HypothekenOverwaarde

Is het verstandig om de overwaarde op je woning op te eten met een verzilverhypotheek?

De meeste 65 plussers in Nederland hebben een gemiddelde overwaarde van rond de €400.000, maar kun je dit ook inzetten om meer plezier te halen uit je oude dag? Dit kan met een verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd. Hiermee kun je een deel van het “verborgen geld” toch aan jezelf uitkeren.

overwaarde woning opnemen als verzilverhypotheek ook wel opeethypotheek voor ouderen

Met een verzilverhypotheek kunnen de meeste ouderen hun inkomen aanvullen wanneer zij slechts een bescheiden pensioen hebben. Een verzilverhypotheek is in het leven geroepen voor oudere huiseigenaren die over veel eigen vermogen beschikken in de vorm van hun onroerend goed.

Wat is een verzilverhypotheek?

Een verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd, zit vrij makkelijk in elkaar. Stel je voor: je bent een gepensioneerde met een woning die veel waard is, maar je hebt niet veel liquide middelen beschikbaar. Op dit moment kan je een verzilverhypotheek afsluiten voor een bepaald bedrag, laten we zeggen €100.000, en gedurende een vooraf bepaalde periode ontvang je dan een maandelijks bedrag van de geldverstrekker. Dit geld kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen, waardoor je meer financiële ruimte hebt.

Daarbij heb je bij een verzilverhypotheek geen maandelijkse aflossingen; in plaats daarvan wordt de rente bij de lening opgeteld. Dit betekent dus dat je gedurende de looptijd van de hypotheek geen extra maandlasten hebt. Overigens heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Joyce Donat van de consumentenbond is ook positief over deze hypotheekvorm, maar benadrukt dat het vooral geschikt is voor oudere huiseigenaren die niet willen verhuizen. Het klinkt namelijk als de perfecte oplossing voor gepensioneerde met een laag inkomen en die in hun eigen huis willen blijven wonen, maar voor wie voldoende inkomen heeft, kan een aflossingsvrije hypotheek voordeliger zijn.

Wat gebeurt er nadat de verzilverhypotheek verbruikt is?

In dit geval stoppen de maandelijks betalingen, maar je blijft wel rente betalen. Deze rente wordt weer bij het geleende bedrag opgeteld, dus je hoeft je geen zorgen te maken over extra maandlasten. In extreme gevallen, als je erg oud wordt, kan de schuld de waarde van de woning voorbijgaan. Maar bestaande aanbieders van dit product willen niemand ooit uit huis zetten, tenzij die persoon zich niet aan de contractvoorwaarden houdt. Bovendien geeft elke aanbieder van deze hypotheekvorm ook een restschuldgarantie.

Verschillende grote namen zoals Florius, ABN Amro, Rabobank, NIBC en Nationale Nederlanden zijn een paar voorbeelden van geldverstrekkers die een verzilverhypotheek aanbieden. Neem nu contact op met een van onze onafhankelijk adviseurs om de beste voorwaarden te krijgen die aansluiten op jouw persoonlijke wensen.


Taxeren & restschuldgarantie

De restschuldgarantie is alleen van toepassing als je de woning netjes onderhoudt. Daarbij moeten huiseigenaren de woning ook elke vijf jaar laten taxeren. Aanbieders willen het liefst niet met een restschuld achterblijven, hierom hanteren zij ruime marges. Dit is wellicht het enige financiële product waarbij hoogbejaarde een privilege hebben, omdat hoe ouder je bent, hoe meer je kunt lenen.

Bij hoogbejaarde met een grote overwaarde hoeven aanbieders minder te vrezen voor een strop. De maximale leenbedragen zijn bij de meeste aanbieders beperkt tot ongeveer €250.000 exclusief rente.

Verschil tussen de verzilverhypotheek en overwaarde

Overwaarde wordt berekend als het verschil tussen de huidige marktwaarde van de woning en de resterende hypotheekschuld. Deze overwaarde staat symbool voor financiële stabiliteit en kan worden vrijgemaakt bij de verkoop van het huis. Hierdoor krijgen ze een bron van liquide middelen die ze in kunnen zetten voor bijvoorbeeld renovaties, verduurzamingen of pensioenplanningen.

Aan de andere kant biedt een verzilverhypotheek een praktische oplossing voor huiseigenaren die willen profiteren van hun overwaarde zonder hun huis te verkopen. Dit kan je doen door een hypotheek af te sluiten, waarmee ze een deel van de overwaarde omzetten in contant geld, dat kan dienen als aanvulling op het pensioen of voor andere financiële doeleinden.


Bij een verzilverhypotheek is het niet vereist om je bestaande hypotheek over te sluiten; dit hangt sterk af van je individuele financiële situatie en de voorwaarden die gelden bij de geldverstrekker. In sommige gevallen kan het wel gunstig zijn om je bestaande hypotheek over te sluiten. Onze hypotheek adviseurs kijken graag met je mee naar jouw situatie, dus neem nu contact op.

Voor-en nadelen van een verzilverhypotheek

Hieronder nog kort de voor-en nadelen op een rij van de verzilverhypotheek:

Voordelen:

  1. Liquiditeit zonder verkoop: Je maakt een deel van de overwaarde vrij zonder je huis te verkopen;
  2. Geen maandelijkse aflossingen: Anders dan bij traditionele hypotheken, zijn er bij een verzilverhypotheek geen maandelijkse aflossingen vereist;
  3. Flexibele uitbetalingsopties: Huiseigenaren hebben de keuze tussen een eenmalige uitbetaling of periodieke betalingen gedurende een bepaalde periode.

Nadelen:

  1. Hogere rentetarieven: Deze hypotheekvorm kan een hoger rentetarief hebben dan traditionele hypotheken, waardoor de totale kosten van een lening op kunnen lopen;
  2. Oplopende schuld: Aangezien de rente wordt bijgeschreven op de lening, kan de totale schuld in de loop van de tijd toenemen, vooral als de huiseigenaar lang leeft;
  3. Beperkte erfenis: Het opnemen van deze hypotheek kan de beschikbare overwaarde verminderen, die anders aan erfgenamen zou worden overgedragen bij de verkoop van het huis of overlijden van de huiseigenaar.

Conclusie

Samengevat, de verzilverhypotheek biedt een waardevolle mogelijkheid voor oudere huiseigenaren om te profiteren van de overwaarde van hun woning zonder deze te verkopen. Met flexibele uitbetalingsmogelijkheden en geen verplichte maandelijkse aflossingen, kan het dienen als een nuttige aanvulling op het pensioen. Hoewel het kan leiden tot hogere rentetarieven en een oplopende schuld, biedt het tegelijkertijd financiële stabiliteit en liquiditeit voor de oudere generatie. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te weten en professioneel advies in te winnen om de beste beslissing te nemen die past bij de individuele financiële situatie. Stuur ons gerust een chat of neem direct contact op met een van onze financiële adviseurs.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*