheek wordt de schuld volledig afbetaald bij voortijdig overlijden van de huiseigenaren. Bij de annuïteitenhypotheek zit dit er niet ‘standaard’ bij. Hiervoor moet er een nieuwe overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten, maar dit wordt bij de omzetting van levenhypotheek naar annuïteitenhypotheek door je adviseur afgehandeld. De premies hiervoor liggen ook nog eens vele malen lager dan bij je oude levenhypotheek.

Welke stappen moet je zetten om je levenhypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek? 

De eerste stap is je huidige levenhypotheek vrijblijvend door een hypotheekadviseur na te laten kijken. Hiermee krijg je inzicht in de risico’s van je lopende levenhypotheek (kan je op einddatum van de hypotheek het volledige bedrag aflossen) én hoeveel je maandlasten worden bij een omzetting naar een annuïteitenhypotheek. Als er een besparing mogelijk is, wat meestal het geval is, krijg je dit vaak ook uitgewerkt in een bespaaroverzicht. Oversluiten.nl doet dit gratis en volledig vrijblijvend. Je mag bij Oversluiten.nl zelf weten wat je met deze informatie doet en zit nergens aan vast.

Oversluiten.nl neemt in het bespaaroverzicht altijd direct alle kosten mee. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan en is het voordeel altijd inclusief alles dat erbij komt kijken. Overigens kunnen de kosten vaak worden meegefinancierd in de hypotheek.

Wanneer een omzetting van een levenhypotheek naar een annuïteitenhypotheek aantrekkelijk is voor jouw situatie zet jouw adviseur alles voor je in werking. Het enige wat jij hoeft te doen is het aanleveren van enkele stukken. Dit doe je gemakkelijk en snel via een overzichtelijk klantportaal. De adviseur gaat met jouw stukken aan de slag met het advies voor jou en bemiddeling bij de bank. Wanneer alles rond is mag je hiervoor nog even tekenen bij de notaris. Wanneer je naar de notaris bent geweest is jouw levenhypotheek omzetting naar annuïteitenhypotheek volledig afgerond.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*