HypothekenOverwaarde

Belasting op overwaarde

Belasting op overwaarde

Met een overwaarde in je eigen woning hoef je niet te vrezen voor de Belastingdienst. Zodra je de overwaarde gaat gebruiken of het huis verkoopt, kan het wel fiscale gevolgen hebben. Wat is de invloed van de belasting op de overwaarde?

Overwaarde in je huis kun je over beschikken na het verkopen van je huis. Toch zijn er ook mogelijkheden om er voordeel bij te hebben, zonder dat je jouw huis verkoopt. Je gaat bijvoorbeeld je huis verbouwen of een tweede huis of een auto kopen met behulp van de overwaarde in je huis. Zodra je de overwaarde benut, kan de Belastingdienst een heffing verrichten of je juist een voordeel geven.

Belasting op overwaarde: Hoeveel belasting betaal je?

Zolang de overwaarde in jouw huis zit, gaat de Belastingdienst er geen belasting over heffen. Het is een fictief vermogen waar je iets mee kunt doen, maar je kunt het ook gewoon ongemoeid laten. Pas als je het huis verkoopt of een deel van de overwaarde benut, komt het in beeld bij de Belastingdienst.

Belasting op overwaarde: Het effect van het verkopen van je huis

Na verkoop van je huis, komt de overwaarde vrij. Er zijn twee opties:

⦁ Na verkoop koop je geen ander huis

⦁ Je investeert de overwaarde in een volgende koopwoning

Belasting op overwaarde: Geen ander huis kopen

Als je niet weer koopt, ziet de Belastingdienst de uitgekeerde overwaarde als vermogen. Het zal dan behandeld worden alsof het spaargeld is. Over de hoogte van het uitgekeerde bedrag kun je belasting verschuldigd zijn. Let op: Ga je binnen drie jaren na de verkoop toch nog weer een eigen woning kopen? De Belastingdienst gaat er dan van uit dat je de overwaarde weer investeert in de volgende koopwoning. Doe je dat niet? Dan heb je geen recht op een volledige hypotheekrenteaftrek voor de betaalde hypotheekrente voor de volgende koopwoning.

belasting op overwaarde

Belasting op overwaarde: Wel een ander huis kopen

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je de overwaarde gebruikt voor de volgende koopwoning. Dit is de zogenaamde bijleenregeling. Gebruik je de overwaarde niet of niet volledig voor de volgende woning, dan heb je geen volledig recht op hypotheekrenteaftrek voor de betaalde hypotheekrente. Met andere woorden, de betaalde hypotheekrente voor de volgende koopwoning is maar gedeeltelijk aftrekbaar of zelfs helemaal niet aftrekbaar.

De overwaarde gebruiken voor het verbouwen of het verduurzamen van je huis

De overwaarde kun je een voorschot op krijgen door het afsluiten van een extra hypotheek op je huidige woning. Dit ziet de Belastingdienst als een investering in de woning. De betaalde hypotheekrente over deze extra hypotheek kun je ook weer indienen bij de belastingaangifte als aftrekbare rentelasten. Een voorwaarde is wel dat je de hypotheek afbetaalt met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Overwaarde uit laten keren voor andere doeleinden

Je kunt er ook voor kiezen om de overwaarde op een andere manier te besteden. Je laat bijvoorbeeld een deel van de overwaarde uitkeren voor het kopen van een camper, auto of voor het aanvullen van jouw pensioeninkomen. In dit geval is de betaalde hypotheekrente voor deze extra hypotheek niet aftrekbaar van de belasting. Het uitbetaalde bedrag ziet de Belastingdienst als spaarvermogen. Hier kun je dus weer belasting over verschuldigd zijn.

Erfgenamen betalen erfbelasting over de waarde van de erfenis

Bij het overlijden van de huiseigenaren gaan het huis en de overwaarde naar de nabestaanden. De erfgenamen betalen belasting over de waarde van de verkrijging minus de schulden die ze ook op naam krijgen. De overwaarde verminderd met de hypotheekschuld op het huis telt mee als erfenis waar de erfgenamen over af moeten rekenen met de Belastingdienst. De kinderen betalen 10% erfbelasting over een erfenis tot €130.424. Over het meerdere bedraagt de heffing 20%. Kinderen hebben recht op een vrijstelling van €21.559. Over het meerdere betalen ze belasting. 

Wil je meer weten over wat je kunt met de overwaarde? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ben je benieuwd naar de actuele rentestanden? Klik dan hier.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*