HypothekenSpaarhypotheek

Spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek

Bankspaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek, kan dat?

Ja, je kunt je bankspaarhypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheek. Hiermee kun je in veel gevallen geld besparen omdat de huidige rente op hypotheken historisch laag is. Daarbij komt ook dat wanneer je je bankspaarhypotheek oversluit naar een lineaire hypotheek, je meer overzicht hebt over je aflossing.

Waarom je spaarhypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheek?

Het feit dat veel mensen onderzoeken of ze de spaarhypotheek kunnen oversluiten naar een lineaire hypotheek komt voornamelijk door de huidige historisch lage rente. Deze lage rente heeft namelijk een directe negatieve invloed op de spaarpremie voor mensen met een spaarhypotheek. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten hoger. Daarnaast onderzoeken veel mensen het oversluiten van de spaarhypotheek naar een lineaire hypotheek aangezien ze niet tevreden zijn met de spaarhypotheek als hypotheekvorm, en denken dat een lineaire hypotheek beter bij hun past. In dit artikel leggen we alles aan je uit met betrekking tot het oversluiten van een spaarhypotheek naar een lineaire hypotheek. We hebben ook een uitgebreid artikel geschreven over het spaarhypotheek oversluiten.

Waarom zou ik mijn spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek?

Zoals eerder uitgelegd zijn er twee voornaamste redenen om je spaarhypotheek over te sluiten naar een lineaire hypotheek. 1) Er is een besparing mogelijk op de hypotheeklasten en 2) je vindt de spaarhypotheek geen fijne hypotheekvorm en gaat liever aflossen middels een lineaire hypotheekvorm.

1) Besparen met je spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek

De historisch lage hypotheekrente wordt door starters en veel huisbezitters enorm gewaardeerd. Hoe lager de hypotheek rente, hoe lager je hypotheeklasten, terwijl er aan je woning niks verandert. Het bijkomend voordeel is dat je deze historisch lage rente voor tientallen jaren vast kan zetten, waardoor je zeker bent van de lage lasten.

Mensen die minder blij zijn met de historisch lage rente zijn de mensen met een spaarhypotheek. Zij gaan namelijk meer spaarpremie betalen. Dit komt omdat zij hun hypotheek niet direct aflossen, maar hiervoor maandelijks een bedrag in een spaarpot doen. Deze spaarpot vangt rente, en die staat gelijk aan de hypotheek rente. Als je spaarpot dus al flink vol zit is een spaarrente verschil van 1% of bijvoorbeeld 5% een enorm verschil. Wanneer je spaarpot nog maar 1% rente krijgt moet je zelf meer geld bijleggen om je hypotheek aan het eind van de rit te kunnen aflossen, oftewel de spaarpremie wordt hoger.

Om deze reden kan het voor sommige mensen met een spaarhypotheek slim zijn om het over te sluiten naar een lineaire hypotheek. Er is namelijk een besparing mogelijk wanneer je jouw hypotheek oversluit naar een lagere rente op een lineaire hypotheek. Dit moet echter per persoonlijke situatie worden bekeken! Het ligt er namelijk aan hoe vol je spaarpot zit. Lees hier meer over in ons spaarhypotheek oversluiten artikel.

2) Spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek voor aflossingsvorm

Reden nummer twee om je spaarhypotheek over te sluiten naar een lineaire hypotheek is verandering van de aflossingsvorm. Hierbij is je directe doel niet besparen, maar dit kan natuurlijk hand in hand gaan.

De spaarhypotheek is eigenlijk een heel veilige aflossingsvorm, in tegenstelling tot een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Hoewel je niet daadwerkelijk direct aflost gaat je geld wel in een potje waar je niet bij kan, waardoor aflossing bijna gegarandeerd is, en je dus geen zorgen hoeft te maken dat je uit je huis wordt gezet. Dit kan alleen het geval zijn als, in een extreem geval, je hypotheekverstrekker bijvoorbeeld failliet gaat.

De spaarhypotheek wordt als een veilige hypotheek vorm gezien, het oversluiten van puur de hypotheekvorm naar een lineaire hypotheek is dan ook geen direct advies van onze adviseurs. Natuurlijk kan het wel een veiliger gevoel geven wanneer je direct aflost, en is een lineaire vorm aantrekkelijk. De spaarhypotheken die in het verleden zijn afgesloten laten je wel optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maar door maandelijkse aflossingen in de lineaire hypotheek ben je wel beter bestand tegen waardedalingen van het huis.

Spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek

Wat verandert er bij mijn spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek?

Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand een bedrag voor je spaarverzekering. Deze bestaat uit rente en uit een premie. Het bedrag wat je maandelijks betaalt gaat in een spaarpot, waar rente op wordt gevangen. Bij een lage rente wordt je spaarpremie hoger dan bij een hogere rente, aangezien dit invloed heeft op het gespaarde bedrag. Tijdens de looptijd worden er echter geen aflossingen bij de hypotheekverstrekker gedaan. Dit gaat tegelijkertijd aan het eind van de rit. Jij doet echter wel elke maand netjes de betalingen.

Bij de lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Aangezien de hypotheekschuld elke maand afneemt door de aflossingen betaal je iedere maand minder rente. Hierdoor neemt je bruto maandbedrag, rente + aflossing, iedere maand een beetje af. Hierdoor is dit bedrag in het begin hoog, en op het eind laag.

Wat bespaar ik met mijn spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek?

Zoals al eerder uitgelegd moet dit per situatie worden uitgerekend, en is dit afhankelijk van de grootte van je spaarpot. Hierdoor is onze hypotheek oversluiten bespaarcalculator helaas niet geheel accuraat, aangezien we dit bedrag niet mee kunnen nemen. Met een gratis en geheel vrijblijvende spaarhypotheek oversluit offerte kom je hier wel precies precies achter. Een hypotheek adviseur rekent vrijblijvend en inzichtelijk voor je uit wat je kan besparen wanneer je jouw spaarhypotheek oversluit naar een lineaire hypotheek. Onze adviseur doet meteen hetzelfde voor een annuïtaire hypotheek vorm. Oversluiten.nl doet zaken met alle hypotheekverstrekkers in Nederland, zodat we alle aanbieders voor je kunnen vergelijken.

Gratis spaarhypotheek oversluiten naar lineaire hypotheek adviesgesprek

Hoewel het oversluiten van de hypotheek veel voordeel kan opleveren komt er ook veel bij kijken, en dat kan spannend zijn. Bij Oversluiten.nl kan je een gratis en vrijblijvend telefonisch spaarhypotheek oversluiten adviesgesprek inplannen. Wij geven je, aan de hand van jouw persoonlijke situatie, informatie of oversluiten interessant is en wat er bij komt kijken. Je kan tijdens dit gesprek natuurlijk direct al je vragen stellen. Wil je bijvoorbeeld direct je hypotheek verhogen omdat je wil gaan verbouwen? Of verduurzamen? Of wil je je overwaarde laten uitbetalen? Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs beantwoorden je vragen graag. Vervolgens mag je helemaal zelf bepalen wat je met die informatie doet! Onze klanten geven ons niet voor niets een 9.2.

Stappenplan spaarhypotheek oversluiten naar lineair bij Oversluiten.nl

  • Check in de calculator hierboven wat jij kan besparen
  • Ontvang een gratis bespaaroverzicht of plan een gratis telefonisch hypotheek oversluiten gesprek in met een onafhankelijke hypotheekadviseur
  • Bespreek je voordeel, vrijblijvend, met een van onze hypotheekadviseurs
  • De adviseur en jij ronden, mocht je dat willen, de spaar hypotheek oversluiting naar een lineaire hypotheek samen af
  • Jij kan genieten van duizenden euro’s besparing en een nieuwe lineaire hypotheek!
Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*