HypothekenLevenhypotheek

Levenhypotheek afkopen of aflossen

Levenhypotheek afkopen of aflossen?

De levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, wat wil zeggen dat je pas aan het einde van de looptijd aflost. Je kan ervoor kiezen om vervroegd af te lossen, maar daar staat een boeterente tegenover. Mocht je toch willen gaan aflossen, dan kan je oversluiten naar een andere hypotheekvorm.

Wat is een levenhypotheek?

De levenhypotheek kun je herkennen aan het feit dat er gedurende de looptijd met een kapitaalverzekering (levensverzekering) een kapitaal wordt opgebouwd. Hiermee is het uiteindelijk de bedoeling om de hypotheekschuld af te lossen. Gedurende de looptijd profiteer je van het rendement op het opgebouwde kapitaal. De hypotheekrenteaftrek blijft maximaal doordat je de hele looptijd rente blijft betalen over de volledige hypotheekschuld.

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek ga je niet meer voor een levenhypotheek. Het is een hypotheekvorm die in het verleden veel afgesloten werd. Mede door de hoge kostenstructuur in de kapitaalverzekering is er een smet gekomen op deze hypotheekvorm. In de kapitaalverzekeringen zaten vaak veel te hoge kosten verwerkt. Deze polissen staan bekend als woekerpolissen.

Wat zijn de voordelen van een levenhypotheek?

  • Je bouwt een belastingvrij vermogen op in de kapitaalverzekering
  • De hypotheekrenteaftrek blijft maximaal
  • Bij overlijden volgt er een uitkering uit de levensverzekering

Wat zijn de nadelen van een levenhypotheek?

  • Bij tegenvallende rendementen kan er een schuld overblijven op de einddatum
  • Vooral in de eerste jaren van de looptijd zaten er hoge kosten verwerkt in de levenhypotheek
  • Door de lage rentestand kan het rendement in de kapitaalverzekering tegenvallen
Levenhypotheek afkopen of aflossen

Je levenhypotheek afkopen en aflossen door het oversluiten van de hypotheek

Door het oversluiten van je hypotheek kun je in de nieuwe hypotheek kiezen voor een hypotheekvorm die goed aansluit op jouw wensen. Je kiest bijvoorbeeld voor een hypotheek met maandelijkse aflossingen, zodat de hypotheekschuld steeds verder zakt. Of je kiest juist voor lage maandlasten en je kiest voor een deel van je hypotheek voor een aflossingsvrije hypotheek.

Bij het oversluiten van je hypotheek wordt de levenhypotheek afgelost. De volgende stap is het afkopen van de aan de levenhypotheek gekoppelde kapitaalverzekering. De opgebouwde waarde kun je gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Zo zorg je voor een verlaging van de hypotheekschuld en voor lagere maandlasten.

Hoe gaat het oversluiten van een levenhypotheek?

Door de lage hypotheekrente van nu, betaal je waarschijnlijk een boeterente bij het oversluiten. Dat is anders als je niet meer vastzit aan een rentevast periode. Door het betalen van de boeterente compenseer je de huidige geldverstrekker voor misgelopen inkomsten. Voor de nieuwe hypotheek beslis je samen met de hypotheekadviseur welke hypotheekvormen je kiest voor de toekomst. Vervolgens wordt jouw huidige hypotheek afbetaald door de nieuwe geldverstrekker. Uiteraard kies je alleen voor het aflossen van de levenhypotheek als het voor jou voordelig uitpakt. Onze hypotheekadviseurs kunnen nauwkeurig voor jou vaststellen wat de financiële gevolgen zijn van het oversluiten.

Wat is een goed alternatief voor de levenhypotheek?

Als je de voorkeur geeft aan een maandelijkse aflossing op de hypotheekschuld, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de annuïteitenhypotheek. In deze hypotheekvorm daalt de schuld geleidelijk en op de einddatum van de hypotheek is de schuld gegarandeerd afbetaald. Onze adviseurs zoeken afhankelijk van jouw voorkeuren naar de meest ideale hypotheekvorm tegen de laagste hypotheekrente.

Plan vandaag nog een afspraak in met onze hypotheekadviseurs voor een vrijblijvend eerste gesprek. Na het gesprek weet je wat er mogelijk is en hoeveel je kunt besparen door het overstappen.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*