HypothekenLevenhypotheek

Alles over de levenhypotheek

Het is als starter niet meer mogelijk om een levenhypotheek af te sluiten. Mocht je nog een levenhypotheek hebben lopen en niet goed weten wat je hiermee kan doen, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres! Hieronder geven wij je alle informatie die je nodig hebt over de levenhypotheek, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken over de toekomst van je hypotheek. In dit artikel vindt je alles over de levenhypotheek!

Wat is een levenhypotheek?

De levenhypotheek is een hypotheek waarbij je niet aflost gedurende de looptijd. Er wordt een levensverzekering afgesloten en daarmee bouw je waarde op waarmee je aan het einde van de looptijd in één keer de hypotheekschuld aflost. Het is niet meer mogelijk een levenhypotheek af te sluiten.

Alles over de levenhypotheek: Waarom is de levenhypotheek geen logische optie voor een nieuwe hypotheek?

In een levenhypotheek los je gedurende de looptijd niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan wordt de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering. Deze constructie is bedacht om maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, want de schuld blijft maximaal. Maandelijks betaal je rente en premie voor een verzekering. De levensverzekering keert op de einddatum het opgebouwde bedrag uit voor het aflossen van de hypotheekschuld. Bij voortijdig overlijden van de huiseigenaren wordt de schuld ook afbetaald.

Tot 2013 was de levenhypotheek één van de hypotheekvormen die recht gaven op hypotheekrenteaftrek. De vóór 2013 afgesloten levenhypotheken blijven recht geven op hypotheekrenteaftrek, maar niet voor nieuw afgesloten hypotheken. Daarnaast is deze hypotheekvorm ook in populariteit gedaald omdat de kosten in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering vaak erg hoog zijn. Een te klein deel van de ingelegde premie wordt echt gebruikt om een kapitaal mee om te bouwen voor het aflossen van de hypotheek.

Alles over de Levenhypotheek: oversluiten – Waarom is dat gunstig?

Veel huiseigenaren hebben nog een hypotheekvorm die in het verleden gebruikelijk was, maar inmiddels wordt afgeraden. Een goed voorbeeld hiervan is de levenhypotheek. Mede door de lage hypotheekrente van dit moment en de hoge kosten van de levenhypotheek, zijn er betere opties. Kun je de levenhypotheek oversluiten en wat zijn de voordelen of de gevolgen van het oversluiten van de levenhypotheek? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Je hypotheek moet bij jou passen als een jas. In de zomer wil je geen winterjas dragen. Gelukkig hoef je niet per seizoen te wisselen van hypotheek. In de loop der jaren is het wel verstandig om de hypotheek weer af te stemmen op je financiële situatie en op je leven. Het kiezen van een levenhypotheek leek vroeger mogelijk de beste keuze, maar nu niet meer. Voor meer informatie over dit onderwerp, kun je terecht bij dit artikel.

Wat verandert er als ik mijn levenhypotheek oversluit naar een andere vorm?

In de nieuwe hypotheek kun je ervoor kiezen om iedere maand af te lossen op de schuld, in plaats van het storten van een premie in een verzekering. De al in de gekoppelde levensverzekering opgebouwde waarde kun je direct gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Zo verlaag je ook gelijk je hypotheekschuld. Je kunt een deel van de hypotheek aflossingsvrij maken, weliswaar heeft dat wel gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Wat er verandert hangt voor een groot deel af van welke hypotheekvorm je kiest in de nieuwe hypotheek. Wij kunnen jou helpen met het maken van de juiste keuze.

alles over de levenhypotheek

Alles over de levenhypotheek: Hoe werkt het levenhypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten wordt de huidige hypotheekschuld afbetaald en wordt er een nieuwe hypotheek afgesloten. Door de lage hypotheekrente betaal je waarschijnlijk een boeterente, maar het oversluiten doe je alleen als je er financieel op vooruit gaat. De levensverzekering gekoppeld aan de huidige hypotheek wordt afgekocht en de waarde kun je gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Je verlaagt dus ook de hypotheekschuld.

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten van mijn levenhypotheek?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw levenhypotheek? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je een levenhypotheek hebt. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van een levenhypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet!

Alles over de Levenhypotheek: afkopen of aflossen

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek ga je niet voor een levenhypotheek. Het is een hypotheekvorm die in het verleden veel afgesloten werd. Mede door de hoge kostenstructuur in de kapitaalverzekering is er een smet gekomen op deze hypotheekvorm. In de kapitaalverzekeringen zaten vaak veel te hoge kosten verwerkt. Deze polissen staan bekend als woekerpolissen. Vandaar dat veel mensen hun levenhypotheek zo snel mogelijk willen afkopen of aflossen.

Alles over de Levenhypotheek: oversluiten naar een annuïteitenhypotheek

Veel mensen die hun levenhypotheek oversluiten, kiezen hierbij voor de annuïteitenhypotheek. Dit is om meerdere redenen voordeliger. Je maandlasten gaan omlaag, de rente is tegenwoordig een stuk lager en daarbij wordt het opgebouwde kapitaal binnen je levenhypotheek bij het oversluiten gebruikt om je hypotheekbedrag te verlagen.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden