HypothekenLevenhypotheek

Levenhypotheek oversluiten

Levenhypotheek oversluiten, is dat gunstig?

Ja, het oversluiten van een levenhypotheek is gunstig. Vroeger was de levenhypotheek een gebruikelijke hypotheekvorm, maar tegenwoordig wordt deze hypotheekvorm afgeraden. Het oversluiten van een levenhypotheek is zeker gunstig, door de lagere rentes van nu in vergelijking met 10+ jaar geleden, en de hoge kosten die aan een levenhypotheek hangen. Je gaat er bijna altijd financieel op vooruit bij het oversluiten van een levenhypotheek, en dat is zeker gunstig!

Waarom is het oversluiten van een levenhypotheek gunstig?

Veel huiseigenaren hebben nog een hypotheekvorm die in het verleden gebruikelijk was, maar inmiddels wordt afgeraden. Een goed voorbeeld hiervan is de levenhypotheek. Mede door de lage hypotheekrente van dit moment en de hoge kosten van de levenhypotheek, zijn er betere opties. Kun je de levenhypotheek oversluiten en wat zijn de voordelen of de gevolgen van het oversluiten van de levenhypotheek? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Je hypotheek moet bij jou passen als een jas. In de zomer wil je geen winterjas dragen. Gelukkig hoef je niet per seizoen te wisselen van hypotheek. In de loop der jaren is het wel verstandig om de hypotheek weer af te stemmen op je financiële situatie en op je leven. Het kiezen van een levenhypotheek leek vroeger mogelijk de beste keuze, maar nu niet meer.

Wat is een levenhypotheek?

In een levenhypotheek los je gedurende de looptijd niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan wordt de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering. Deze constructie is bedacht om maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, want de schuld blijft maximaal. Maandelijks betaal je rente en premie voor een verzekering. De levensverzekering keert op de einddatum het opgebouwde bedrag uit voor het aflossen van de hypotheekschuld. Bij voortijdig overlijden van de huiseigenaren wordt de schuld ook afbetaald.

Waarom is de levenhypotheek geen logische optie voor een nieuwe hypotheek?

Tot 2013 was de levenhypotheek één van de hypotheekvormen die recht gaven op hypotheekrenteaftrek. De vóór 2013 afgesloten levenhypotheken blijven recht geven op hypotheekrenteaftrek, maar niet voor nieuw afgesloten hypotheken. Daarnaast is deze hypotheekvorm ook in populariteit gedaald omdat de kosten in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering vaak erg hoog zijn. Een te klein deel van de ingelegde premie wordt echt gebruikt om een kapitaal mee om te bouwen voor het aflossen van de hypotheek.

levenhypotheek oversluiten

Wat zijn de voordelen bij het oversluiten van een levenhypotheek?

Het grootste voordeel van het oversluiten van je hypotheek is de lage hypotheekrente die geldverstekkers nu rekenen. Ook het inruilen van de levenhypotheek voor een andere hypotheekvorm is gunstig. Je neemt afscheid van de hoge kosten in de levensverzekering.

Een ander nadeel van de levenhypotheek is vaak de onzekerheid over het volledig aflossen van de schuld. Ook de naar verhouding hoge premie die de verzekeraars vroeger rekenden voor de overlijdensrisicodekking in de verzekering is een nadeel. Er zitten gewoon veel hoge verborgen kosten in de levenhypotheek. Dat moet je niet meer willen en dat hoeft ook niet.

Wat verandert er als ik mijn levenhypotheek oversluit naar een andere vorm?

In de nieuwe hypotheek kun je ervoor kiezen om iedere maand af te lossen op de schuld, in plaats van het storten van een premie in een verzekering. De al in de gekoppelde levensverzekering opgebouwde waarde kun je direct gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Zo verlaag je ook gelijk je hypotheekschuld. Je kunt een deel van de hypotheek aflossingsvrij maken, weliswaar heeft dat wel gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Wat er verandert hangt voor een groot deel af van welke hypotheekvorm je kiest in de nieuwe hypotheek. Wij kunnen jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Hoe werkt het levenhypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten wordt de huidige hypotheekschuld afbetaald en wordt er een nieuwe hypotheek afgesloten. Door de lage hypotheekrente betaal je waarschijnlijk een boeterente, maar het oversluiten doe je alleen als je er financieel op vooruit gaat. De levensverzekering gekoppeld aan de huidige hypotheek wordt afgekocht en de waarde kun je gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Je verlaagt dus ook de hypotheekschuld.

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten van mijn levenhypotheek?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw levenhypotheek? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je een levenhypotheek hebt. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheekadviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van een levenhypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*