HypothekenOverwaarde

Overwaarde investeren

Overwaarde investeren

Een eigen huis is een goede investering gebleken. Sinds 2013 zijn de huizenprijzen bijna verdubbeld. Een deel van de overwaarde kun je uit het huis halen en investeren in bijvoorbeeld een beleggingspand voor de verhuur, of je kunt de overwaarde op een andere manier investeren. Met overwaarde kun je je woning verduurzamen, verbouwen of je pensioen naar voren halen. De mogelijkheden om je overwaarde benutten zijn eindeloos. Klik hier om de overwaarde op jouw woning te berekenen.

Als je beschikt over geld, kun je investeren met als doel een rendement behalen op je vermogen. Het kopen van een huis is ook een soort van een belegging. De laatste jaren bleek het een zeer goede investering, want de gemiddelde huizenprijzen zijn in sommige jaren met meer dan 10% gestegen. De overwaarde kun je gebruiken om bijvoorbeeld een beleggingspand te kopen. Hoe kun je overwaarde uit het huis halen? 

Met overwaarde investeren

Het huis verkopen is één manier om de overwaarde te incasseren. Je kunt ook in het huis blijven wonen en toch de overwaarde voor een deel incasseren. Dat doe je door het afsluiten van een tweede hypotheek. Een extra hypotheek wordt vaak afgesloten voor het verbouwen van het huis, maar je kunt ook een deel van de overwaarde incasseren en weer investeren. Waar je de overwaarde weer aan uitgeeft, kies je zelf. Als je de overwaarde niet gebruikt voor de eigen woning, is de betaalde hypotheekrente over de tweede hypotheek niet aftrekbaar. 

Hoe haal je overwaarde uit je huis?

Onze hypotheekadviseurs helpen jou met het afsluiten van een tweede hypotheek. Na het accepteren van het voorstel van een geldverstrekker, gaat de hypotheekadviseur de hypotheek in orde maken en ervoor zorgen dat de notaris alle noodzakelijke gegevens en documenten krijgt. Na het ondertekenen van de hypotheekakte maakt de notaris de overwaarde aan jou over. Vervolgens is het geld vrij besteedbaar. Je kunt het bedrag bijvoorbeeld gebruiken voor het kopen van een beleggingspand. 

overwaarde investeren

Voor het kopen van een beleggingspand heb je eigen geld nodig

Een beleggingspand kun je deels betalen met een hypotheek op het pand zelf. Voor het resterende deel moet je spaargeld hebben of je vult het tekort aan met overwaarde uit de eigen woning. Je kunt ervan uitgaan dat je een beleggingspand voor 70% kunt financieren met een hypotheek. Het resterende bedrag moet je zelf over beschikken. 

Het inkomen moet hoog genoeg zijn voor de extra hypotheken

Als je een beleggingspand deels met overwaarde koopt, en het andere deel betaalt met een hypotheek op het beleggingspand, moet je inkomen wel hoog genoeg zijn voor het dragen van de maandlasten over deze twee extra hypotheken. Geldverstrekkers stellen hoge eisen aan een hypotheek op een beleggingspand. De hypotheekrente voor deze hypotheek is gemiddeld ook hoger in vergelijking met een hypotheek op een eigen woning. 

Met de overwaarde beleggen op de beurs

Je mag zelf kiezen hoe je de overwaarde besteedt. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het bedrag te investeren op de beurs of het te investeren in andere beleggingsobjecten. Uiteraard loopt je hier wel risico mee. 

Beleggen met overwaarde is dubbel speculeren

Het bezitten van een huis is op zichzelf al een belegging. Je koopt een huis dat vervolgens ook sterk in waarde kan zakken. Het gebruiken van overwaarde om te investeren zorgt voor een verdubbeling van het risico. Ten eerste kan de waarde van de eigen woning sterk zakken. Hierdoor verdampt de overwaarde en in het slechtste geval zakt de waarde van het huis onder het hypotheekbedrag. Ten tweede kan het beleggingsobject waar jij de overwaarde in hebt gestoken ook een negatief rendement opleveren. Verdiep je dus eerst goed in de risico’s voor je start met het beleggen van de overwaarde. 

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Deze kun je hier terugvinden. Heb je verder nog vragen wat betreft overwaarde investeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)